1. prosince 2012 • 14:40

Pomůže Křetínskému Kellner? Válka majitelů Sparty a Plzně graduje

Autor: kah, šf, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spor mezi šéfy fotbalové Sparty a Plzně by se mohl ještě mnohem víc přiostřit. Válka mezi Danielem Křetínským a Tomášem Paclíkem totiž zasahuje i do světa velkého byznysu. Za Křetínským stojí vlivný obchodník Petr Kellner, nejbohatší muž Česka. Že by se do celé záležitosti vložil on? "O tom silně pochybuju," reaguje Tomáš Paclík v pátečním rozhovoru pro deník Sport.



Daniel Křetínský přinesl v půlce září tajemnou kabelu předsedovi asociace Miroslavu Peltovi a rozjel aféru, která celý podzim hýbe českým fotbalem. Následný vývoj naznačuje, že korupčního chování se měla dopustit Viktoria Plzeň, momentálně úhlavní sok Sparty.

Mezi dvěma nejlepšími českými kluby se rozhořela ostrá válka. Daniel Křetínský od příjezdu na Strahov zarytě mlčí, zatímco plzeňský boss Tomáš Paclík střílí do médií jeden ostrý výrok za druhým. Možnou korupci samozřejmě důrazně popírá.

 Paclík provokuje obrovskou sílu, varuje ekonomický novinář
"Mezi Křetínským a Paclíkem je jednoznačně několik váhových kategorií. Křetínský patří do skupiny PPF Petra Kellnera, což je nejsilnější investiční skupina v zemi. Stojí za ním kapitál třináct miliard eur. Paclík se s ním v tomto směru vůbec nemůže srovnávat. Nepatří ani do Top 300 byznysmenů, je to opravdu relativně malá ryba. Ale pozor, s Plzní se mu povedl majstrštyk. Provokuje obrovskou sílu, kterou si možná ani neumí představit a která se může velmi rychle dát do pohybu."
Jaroslav Plesl, zástupce šéfredaktora Reflexu



Daniel Křetínský patří mezi nejúspěšnější byznysmeny v Česku, daří se mu zejména v energetickém průmyslu. Na obchodním poli je považován za mnohem většího hráče, než je Paclík. Nedráždí plzeňský majitel hada bosou nohou?

"Ne, nebojím se. Bojoval jsem s daleko silnějšími hráči, než je on, a vždycky jsem vyhrál," tvrdí sebevědomě v rozhovoru pro Sport. Za Křetínským však stojí Petr Kellner, se kterým je v úzkém obchodním spojení.

"Paclík si zahrává. Provokuje obrovskou sílu, kterou si možná ani neumí představit a která se může velmi rychle dát do pohybu," tvrdí zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex a ekonomický novinář Jaroslav Plesl.

Po Tomáši Paclíkovi by měl dorazit na příští zasedání disciplinární komise Daniel Křetínský Po Tomáši Paclíkovi by měl dorazit na příští zasedání disciplinární komise Daniel KřetínskýFoto Jaroslav Legner (Sport)

"Jde o moment ponížení. Křetínský je pro Kellnera strašně důležitý plukovník v jeho armádě, a pokud se ho někdo pokusí paralyzovat nebo zničit, stoprocentně by se do řešení sporu položil," myslí si.

Paclík i přes ostré výroky vůči sparťanskému majiteli zůstává klidný. "Pan Křetínský vypadá přesně tak, jak pracuje. S tím já nic nenadělám. Já bych v životě o panu Křetínském nemluvil, kdyby se nepletl do věcí, které se ho netýkají," brání se.

Tomu, že by se Kellner do celého konfliktu opravdu zapojil, nevěří. "O tom silně pochybuju. Ani jsem to nezaslechl a nevěřím tomu. Je to absolutně proti logice. Dvacet let se pohybuju v byznysu a nedovedu si to představit," dodává.

Silného spojence za sebou má i Tomáš Paclík. Mezi jeho známé patří například Martin Roman, bývalý šéf energetického gigantu ČEZ. Což je muž možná s ještě většími kontakty na politickou a obchodní scénu, než které má Petr Kellner.

Západočeský šéf odmítá, že by celý spor mezi Plzní a Spartou mohl skončit polovičatým smírem.  "Dnes je to v takovém stavu, že buď musí být Plzeň potrestaná, nebo musí být potrestaní ti, co to organizují. Žádná jiná varianta není," tvrdí Paclík.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud