Karel Häring
23. března 2011 • 12:00

Španělé zbrojí na Česko: Xavi přijel škodovkou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

REPORTÁŽ PŘÍMO ZE ŠPANĚLSKA - Španělští mistři světa už začali s přípravou na páteční zápas s Českem. Včera po obědě se sešli v hotelu reprezentace a večer si spolu poprvé zatrénovali. Jsou v klidu, březnový dvojzápas nijak neprožívají. Jdou si slnit povinnost. Někteří z nich přiznávají, že toho o Češích vědí minimálně...



Ciudad del fútbol. Fotbalové město. Tak pojmenoval Španělský fotbalový svaz svůj komplex, v němž se reprezentační týmy připravují na své soupeře. Leží pětadvacet kilometrů od centra Madridu, ale hvězdy v něm najdou vše, co potřebují k tréninku.

Je úterý poledne a před hotelem Residencia deportiva postává několik kameramanů. Zatím jen rozestavili své náčiní poblíž reklamní cedule, před níž se točí rozhovory. Spolu s reportéry a dalšími novináři si dopřávají kafe ze dvou termosek, které přinesl hotelový personál.

Něco na zahřátí se hodí, slunečné dny v Madridu vystřídaly mraky a pofukuje nepříjemný vítr. Svou silou několikrát opře zmíněnou tabuli o vlajkové stožáry stojící za ní, takže jeden ze zaměstnanců raději přiváží pytle naplněné pískem a z každé strany položí tři na podstavce.



První den reprezentačního srazu není tisková konference, a tak jedinou možností, jak získat názory hráčů, je zkoušet štěstí při příjezdu fotbalistů. Krátce před půl jednou zastavuje na parkovišti taxi.

Bílá Škoda Octavia veze cenné zboží. Nejprve vysedá řidič, ze zadních dveří se vzápětí souká vysoká postava Sergia Busquetse. Až po chvilce je vidět, že necestoval sám. Černý kufřík na kolečkách za sebou táhne Xavi Hernandez.

Novináře pozdraví, ale jinak projdou okolo a schází ze schodů ke vstupu do hotelu. Tam už za nimi nikdo nesmí, což pečlivě hlídá člen ochranky.

Brzy po nich se přesila barcelonských hráčů ještě zvyšuje, z dalšího auta vystupuje gólman Valdés a obránce Piqué. I oni s výjimkou pozdravu projdou beze slova.

„To je proto, že jsme z Marky a oni jsou z Barcelony,“ nabízí vysvětlení jeden z televizních reportérů nejčtenějšího sportovního deníku ve Španělsku, který provozuje i televizní stanici Marca TV a rozhlasový kanál. A borci z „Barcy” vědí, že se straní Realu...

Taxi, taxi

Ostatní hráči si dávají na čas, skupinky novinářů debatují mezi sebou. Z klidu je vyvede jen moment, kdy na horizontu u hlavní brány spatří vjíždět do areálu další bílý vůz. „Pozor, taxi, taxi,“ všimne si jeden.

„Taxi, taxi,“ opakují po něm další dva. Kameramani běží ke svému náčiní. Vzápětí zjistí, že auto parkuje trochu mimo úsek, který mohou snímat, tak berou kamery a rychle se přesouvají. Čeká se, kdo vystoupí...

Fernando Torres (vpravo) v přátelském objetí s obráncem Realu Sergio RamosemFoto EPA

„To je jen doktor,“ zahlásí jeden z nich, když identifi kuje obličej muže na zadním sedadle. Pohotovost na čas končí, všichni se pomalou vrací na původní místa.

Dočkají se až za chvíli, kdy přijíždí černé Audi A7, z něj vystupuje Sergio Ramos, obránce Realu Madrid, který jako první postojí u mikrofonů.

Pak se přátelsky obejme s Fernandem Torresem a společně mizí v útrobách hotelu.

Nejpočetnější várku přiváží autobus. Je v ní i trenér Vicente del Bosque. Spolu s některými hráči se zúčastnil dalšího vyznamenání hrdinů z jihoafrického šampionátu.

Nechybí v něm ani Fernando Llorente. Útočník Bilbaa se nechává přemluvit ke krátkému rozhovoru. V něm mimo jiné upřímně sděluje, nakolik zná pátečního soupeře. „Musím přiznat, že o českém týmu prakticky nic nevím.“

Od včerejšího oběda zůstanou v areálu až do přesunu do Granady, kam vyrazí nejpozději ve čtvrtek ráno. Zatímco dějiště utkání se mění, základna ne. V roce 2003 vybudoval Španělský fotbalový svaz Ciudad del fútbol. Své sídlo umístil do rezidenční čtvrti v předměstské části Las Rozas, severozápadně od centra Madridu.

Už z dálky je vidět osm stožárů, které osvětlují dvě z pěti hřišť. K dispozici je i krytá víceúčelová hala, posilovna s rehabilitací a na samém konci zmiňovaný hotel. V hlavní budově, v níž sídlí svaz, je i muzeum španělské reprezentace.

Právě před hlavním vchodem začínají okolo 18. hodiny postávat rodiče s dětmi. Chystají se sledovat první trénink úřadujících mistrů světa před kvalifikačním duelem s Českem a v Litvě. Počet malých fanoušků raketově roste a krátce před zahájením přípravy jich sedí na tribuně pár stovek.

Ramos místo Puyola

Deset minut před devatenáctou hodinou prochází přes atletickou dráhu trenér Vicente del Bosque, ale bez reakce. Pištící osazenstvo se rozjede až v momentě, kdy se objevují hráči. A jako první jde (tradičně) Xavi. Po něm kráčí čtyřčlenná skupina s Xabim Alonsem či Andrésem Iniestou. Ten zamává směrem k pokřikujícím dětem.

Další ohlas vzbuzuje Iker Casillas. Jeden z tatínků se odvázal a skanduje „Iker, Iker, Iker.“ Gólman Realu si nasazuje rukavice a při tom stačí pokynout. Postupně přibývají další, spíš to připomíná přehlídku nejlepších fotbalistů Evropy: Torres, Villa, Piqué.



Dobrých dvacet minut se Španělé rozcvičují na vzdálenější straně od tribuny. Po krátké pauze rozdělí Del Bosqueho asistenti bílé rozlišovací dresy. Ti, kteří zůstávají v modrých tréninkových dresech, velmi pravděpodobně obsadí i místa v základní jedenáctce.

Zraněného Puyola by podle toho zastoupil na stoperu Sergio Ramos a jeho místo krajního beka by zaujal Arbeloa. Tříčlenná záloha vypadá na obvyklé složení Busquets, Alonso a před nimi dirigent Xavi. Villa se při absenci Pedra Rodrigueze pohybuje na kraji, z opačné strany operuje Iniesta.


Variant má španělský kouč hodně, ale tahle je nejprověřenější. Mistři světa nic neskrývají. Ani k tomu nemají důvod. Kvalifikační skupinu vedou bez ztráty bodu a podle jejich scénáře je o stoprocentní bilanci nepřipraví ani Češi.

Na srazu španělské reprezentace nechybí ani Andrés Iniesta
Na srazu španělské reprezentace nechybí ani Andrés Iniesta

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud