22. června 2008 • 23:21

Penalty poslaly dál Španělsko

Autor: ČTK, lcp
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Španělska se stali čtvrtým semifinalistou ME. O jejich postupu přes mistry světa Italy rozhodl po bezbrankové remíze penaltový rozstřel, v němž vyhráli 4:2.



Rozhodující pokutový kop proměnil Cesc Fabregas, Italové dvakrát při rozstřelu neuspěli. V semifinále se Španělé utkají ve čtvrtek s Ruskem, které už v základní skupině porazili 4:1.

Názor experta čtěte zde ›››

Kdo očekával od souboje fotbalových gigantů především taktický boj, nijak se nemýlil: oba týmy prokazovaly, že se mají velmi dobře přečteny, a z obranných pozic se dostávaly jen výjimečně.

Ofenzivněji ladění Španělé toužili prolomit tradici porážek z 22. června, jenže Italové se na to dobře připravili a jejich "catenaccio" slavilo úspěch.

A to i přesto, že na španělské straně statistického zápisu přibývaly střelecké pokusy mnohem častěji a před poločasem soupeře hráči z Pyrenejského poloostrova výrazně přestříleli.

Vesměs šlo ale o málo nebezpečné pokusy zpoza šestnáctky, s nimiž si pozorný gólman Buffon lehce poradil, nebo jen sledoval, jak míče míjejí jeho tyče.

Ital Daniele De Rossi (v bílém) si snaží pokrýt míč před Davidem Silvou.
Ital Daniele De Rossi (v bílém) si snaží pokrýt míč před Davidem Silvou.


Paradoxně první významnější možnost měli právě Italové, ovšem Perrotta se po centru z levé strany špatně zorientoval a jeho lehká hlavička skončila v Casillasově náruči, v podobné situaci se později znovu neprosadil ani kanonýr Toni.

Na druhé straně nejnebezpečněji vypadala Villova rána z trestného kopu, kterou Buffon v klidu kryl, Silvova nebezpečná střela ve 38. minutě šla třicet centimetrů mimo.

Taktický souboj dvou vyzrálých soupeřů pokračoval i po pauze a jen hrubka na jedné straně na tom mohla něco změnit.

Zajímavěji se začal zápas vyvíjet až po hodině hry, kdy přišli na trávník v krátkém sledu tři čerství hráči.

Italové na tom málem vydělali, protože v 61. minutě jeden z nich Camoranesi pálil po zmatku ve španělské obraně ze sedmi metrů, jenže Casillas levačkou míč vykopl a svůj tým výrazně podržel.

Španělé střídáním chtěli oživit hru v ofenzivě, jenže o to více problémů měli najednou v zadních řadách a právě Camoranesi svou přímočarostí platil. Hra proto alespoň v závěru nabrala na dramatičnosti.

V 80. minutě se musel vyznamenat také Buffon, který jen s námahou vyrazil tvrdou ránu Senny z trestného kopu a vzápětí souboj stejných hráčů skončil obrovským štěstím italského gólmana: ten totiž střelu z dvaceti metrů jen ztlumil a míč putoval za jeho záda, kde mu pomohla levá tyč.

Oběma týmům v horkém večeru zjevně ubývaly fyzické síly, ale musely se připravit na prodloužení.

To mohl sice těsně před koncem základní hrací doby oddálit Villa, jenže nedokázal rychle reagovat na ideální pas Fabregase a ke střele se nedostal.

Také první šanci v prodloužení měli Španělé, kteří působili díky Fabregasovi mnohem lépe ve středu hřiště.

Právě záložník Arsenalu byl u možnosti, do které se dostal Silva v 93. minutě, ale jeho rána prosvištěla kolem levé Buffonovy tyče.

Italové nechtěli zůstat pozadu a střídající Di Natale zanedlouho pořádně natáhl Casillase, který musel jeho hlavičku vyboxovat na roh.

Jenže ubývající síly již dalším nebezpečným situacím nepřály, a když se už dostal Villa do šance, Buffon ho z ní svým vyběhnutím vytlačil.

Zápas proto dospěl do penaltového rozstřelu. A v něm nezůstalo v platnosti pravidlo, že 22. června Španělé čtvrtfinálové souboje a zvlášť v penaltách prohrávají.

Penalty se vyvíjely od začátku lépe pro ně - nejprve Casillas zneškodnil střelu De Rossiho, a i když totéž na druhé dokázal při penaltě Güizy italský brankář, jeho spoluhráči znovu selhali: ve čtvrté sérii nedal gól Di Natale a Fabregas přesnou trefou posunul Španěly mezi nejlepší čtyři mužstva Evropy.

Španělsko - Itálie 0:0 (0:0, 0:0), na penalty 4:2
Rozhodčí: Fandel - Kadach, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Iniesta, Villa, Cazorla - Ambrosini. Diváci: 51.428. Penalty proměnili: Villa, Cazorla, Senna, Fabregas - Grosso, Camoranesi. Penalty neproměnili: Güiza - De Rossi, Di Natale.
Španělsko: Casillas - Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Iniesta (59. Cazorla), Senna, Xavi (60. Fabregas), Silva - Villa, Torres (85. Güiza). Trenér: Aragónes.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso - Aquilani (108. Del Piero), De Rossi, Ambrosini - Perrotta (58. Camoranesi) - Toni, Cassano (75. Di Natale). Trenér: Donadoni.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud