Pavel Janega
29. března 2011 • 20:32

Expert Bittengel: Z české obrany mě jímá hrůza!

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z obrany mě jímá hrůza, říkal během utkání k výkonu reprezentační defenzivy expert Günter Bittengel. Čeští fotbalisté sice porazili Lichtenštejnsko 2:0 a získali důležité tři body, ale obrana skřípala. Stačilo málo, aby trpaslík mužstvo trenéra Michala Bílka zaskočil. „Ve hře dozadu se musíme zlepšit. Jiný soupeř by nás ztrestal,“ uvědomuje si Bittengel.



Češi získali všechny body. Vstřelili dvě branky a klidně jich mohli přidat víc. Ovšem stadion Českých Budějovic by neměli opouštět s klidným pocitem vítězství. „S tím jsme přece do utkání šli, abychom si vytvářeli šance. Ale fotbal se dnes hraje od dobré defenzivy – a ta dobrá nebyla. Tedy možná jen v tom, že jsme nedostali gól,“ uvedl Günter Bittengel, jenž komentoval zápas pro iSport.cz.

Michal Bílek sleduje své svěřence v duelu s LichtenštejnskemFoto Pavel Mazáč (Sport)
Varovný prst spočívá hlavně v chybách, kterých se dopustili čeští obránci. Kvůli jejich chabým výkonům Lichtenštejnci měli překvapivě mnoho příležitostí. Bylo štěstí, že žádnou neproměnili.

„Jenže hrát proti kvalitnějšímu soupeři, potrestal by tyhle chyby dvěma, třemi góly,“ prohlásil Bittengel. „Když vezmu v potaz, že nás čeká Litva, která zřejmě bude hrát podobným stylem. A teď vidím špatnou hru obou stoperů, tak mě jímá hrůza. Tohle není dobrá vizitka pro naší defenzivu.“

Někdejšímu hráči Dukly či Blšan se nelíbí ani tvrzení, že v utkání s těžším soupeřem by obrana pracovala důkladněji. „Tohle neobstojí. Tým by si měl v takovém zápase vyzkoušet určité věci. Mělo by být jedno, s kým hrajete,“ míní Bittengel.

Utkání s Lichtenštejnskem se nejméně vyvedlo Romanu Hubníkovi. V první půli byl snad u všech šancí hostů. Chyboval, byl nevýrazný – vlastně měl jen štěstí, že po přestávce již soupeř nebyl tolik aktivní směrem dopředu.

„Z obranné čtveřice byl Hubník určitě nejslabším článkem. Jeho výstup by se nám mohl v jiných zápasech vymstít,“ nebral si servítky Bittengel. Nechtěl se však pouštět do spekulací, zda by měl trenér Bílek na základě úterního střetnutí Hubníka ze sestavy vyškrtnout.

Tomáš Sivok (vlevo) a Michal Kadlec odvrací míč Lichtenštejnců před českou brankouFoto Pavel Mazáč (Sport)
„O změnách asi bude kouč přemýšlet. Ale když se podíváme na skladbu hráčů a na to, co je momentálně k dispozici, tak moc variant není. Spíš bych se zaměřil na práci, abychom se chyb vyvarovali. Třeba zjednodušit hru stoperů. Hrát z většího bloku, s větším zajištěním. Pro analýzu teď bude dostatek času,“ podotkl sportovní ředitel Dukly.

Potřeba je také zvýšit agresivitu v soubojích. Podle Bittengla nejde, aby čeští fotbalisté na trávníku poléhávali. Musí být stejně tvrdí jako soupeř. „Fotbal bolí a takhle k tomu musíme přistoupit i my. Na straně Čechů chyběl taky pohyb. V zápase bylo až moc pasáží, kdy sedm lidí stálo. Neběhalo. V dalších zápasech musíme mít pro hru větší zaujetí,“ kritizuje.

Bittengel považuje vítězství nad Lichtenštejnskem za povinné, ale že by tento zápas českou reprezentaci někam posunul, to prý nikoliv. „Nedá se říct, že by mě to nadchlo. Dělali jsme moc chyb, které si nemůžeme dovolit. Jinak přijdeme o postup na EURO,“ zakončil.

Michal Kadlec (uprostřed) slaví gól se svými spoluhráči
Michal Kadlec (uprostřed) slaví gól se svými spoluhráči

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud