7. června 2014 • 04:59

Luxus pro hvězdy! Kde se chystají fotbalové superstar na šampionát?

Autor: har
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již jen pár desítek hodin zbývá do nejsledovanější sportovní akce letošního roku. Fotbalové mistrovství světa v Brazílii staví celou planetu do pozoru. Stovky milionů fanoušků se těší na tu pravou podívanou. Podívejte se, kde se fotbalové velmoci chystají na své zápasy. Rozhodně to stojí za shlédnutí.



Německo

Německo - Postavili si sami Německo - Postavili si samiFoto Reuters

Postavili si sami

Projeli celou Brazílii křížem krážem, prohlédli si desítky nabídek hotelových a sportovních resortů, ale žádný, který by jim stoprocentně vyhovoval, nenašli. A tak se zástupci německého fotbalu rozhodli, že pro reprezentaci postaví vlastní komplex. Vybrali si místo u moře v Santo Andre v brazilském státě Bahia.

„Na mistrovství světa je hrozně důležité, aby se hráči cítili příjemně. Tady se budou cítit jako doma,“ řekl Oliver Bierhoff , manažer německé reprezentace. „V rozlehlé Brazílii je zároveň klíčové, abychom minimalizovali čas, který tým stráví během turnaje na cestách. I z toho důvodu je pro nás ideální destinací.“

Campo Bahia se nachází pouze 15 kilometrů od letiště, odkud výprava bude létat k zápasům ve skupině. Nejdříve do Salvadoru, pak do Fortalezy a nakonec do Recife. Žádný let německým fotbalistům nezabere víc než dvě hodiny.

„Zatímco Američané nalétají 14 500 kilometrů, my jen 5600,“ říká Bierhoff. Na co ještě Němci dbali při výběru místa? „Na klimatické podmínky,“ odpovídá manažer reprezentace. „Jsou totožné s těmi, které na naše mužstvo čekají v utkáních.“

O výstavbu areálu u pohádkové písčité pláže u Atlantiku a přímo mezi palmami se postaral developer z Mnichova. Multimilionový projekt financovali sponzoři. V areálu o rozloze 15 tisíc metrů čtverečních vyrostlo 13 domků pro hráče a realizační tým. „Ale hráči tam budou mít všechno, co potřebují. A spoustu možností k využití volného času,“ upozorňuje Bierhoff.

„Chceme totiž v Brazílii zůstat co možná nejdéle.“ Po šampionátu by měl být komplex nabídnut k prodeji a má z něj být turisticky atraktivní sportovně- -přírodní resort. Teď však celý areál vyhlíží příjezd německých fotbalových hvězd.

Anglie

Anglie - Vojenská základna Anglie - Vojenská základnaFoto Reuters

Vojenská základna

Sportovní areál vojenské základny Forte Sao Joao v Rio de Janeiru si vybrali za přechodný tréninkový domov Angličané. Vojáci tu nabírají kondici na hřišti a přilehlém modrém tartanovém oválu. Kolem je nádherná scenérie. Za podélnou stranou trávníku šplouchají vlnky Atlantiku, za jednou z branek se tyčí masivní stěna proslulé Cukrové homole, horského štítu vysokého 396 metrů.

Ale právě tenhle kus skály skýtá pro tým Roye Hodgsona nebezpečí. Z jeho střechy je hřiště jako na dlani a dostane se na ni každý. Na vrchol totiž vede lanovka zhruba za 16 liber (520 Kč). Takže ideální místo pro taktickou špionáž.

Nástrah je však víc. Hotel Royal Tulip, ve kterém budou Gerrard a spol. bydlet, se nachází 15 kilometrů od tréninkového komplexu. Za normálních okolností to není žádná vzdálenost, jenže při nekonečných mohutných dopravních zácpách v Riu může cesta z hotelu na trénink zabrat klidně i hodinu, možná i dvě. A policejní eskorta s tím moc nenadělá.

Další riziko? Nedaleko od hotelu začíná čtvrť plná chýší a chatrčí. Žije v ní 69 tisíc chudých lidí a o násilí nebo krádeže tu není nouze. Bezpečnostnímu šéfovi Anglické fotbalové asociace Tonnymu Connifordovi tato skutečnost nedělá vůbec dobře. „Musíme být extrémně bdělí,“ zdůrazňuje. Připočteme-li si k tomu úvodní zápas s Itálií v Manausu, městě uprostřed amazonských deštných pralesů, kde se očekávají teploty přes 30 stupňů Celsia a až 95 % vlhkosti vzduchu, není co závidět.

Argentina

Argentina - Ráj v kopcích Argentina - Ráj v kopcíchFoto Reuters

Ráj v kopcích

Tréninkový areál Atlétika Mineiro ukrytý v kopcích 20 kilometrů od Belo Horizonte, to je útočiště Messiho a spol. během šampionátu. Čtyři hřiště, bazén, lékařské a fyzioterapeutické centrum a luxusní pokoje. Využití solární energie a zavlažování dešťovou vodou. Navíc trenér Alejandro Sabella to tu velmi dobře zná.

„V Belo Horizonte jsem zažil nejlepší časy mojí hráčské kariéry,“ pravil. Na stadionu v tomto městě vyhrál s Estudiantes v roce 2009 Copa Libertadores, jihoamerickou Ligu mistrů. Před šesti roky se v centru připravovala Brazílie na zápas s Argentinou v kvalifi kaci MS 2010. Atlético Mineiro se na dobu pobytu argentinského týmu přestěhuje na turné do Číny.

Španělsko

Španělsko - Nejmodernější komplex Španělsko - Nejmodernější komplexFoto Reuters

Nejmodernější komplex

Obhájci světového zlata ze Španělska sáhli po nejmodernějším sportovním komplexu v Brazílii. Nese název Alfredo Gottardi Caju center (po bývalém brankáři Paranense) a pyšní se jím letovisko Curitiba.

Domovské právo má v něm prvoligové Atletico Paranense. Iniesta a jeho spoluhráči mohou využívat osm hřišť s perfektním travnatým povrchem, termální bazén, regenerační linku i skvěle vybavenou posilovnu.

Areál už prověřilo mnoho celků. Chystal se tu třeba i brazilský národní tým na světový šampionát 2002. Pak z toho bylo zlato. Plusem této destinace pro Španěly je, že ve skupině ušetří jednu cestu k zápasu, neboť s Austrálií se utkají na stadionu v Curitibě. Také přelety jinam budou pohodlné, protože letiště Alfonsa Pena se nachází blízko.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud