6. července 2014 • 01:48

Nečekaná výměna gólmanů? Trénoval jsem to 7 týdnů, přiznal Krul

Autor: pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tohle se povedlo. Nizozemský kouč Louis van Gaal ve 120. minutě prodloužení stáhl ze hry brankářskou jedničku Jaspera Cillessena a na hřiště vyslal náhradníka Tima Krula. Nešlo o nečekaný tah, ale sedm týdnů připravovanou taktickou změnu pro takovou chvíli. Krul měl jasný úkol: zneškodnit pokutové kopy Kostariky. A splnil ho na jedničku. „Oranjes“ postoupili do semifinále MS, kde se střetnou s Argentinou.



Celý fotbalový svět se podivil už v momentě, kdy televizní režie odhalila, že Tim Krul se rozcvičuje s trenérem brankářů. A těsně před penaltovým rozstřelem vběhl na hřiště. „Van Gaal se zbláznil?“ ťukaly si na čelo miliony diváků. Sociální sítě tím byly zahlceny.

Odpověď ale zněla: Ne, nezbláznil. Zkušený kouč přesně věděl, do čeho jde. A jeho taktický tah mu zase vyšel. Krul zneškodnil dva pokutové kopy kostarických fotbalistů. A nebyla to náhoda.

„Přesně na tohle jsem trénoval sedm týdnů. Tak dlouho jsme se připravovali na tuhle chvíli,“ prozradil Krul po závěrečném hvizdu s tím, že exekutory Kostariky studoval i před samotným čtvrtfinále. „Ale nejdůležitější bylo počkat si, zachovat chladnou hlavu,“ dodal.

O Van Gaalově plánu věděl tedy 49 dní, že by ale mohl naskočit do hry ve čtvrtfinále proti Kostarice, o tom jeho kolega Cillessen neměl sebemenší tušení. "Není pochyb o tom, kdo bude chytat příští zápas, bude to Cillessen. Ale cítili jsme, že Krul bude na penalty lepší volbou. Krul věděl, že by mohl jít, ale Cillessenovi jsme to neříkali. Nechtěli jsme tím narušit jeho přípravu na zápas," uvedl Van Gaal.

Už jen samotný krok vystřídat gólmany byl po psychické stránce pro Kostaričany zničující. A Krul jim ještě přitopil tím, když před každou penaltou cosi prohodil směrem k exekutorům. To je vykolejilo.

"Střídání brankářů není ve fotbale obvyklé. Celou dobu sedíte na lavičce a najednou přijdete a máte zachránit semifinále. Musím přiznat, že bylo šílené sledovat z lavičky, jak zahazujeme jednu šanci za druhou. Ale dvě chycené penalty v rozstřelu, to je splněný dětský sen," podotkl Krul, jenž byl okamžitě označen za specialistu na pokutové kopy.

Přitom na klubové scéně není jeho statistika v chytání penalt bůhvíjak skvělá. Za posledních pět let jich v anglické lize v dresu Newcastlu zneškodnil jen dvě z dvaceti. Ovšem stále je na tom lépe než Cillessen, který v profesionální kariéře nechytil ještě ani jednu.

Důležité střídání Nizozemska. Náhradní brankář Tim Krul šel na hřiště před penaltovým rozstřelem místo jedničky Cillessena.Foto Reuters

Tim Krul se raduje z chycené penalty, Kostarice zneškodnil celkem dvě a pokaždé vystihl směr střely.Foto Reuters

Radost nizozemských fotbalistů po penaltovém rozstřelu s Kostarikou a postupu do semifinále MS.
Radost nizozemských fotbalistů po penaltovém rozstřelu s Kostarikou a postupu do semifinále MS.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud