Jakub Dvořák
2. července 2014 • 16:06

Skvělý tah trenéra Klinsmana! Gól za USA dal mladík bez zkušeností

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Trenér fotbalistů Sporjených států Jürgen Klinsman umí dokonale překvapit soupeře. V osmifinále proti Belgii (1:2) se mu povedlo fantastické střídání. Na hřiště poslal v prodloužení ze střídačky teprve devatenáctiletého útočníka Juliana Greena, který sice patří Bayernu Mnichov, ale ještě nikdy za něj nenastoupil v bundeslize. A teď najednou skočil do klíčového zápasu na mistrovství světa.



MATCH OVERVIEW LEGACY
1. 7. • 22:00
Belgie
Belgie
2:1
ONLINE
1. července
22:00
USA
USA
Góly

Domácí: 93. de Bruyne, 105. Lukaku

Hosté: 107. Green

Sestavy

Domácí: Courtois – Alderweireld, van Buyten, Kompany (C), Vertonghen – Witsel, Fellaini – Mertens (60. Mirallas), de Bruyne, E. Hazard (111. Chadli) – Origi (91. Lukaku).

Hosté: Howard – Cameron, Gonzalez, Besler, Beasley – Zusi (72. Wondolowski), Jones, Bradley – Johnson (32. Yedlin), Dempsey (C), Bedoya (105+2. Green).

Náhradníci

Domácí: Bossut, Mignolet, Ciman, Vermaelen, Lombaerts, Dembélé, Chadli, Januzaj, Lukaku, Mirallas

Hosté: Guzan, Rimando, Yedlin, Brooks, Chandler, Diskerud, Davis, Beckerman, Green, Jóhannsson, Altidore, Wondolowski

Karty

Domácí: Kompany

Hosté: Cameron

Rozhodčí

Djamel Haïmoudi (ALG) – Redouane Achik (MOR), Abdelhak Etchiali (ALG)

Stadion

Itaipava Arena Fonte Nova, Salvador

Návštěva

51 227 diváků

Mladík, kterého do úterní noci znal jen málokdo, se dvě minuty po svém příchodu na hřišti v nastaveném čase blýskl senzační brankou. Bradleyho centr trefil střelou bez přípravy přímo do Courtoisovy branky. Stal se tak nejmladším amerických hráčem, který kdy skóroval na světovém šampionátu.

VIDEO | Podívejte se na Greenův gól do sítě Belgie

 

Pikantní je, že Green má zatím jen málo zkušeností. Patří do týmu juniorky Bayernu Mnichov, za které si ho v listopadu vytáhl trenér Pep Guardiola a dal mu na dvě minuty šanci na konci utkání Ligy mistrů proti CSKA Moskva. Jinak neměl americký talent šanci načerpat zkušenosti pro tak důležitý zápas!

Devatenáctiletý útočník se narodil do německo-americké rodiny. Jeho otec pochází z Floridy a matka je Němka. Když byly Julianovi dva roky, odešel se svojí matkou do Evropy a začal svoji kariéru právě v Bayernu, kde 8. listopadu 2013 podepsal profesionální smlouvu.

Právě zde si ho zřejmě vyhlédl Klinsmann a rozhodl se jej přetáhnout do amerického národního výběru. Německo, za jehož výběr do 19 let Green nastoupil, ostrouhalo - útočník kývnul Klinsmannovi. „Narodil jsem se na Floridě, můj otec zde stále žije, takže moje kořeny jsou rozhodně v USA. Jsem velice pyšný na to, že mohou reprezentovat Spojené státy," zdůvodnil mladý útočník své rozhodnutí pro Klinsmannův výběr.

A udělal zřejmě dobře. Klinsmann měl pro něj po utkání s Belgičany jen slova chvály. "Bylo to prostě fenomenální, jak přišel, a skóroval! Dostal  nás tím zpátky do hry. Je zábavné sledovat, jakého dosáhnul pokroku," vyzvihl německý trenér mladého útočníka.

Julian Green je historicky nejmladším střelcem USA na MS.
Julian Green je historicky nejmladším střelcem USA na MS.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud