15. června 2012 • 17:10

Polský tisk: Síla Čechů je v hráčích Plzně, mínusem forma Čecha

Autor: Sport
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polský sportovní deník Przeglad Sportowy vybral slabiny a silné stránky českého národního týmu. Jak to vidí „domácí“ tisk?



ČESKÉ PLUSY

Hübschman v základní sestavě. Trenér Bílek pro něj původně místo v základní sestavě neměl. Za rozbíjení útoků soupeře měli být zodpovědní Plašil a Jiráček, hráči, které to táhne do útoku. Hübschman dostal šanci ve druhé polovině utkání s Ruskem a hru Čechů uklidnil. A po utkání s Řeckem si Češi pochvalovali, že Hübschman hrál jako Xabi Alonso.

Útoky po stranách. Rusové i Řekové měli kolosální problémy, když se do českých útočných akcí vložili krajní obránci Theodore Gebre Selassie a v zápase s Řeckem David Limberský. Oba skvěle spolupracovali s hráči na křídlech. Ostatně po Gebre Selassieho přihrávce dal Václav Pilař Řecku druhý gól.

Petr Jiráček v euforii po úvodním gólu proti ŘeckuFoto Reuters


Spolupráce hráčů Viktorie Plzeň. Pilař, Limberský a Jiráček spolu mohou hrát potmě. Všichni tři ještě na podzim hráli v Plzni. Věděli, kdy a jak si vyměnit pozici a jak se vzájemně zastoupit. Zvláště efektivní byla jejich hra na levé straně, kde spolu spolupracovali Limberský a Pilař. Kvality Plzeňáků už dávno ocenili šéfové Wolfsburgu. Jiráčka už mají, Pilař za ním poputuje po turnaji.

Kadlec na postu stopera. Česká obrana uprostřed s Kadlecem se prezentovala mnohem lépe než během zápasu s Ruskem, kdy na tomto postu nastoupil Roman Hubník. Kadlec je už dávno pro roli stopera předurčen. Před mistrovstvím ale prodělal dvě operace zlomeného nosu. Trenér Bílek měl před utkáním s Ruskem obavy, že na místě stopera bude muset Kadlec podstoupit hodně hlavičkových soubojů a zranění si obnoví. Proto ho postavil na levý kraj. Proti Řekům Bílek zariskoval a vyplatilo se. Kadlec hrál výborně.

ČESKÉ MINUSY

Petr Čech ztratil formu. Mělo se za to, že Petr Čech je nejpevnějším bodem Bílkovy sestavy. Teď se zdá, že o svou formu přišel současně s koncem Ligy mistrů, v jejímž závěru vychytal Barcelonu a taky Bayern Mnichov. Proti Řekům spáchal katastrofální chybu. A Rusové ho překonali čtyřikrát. Ne že by za ruské góly mohl, ale žádný extra zákrok nepředvedl.

Závislost na Rosickém. Bez Rosického ztrácí Bílkův výběr 40 procent kvality, řekl nedávno trenér českých vicemistrů z roku 1996 Dušan Uhrin starší. Je otázkou, zda to není ještě víc. Rosický v první polovině zápasu s Řeckem přesně dirigoval hru svého týmu. Věděl, kdy je třeba zvolnit tempo, kdy naopak zrychlit, dokázal přesně přihrát, zkoušel střílet. Po přestávce kvůli zranění chyběl a Daniel Kolář potvrdil, že mu do kvalit staršího kolegy mnoho chybí. Bez Rosického Češi opravdového špílmachra prostě nemají.

Smutná Tomáš Rosický tleská po prohře s Ruskem fanouškůmFoto Barbora Reichová (Sport)


Kondice na několik desítek minut. Zápas s Řeky začali Češi stejně jako s Rusy. Nebezpečnými útoky v sedmi osmi hráčích. Síly na tak náročný způsob hry jim ale vydrží jen několik desítek minut. Po hodině hry nedostane osamocený Baroš přihrávku, krajní obránci už myslí pouze na bránění a české akce jsou závislé jen na dlouhých nákopech.

Zvláštní hierarchie náhradníků. Trenér Bílek neustále staví na Barošovi, přestože ten už v přípravných zápasech podával jen průměrné výkony. Když jej chce nahradit, posílá do hry Pekharta, přestože na tréninku se jako lepší jeví Lafata. Bílek před EURO prohlásil, že náhradníkem pro post kreativního záložníka je Kolář. A drží se toho, přestože se o slovo hlásí jedenadvacetiletý Vladimír Darida.

Čeští fotbalisté slaví gól ve druhém zápase EURO proti Řecku
Čeští fotbalisté slaví gól ve druhém zápase EURO proti Řecku


Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud