Jonáš Bartoš
30. března 2013 • 22:25

Limberský, ty jsi hovado. Letná nachystala obránci Plzně peklo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle byla čirá nenávist. Ohlušující pískot, urážlivé transparenty, nadávky. Vyprodaná Letná v sobotu večer Davidu Limberskému předvedla, jak vypadá fotbalové peklo. Při každém dotyku plzeňského obránce s míčem se spustil ohlušující ryk, který se nesl celým stadionem. Sparťané mu celý zápas dokazovali, kdo na stadionu není vítán. A navíc musel skousnout porážku 0:1, kterou zařídil v 68. minutě David Lafata.



Sparťané slibovali Limberskému za jeho přifilmovanou penaltu a následné výroky po podzimním utkání velkou odplatu. A vzali ji opravdu poctivě. Na stadionu se objevila řada nenávistných transparentů. Všechny dávaly plzeňskému obránci najevo, že on na Letné rozhodně není vítanou osobou.

„Skokan roku – Limberský“, „Limberský – ty špíno“, „Limberský je (doplněné obrázkem pánského přirození)“, „Jasná penalta: David Pinocchio Limberský“ – to je výčet nápisů, která sparťanští fans proti nenáviděnému soupeři připravili.

Už při čtení plzeňské sestavy se stadionem ozýval ohlušující pískot. Ten pokračoval celé utkání. Pokaždé, když se k Limberskému dostal míč, diváci zareagovali hlasitým rykem. „Limberský, ty jsi hovado,“ „Raz, dva, tři, Limberský je pí*a,“ znělo stadionem s železnou (sparťanskou) pravidelností.

„Není mi dvacet, atmosféra mě nerozhodí. Naopak, na fanoušky Sparty se těším, víc mě to namotivuje,“ říkal před utkáním devětadvacetiletý reprezentant.

Jeden z těch méně slušných vzkazů Davidu LimberskémuFoto Jaroslav Legner (Sport)

Nebyla to úplně pravda. Hlavně v prvních minutách se Limberský nezvykle rychle  zbavoval balonů, nezapojoval se do útočných akcí.

"Samozřejmě jsem to vnímal. Na druhou stranu si nemyslím, že by mě to nějak rozhodilo. V zápase vůbec nešlo o mě, ale o to, abychom jako tým něco urvali. Je to škoda," mrzelo Limberského po utkání.

Plzeňskému obránci se nemohlo dýchat dobře. Vzal balon do ruky při házení autu – pískot. Převzal míč – pískot. Netřeba komentovat situace, kdy zajel do někoho ze sparťanských protivníků…

"V Lize mistrů, v reprezentaci na EURO jsem zažil daleko větší tlak. Sice na mě nepískali, ale po Rusku byl na mistrovství Evropy ten tlak obrovský. Ty zápasy byly na psychiku daleko těžší," zlehčoval nenávistnou atmosféru.

Navíc musel hlídat aktivního Kadlece, jenž mu na kraji hřiště přidělával hodně starostí. "Vysoko nás atakovali. Kadlec byl na mně nalezlý, nebylo moc prostoru něco vymýšlet," uznal plzeňský bek.

S přibývajícími minutami se přece jen dostal do svého provozního tempa, prosazoval se směrem dopředu a předváděl fotbal, na který jsou od něj v Plzni zvyklí. "Byl to vyrovnaný zápas s šancemi na obou stranách. Bohužel David Lafata byl jeden okamžik trošku míň hlídaný a oni toho využili," zhodnotil vývoj utkání.


Celková atmosféra vyprodané Letné (19 128 diváků), rekord letošní sezony Gambrinus ligy) dávala utkání velký náboj. Přesně takový, jaký k velkým fotbalovým bitvám patří. Světlice, chorea, narážky vůči soupeři.

Ani zhruba dvě tisícovky západočeských fanoušků v sektoru hostí se nenechaly zahanbit. „13.5. 2006 – kde byste bez nás byli," rozvinul letenský kotel během utkání narážku na zápas, který Plzeň před lety udržel v první lize. „Sparťané, přestaňte brečet,“ reagoval okamžitě tábor hostů.

Oba kotle se v utkání shodli jen jednou. Těsně před výkopem, kdy Plzeňští i sparťané zatleskali Pavlovi Nedvědovi, který se na utkání přišel podívat.

Čelo tabulky:

  Tým Z V R P Skóre B
1. Plzeň 21 13 5 3 37:14 44
2. Sparta 21 13 5 3 34:15 44
3. Olomouc 21 11 6 4 32:17 39
4. Jablonec 21 10 8 3 36:22 38
5. Ml. Boleslav 21 9 4 8 23:24 31

Celou tabulku a statistiky najdete zde »

Brankář Matúš Kozáčik sleduje míč z hlavy Davida Lafaty, který končí v jeho síti
Brankář Matúš Kozáčik sleduje míč z hlavy Davida Lafaty, který končí v jeho síti

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud