Jan Malý
8. března 2014 • 15:56

Výhra Sparty a o titulu je jasno! Osm bodů ještě nikdo nepromrhal

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství v zápase nad Plzní = titul pro Spartu. Ačkoliv se sparťané, když tuhle rovnici slyší, hodně ošívají, moc dobře si uvědomují, že případným úspěchem v neděli Plzeň (20.00, ČT sport) téměř odklidí z cesty v honbě za mistrovským pohárem. Letenští mohou navýšit rozestup mezi oběma kluby z pěti bodů na osm, takový náskok by s jejich formou už šel jen těžko ztratit.



V historii samostatné české ligy ještě neměl tým po devatenácti kolech 51 bodů. Sparta se na tuto metu může dostat v neděli, pokud v tolik vyhlíženém souboji doma porazí Plzeň. Zároveň by se v tabulce odpoutala od Západočechů na osm bodů, tak velký náskok v této fázi soutěže už také nikdo neprohospodařil. Resumé je zřejmé: pokud Sparta na Letné uspěje, bude moci pomalu dávat chladit šampaňské.

„Důležitost vzájemného zápasu samozřejmě vnímáme. Víme, jaká je aktuální situace a umístění obou týmů v tabulce. Moc dobře si uvědomuje, že pokud bychom zápas zvládli tak, jak si všichni představujeme, udělali bychom rázný krok k našemu společnému cíli. Pokud by byla úspěšnější Plzeň, chytne to opačný směr a drama v ligové tabulce bude pokračovat i v dalších kolech,“ přemítá nad významem utkání trenér Sparty Vítězslav Lavička.

Samozřejmě matematicky by Sparta i v případě výhry měla k titulu daleko, zbývat bude ještě jedenáct kol a k dispozici bude tudíž třiatřicet bodů. Těžko však předpokládat, že by tým, který v dosavadním průběhu sezony poztrácel jen šest bodů za tři remízy, posléze zkolaboval a nechal na hřišti ležet minimálně devět bodů. „Myslím si, že pokud by Sparta v neděli vyhrála, titul už by si pak vzít nenechala,“ říká Luděk Zelenka, bývalý útočník a dnes expert České televize.

Zvládne Sparta navýšit náskok nebo jí Plzeň dotáhne:Foto Deník Sport

Zelenka zároveň vysvětluje proč. „Sparta by získala velkou psychologickou výhodu, naopak si myslím, že víra Plzně to ještě zvrátit by klesla,“ říká. K tomu by Pražané získali výhodu lepších vzájemných zápasů, které na konci sezony rozhodují (na podzim 0:0). Navíc Sparta přečkala zimní pauzu prakticky beze změn a její forma zůstává konstantně vysoká.

O největší vedení po devatenácti kolech ve dvacetileté historii Gambrinus ligy přišla Slavia v sezoně 1994/1995, kdy v této fázi soutěže vedla před Spartou o pět bodů, ale titul brali nakonec Letenští. Čtyřbodový náskok promrhaly Slavia v sezoně 1999/2000 a Sparta o dva roky později.

Projděte si cestu z kabiny až na trávník na Letné. Rozklepou se Plzni kolena?
Video se připravuje ...

I Plzeňští tuší, že nedělní bouřlivý večer o jejich mistrovských ambicích mnohé prozradí. „Všichni umíme počítat, všichni sledujeme tabulku každý týden. Je jasné, že kdybychom tam prohráli, tak osm bodů je hodně,“ počítá útočník Tomáš Wágner.

„Ale nechtěl bych takhle přemýšlet. Jedeme se tam porvat a uhrát co nejlepší výsledek. Ve fotbale se může stát cokoliv. Můžeme hrát výborně, ale můžeme prohrát a pak by měli náskok veliký. Ale já bych po Spartě, ať to dopadne jakkoliv, nic nebalil,“ dodává odhodlaně Wágner.

Zvládne Sparta navýšit náskok nebo jí Plzeň dotáhne:
Zvládne Sparta navýšit náskok nebo jí Plzeň dotáhne:

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud