Michal Petrák
17. června 2012 • 14:12

Střelce Jiráčka pochválil i Vieira: Jsi srdcem týmu, vzkázala legenda

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | Jako by ani neuměl dávat nedůležité góly. Trefou v barážové odvetě v Černé Hoře zpečetil postup Čechů na EURO, na samotném šampionátu otevřel skóre proti Řecku a zařídil výhru nad Polskem. Petr Jiráček se za svou poslední trefu dočkal pochvaly od bývalého francouzského reprezentanta Patricka Vieiry, který ho vyhlásil mužem zápasu.



„Nejen že dal fantastický a velmi důležitý gól. Myslím, že byl opravdovým srdcem týmu,“ pochválil vytáhlý Francouz jediného střelce utkání Česka s Polskem.

„Dal mužstvu energii, když byla potřeba. Byl tahounem, a když Češi procházeli těžkými chvílemi, ukázal svou zkušenost, podržel míč,“ valil na Jiráčka další a další pochvalná slova.

Vedle sedící Michal Bílek je poslouchal přetlumočená ve sluchátkách, usmíval se a souhlasně pokyvoval hlavou.

„Jsem hrozně rád, že se Petr dostal do pohody. Na soustředění bylo vidět, že ve Wolfsburgu ke konci sezony nehrál. V přípravném zápase, v prvním modelovém utkání, bylo vidět, že nemá jistotu,“ vzpomínal na přípravný kemp v Bad Waltersdorfu, na kterém ze sebe jeho vlasatý záložník setřásal jarní adaptaci v novém působišti.

„Každým zápasem a tréninkem šel Petr nahoru a já jsem si hrozně přál, aby se dostal do své nejlepší formy. To dokázal velmi rychle, byl vyhlášený nejlepším hráčem, dal gól, což mu přeju. Jsem rád, že má takovouhle fazonu,“ usmíval se Bílek při pohledu na hráče, jenž svou trefou posunul Česko do čtvrtfinále.

Baroš nahrává, Jiráček pálí. Tahle dvojice se nejvíc zasloužila o postupový gól proti PolskuFoto EPA

„Jsme rádi, že se nám zápas povedl, že jsme vyhráli,“ zářil poněkud rozpačitě Jiráček. Ten opravdu, jak už podotkl Vieira, patřil k hráčům, kteří pomohli českému týmu vymanit se z úvodního drtivého tlaku, kterému ho vystavili Poláci.

„Věděli jsme, že budou mít ze začátku mnohem víc ze hry, budou se snažit nás zbušit. Hrozili z vynikajících standardních situací. Pak jsme ovládli hru a nevybavuju se, že by se kromě poslední minuty dostali do nějaké šance,“ hodnotil Jiráček zápas.

On šanci měl – a využil ji. I proto dnes večer můžou Češi u televize vybírat, na koho by si přáli narazit ve čtvrtečním čtvrtfinále ve Varšavě.

Petr Jiráček právě střílí gól do sítě Polska, který znamená český postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy
Petr Jiráček právě střílí gól do sítě Polska, který znamená český postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud