Jakub Konečný
20. května 2013 • 15:05

Lafata vs. Tecl: sparťan vede 7:0. Proč má nad viktoriánem navrch?

Autor: Jakub Konečný, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zatímco na špici tabulky má Plzeň před Spartou tři kola před koncem náskok v bodech i skóre, souboj dvou zimních posil obou rivalů za dvacet milionů korun vyznívá zcela opačně. David Lafata hraje i v rudém dresu prim, naproti tomu Stanislav Tecl se v týmu Viktorie zařadil mezi šedivý kompars. Na jaře se v lize ještě netrefil, to o devět let starší Lafata si na svou opakovačku přidal už sedm zářezů. A v konečném účtování může hrát roli každý gól...



Připomínalo to pokračování dramatu Naši furianti. V zimě jako by se Sparta s Plzní předháněly v drahých nákupech, oba uchazeči o mistrovský titul si pořídili útočníka za hříšných dvacet milionů korun a řešilo se, kdo udělal lepší obchod.

Dosavadní jarní bilance dává jasnou odpověď – David Lafata je díky sedmi vstřeleným gólům trefa do černého, zato Stanislav Tecl s nulou na kontě kandiduje na propadák roku.

Proč má sparťan nad viktoriánem navrch?

Zkušenosti – Perspektivnější znamená v případě Stanislava Tecla také nezkušený, což se naplno projevilo. S tlakem náročného angažmá si zatím neumí poradit, ostřílený David Lafata to naopak v pohodě zvládá.

Konkurence – Jak David Lafata, tak Stanislav Tecl v Jihlavě měli výsostné postavení, o jejich zařazení do základní sestavy se nepochybovalo. Pro Lafatu to platí i nadále, ale Tecl ani na několik pokusů Marka Bakoše nepřeskočil.

Herní systém – Ač má David Lafata na Letné i jiné úkoly, než které plnil v Jablonci, kouč Vítězslav Lavička mu hru Sparty hodně přizpůsobil. Plzeňský trenér Pavel Vrba nemá důvod měnit, co funguje, adaptovat se musí posila.

David Lafata (31) Jarní srovnání Stanislav Tecl (22)
11 Starty v lize 11
951 Odehrané minuty v lize 495
7 Góly v lize 0
2 Asistence v lize 3
2 Starty v Evropské lize 4
158 Odehrané minuty v EL 120
1 Góly v Evropské lize 2
0 Asistence v Evropské lize 0
85 Průměr odehraných minut 41
2,5 milionu Cena jednoho gólu 10 milionů

Snajpr David Lafata pomohl Spartě k vysoké výhře 4:0 v ligové bitvě s Mladou Boleslaví. Po utkání si pak vychutnal ovace fanoušků po boku maskota Letenských
Snajpr David Lafata pomohl Spartě k vysoké výhře 4:0 v ligové bitvě s Mladou Boleslaví. Po utkání si pak vychutnal ovace fanoušků po boku maskota Letenských

„Pokud jde o Lafatu a Tecla, není co srovnávat. První je pro Spartu klíčový hráč, prosadil se i v obrovské konkurenci. Druhý se v Plzni trápí,“ říká Roman Pivarník, někdejší trenér Olomouce, která na podzim inkasovala od obou forvardů. Tehdy ale ještě hájili barvy Jablonce, respektive Jihlavy.

V zimě oba změnili působiště, z periferie povýšili na hlavní scénu. A zatímco jedenatřicetiletý Lafata ve světle reflektorů nadále září, o devět let mladší Tecl pohasl.

Přitom vstup do nového angažmá měl slibný, když se trefil hned v prvním přípravném zápase proti divizní Doubravce, glosoval to šéf Viktorie Tomáš Paclík s úsměvem: „Umím nakupovat.“ Jihlavský odchovanec se pak prosadil i v obou utkáních play off Evropské ligy s Neapolí. Nešlo však o góly, které by něco řešily, byly to jen čárky do statistiky.

A právě v tom je Lafatův hlavní přínos, každý jeho zásah totiž pro Spartu znamenal bodový zisk. Na Stamford Bridge zařídil cennou, byť zbytečnou remízu 1:1 s Chelsea, v lize pak vášnivý nimrod vystřílel body v Českých Budějovicích, proti Plzni, Jihlavě a Mladé Boleslavi.

„David Lafata je bůh,“ vyťukal na Twitteru liberecký veterán Jiří Štajner po utkání Sparta–Plzeň, které předmět jeho obdivu rozhodl přesnou hlavičkou. A po hattricku do sítě Mladé Boleslavi zahrnul svou vysněnou posilu superlativy i sparťanský kouč Vítězslav Lavička.

„Cítili jsme na něm, že neošidí jediný souboj, sprint a práci po celém hřišti. Stále pracoval pro tým, čekal na gól a v zápase s Boleslaví byl odměněn. Vstřelil velmi důležité branky,“ uvedl Lavička.

V zimě se mělo všeobecně za to, že je rozumnější utratit dvacet milionů korun za perspektivnějšího Tecla než za jedenatřicetiletého Lafatu, jenže tyto předpoklady se zatím vůbec nenaplňují. Horentní investici splácí jen veterán, zatímco nadějný mladík se hledá.

„Lafata dává góly v posledních sezonách pravidelně, takže Sparta měla záruku, že v tom bude pokračovat. Naopak Tecl hraje ligu teprve první rok, v Jihlavě měl jistý flek a nebyl zvyklý na konkurenci,“ analyzuje odlišnou situaci dvou reprezentantů Pivarník.

Letenský bombarďák David Lafata sice dal Jihlavě gól, ale z konečné remízy 2:2 radost pochopitelně nemělFoto Barbora Reichová (Sport)
Nejlépe ji dokumentují jarní statistiky. O gólové bilanci už řeč byla, Lafata však poráží Tecla i v dalších ukazatelích, má třeba odehraný dvojnásobný počet minut.

Ve Spartě je jasně útočník číslo jedna, na lavičku dokázal odsunout i dosud klíčového Leonarda Kweukeho.

To Tecl si místo v základní sestavě Viktorie nezískal, dosud na Marka Bakoše nemá.

„Plzeňské mužstvo je s Bakošem už dlouho pohromadě a je na něj zvyklé,“ říká Pivarník.

Hlavní důvod Teclova soužení je však jiný – zatím zkrátka není s hrou Pavla Horvátha a spol. dostatečně kompatibilní.

Dravý útočník střílel v Jihlavě góly především z brejků do otevřené obrany, jenže tento luxus dopřejí soupeři Plzni málokdy. Viktoria musí zápas co zápas trpělivě dobývat urputnou obrannou vozbu, k čemuž se Tecl typologicky moc nehodí.

„Je zvyklý na přihrávky do prostoru, jenže když musí jít mužstvo do kombinace, jsou jeho náběhy zbytečné,“ poznamenává Pivarník. Přesto svému bývalému svěřenci i nadále věří.

„Standa je hodně zarputilý, na tréninku se neuráží a určitě chce dokázat, že do týmu patří. V Plzni potřebovali rozšířit konkurenci v útoku, což se jim povedlo, a pokud získají mistrovský titul, určitě nebudou Teclova přestupu litovat,“ dodává kouč, který během působení v Jihlavě útočníka dobře poznal.

Magické slovo titul zmínil při svém příchodu na Letnou i Lafata. „Když ho získáme, budu spokojený, i kdybych na jaře nevstřelil ani jeden gól,“ prohlásil fotbalista, kterému se zatím týmové trofeje v kariéře vyhýbají.

Teď je však blíže doslovnému splnění jeho přání Tecl. A těžko říct, jestli bude stejně spokojený, pokud to tak skutečně dopadne.

Snajpr David Lafata pomohl Spartě k vysoké výhře 4:0 v ligové bitvě s Mladou Boleslaví. Po utkání si pak vychutnal ovace fanoušků po boku maskota Letenských
Snajpr David Lafata pomohl Spartě k vysoké výhře 4:0 v ligové bitvě s Mladou Boleslaví. Po utkání si pak vychutnal ovace fanoušků po boku maskota Letenských

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud