Pavel Kalouš
14. listopadu 2011 • 04:59

Sebevědomí i skepse. Černohorci před zápasem s Čechy tápou

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO PŘÍMO Z PODGORICE - Nadávající taxikáři, příjemné teplo a adrenalinové přistání v silném větru. Čeští fotbalisté se přesunuli do Černé Hory, která se pro ně má v úterý v barážové odvetě stát peklem. Skutečně? Spousta Černohorců se naděje na postup už předem vzdala.



Lámanou angličtinou kleje, divoce gestikuluje rukama a chvílemi zapomíná, že sedí za volantem a veze tři pasažéry. „Můj desetiletý syn kvůli nim u televize plakal,“ vypráví zlostně mohutný taxikář, když si vybaví páteční porážku Černé Hory v Praze.

Je neděle odpoledne, v Podgorici teploměry ukazují báječných šestnáct stupňů nad nulou a na nebi není jediný mráček. Nad černohorským fotbalem se však stahují mračna. „Vučinič je jenom balerína. Balerína!“ opakuje důrazně stejný taxikář.

Do odvety baráže mezi domácím týmem a Českem v té chvíli zbývají dva dny. A hrdý národ, který teprve před pěti lety získal nezávislost, se ponořil do zvláštní atmosféry.

Čeští fotbalisté dorazili k hotelu v Podgorici, kde budou bydlet před barážovou odvetou
Video se připravuje ...


Zatímco kouč Branko Brnovič hýří sebevědomím a všechny přesvědčuje, že vítězství 2:0 Rosického a spol. v prvním utkání nic neznamená, místní fanoušky, jindy překypující nezvyklou hrdostí, ovládla skeptická nálada.

Ideální sondu do černohorské duše nám nabízejí právě svérázní řidiči taxíků. Prvního už znáte. Druhého vynecháme – neuměl ani slovo anglicky a srbsky jen dokola zakazoval, abychom si zapnuli bezpečnostní pásy.

Třetí tradičně zkritizoval domácí hvězdu Mirka Vučiniče, a když se rozplýval nad uměním Tomáše Rosického, hluboce se přede mnou uklonil. Doslova.
Čtvrtý taxikář, mimochodem bývalý rozhodčí, s obdivem vzpomínal na kontroverzního sekretáře komise rozhodčích Josefa Krulu, a na otázku, jestli půjde na zápas, jen rezignovaně mávl rukou. „Je rozhodnuto. Tenhle zápas už skončil,“ ušklíbl se.

A pak se v Černohorcích vyznejte. Na první pohled sebevědomí, na druhý zcela odevzdaní. „Hřebínek jim ale určitě nesrazila ani porážka v Praze. „O tom jsme se přesvědčili už po zápase na tiskovce, kde jejich trenér řekl, ať se připravíme na peklo, že prohrajeme 3:0. Ať si to říkají, ale rozhoduje se na hřišti,“ usměje se útočník Tomáš Pekhart.

Bitva o vše proběhne již v úterý v tomhle kotli...
Video se připravuje ...

Letadlo s českou výpravou přistálo včera v Podgorici kolem šesté večer. Bez většího zájmu, bez lovců autogramů, bez místních novinářů.

Hráčům to však nijak nevadilo, spousta z nich ještě vstřebávala adrenalinové přistání, kdy si vítr nepříjemně pohrál s českým letadlem. Kvůli vysokým horám navíc musí každé letadlo mířící do černohorské metropole před přistáním poměrně prudce klesnout. Tedy znovu nic pro slabší povahy.

Pokud by to však pro Rosického a spol. měl být při výletu do Černé Hory jediný nepříjemný zážitek, tak ať. Znamenalo by to totiž, že cíl v podobě postupu na EURO 2012, je splněn.

Tomáš Rosický před odletem do Černé Hory.
Tomáš Rosický před odletem do Černé Hory.


Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud