30. března 2013 • 22:07

Plzeň sestřelil Lafata! Sparta se po superbitvě dotáhla na čelo

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalovou superbitvu na Letné vyhrála díky trefě Davida Lafaty z 68. minuty Sparta nad Plzní 1:0 a vrátili tak Viktorii kontroverzní podzimní porážku. Domácí se tak bodově dotáhli na svého největšího rivala na čele tabulky, oba týmy mají 44 bodů. V případě rovnosti obou celků i po 30. kole tak bude rozhodovat skóre. To mají zatím lepší svěřenci trenéra Pavla Vrby.



Pražané před rokem při domácí prohře s Plzní v poměru 1:3 už během třinácti minut dvakrát inkasovali, dnes jim ale úvod vyšel mnohem lépe a většinu první půle působili aktivnějším dojmem. Obraz hry jako by předznamenala akce ze čtvrté minuty, kdy Matějovský vysunul Kadlece, který ale zblízka míč přes Kozáčika neprotlačil.

Sparťané v dalším průběhu dobře napadali a nepouštěli hosty k typické kombinační hře. Plzeň málo využívala především levou stranu, kde musel při každém kontaktu s balonem čelit ohlušujícímu pískotu a nadávkám Limberský.

Jemu sparťanští fanoušci nemohou přijít na jméno poté, co na podzim přifilmoval pád v pokutovém území a kapitán Západočechů Horváth vzápětí z penalty rozhodl.

Západočeši dnes zahrozili až ve 23. minutě. Váhajícího Váchu obral o míč Rajtoral, přiťukl na Kovaříka, který však místo střely ještě přihrával a Bakošovi chyběly k zakončení dva kroky.

Prakticky z protiútoku mohla udeřit Sparta. Výtečný Matějovský další skvostnou přihrávkou vysunul Krejčího, jehož samostatný únik zneškodnil gólman Kozáčik. Nejlépe bránící tým soutěže dnes vypadal zranitelně.

Brankář Matúš Kozáčik sleduje míč z hlavy Davida Lafaty, který končí v jeho síti
Brankář Matúš Kozáčik sleduje míč z hlavy Davida Lafaty, který končí v jeho síti

A plzeňský brankář potvrzoval, že chytil dobrou formu. Ve 40. minutě vyrazil další Krejčího střelu na zadní tyč a v závěru poločasu podržel Viktorii ještě víc, když reflexivně zakročil proti Kadlecovi.

Sparta toužila dotáhnout Plzeň v tabulce a také do druhé půle vstoupila aktivně. V 55. minutě ji ale málem Západočeši ztrestali za příliš otevřenou obranu. Kovařík utekl po levé straně, zacentroval a hlavičkujícímu Bakošovi chyběly ke gólu jen centimetry.

Plzeň přidala a vyrovnala hru. Když už se zdálo, že hosté získávají mírně navrch, prosadila se Sparta. Záložník Krejčí přesně v polovině druhého dějství zacentroval z levé strany a zimní posila Lafata hlavičkou rozjásal Letnou. Lafata si připsal třetí ligový gól ve sparťanském dresu.

Hosté se nevzdali. Odpovědět mohl Kolář, jeden ze čtyř bývalých sparťanů v plzeňské základní sestavě, který hlavou přestřelil a nenavázal na úterní trefu z utkání reprezentace v Arménii. Viktoria se v závěru ještě pokusila o nápor, odvrátit první porážku v lize po deseti zápasech a celkově třetí v ročníku už nedokázala.

Čelo tabulky:

  Tým Z V R P Skóre B
1. Plzeň 21 13 5 3 37:14 44
2. Sparta 21 13 5 3 34:15 44
3. Olomouc 21 11 6 4 32:17 39
4. Jablonec 21 10 8 3 36:22 38
5. Ml. Boleslav 21 9 4 8 23:24 31

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)
Branka: 68. Lafata. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Řezník, Darida (oba Plzeň). Diváci: 19.128 (vyprodáno).
Sparta: Vaclík - Zápotočný, Švejdík, Holek, Hybš - Kadlec (90.+2 Vidlička), Hušbauer (88. Kweuke), Vácha, Matějovský, Krejčí - Lafata (81. Bednář). Trenér: Lavička.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Čišovský, Procházka, Limberský - Darida, Horváth - Rajtoral (85. Adamov), Kolář (77. Ďuriš), Kovařík - Bakoš (69. Tecl). Trenér: Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud