Richard Šíma
19. června 2012 • 06:58

Chystáte se na čtvrtfinále Česko - Portugalsko? Víme, na co si dát pozor

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chystáte se podpořit české fotbalisty v jejich čtvrtfinálovém souboji s Portugalskem přímo ve Varšavě? Vydejte se bez váhání na cestu do Polska. Dbejte přitom ale přece jen jisté obezřetnosti, ne vše funguje na území jedné z pořadatelských zemí tak, jak má. Platí to zejména o dopravní situaci. Isport.cz vám proto nabízí několik rad...



Dobře zvažte způsob dopravy

Jste-li zvyklí na pohodlí vlastního automobilu, přehodnoťte svou slabůstku a vydejte se do Varšavy raději vlakem. Polské cesty jsou stále povětšinou ve velmi špatném stavu, stokilometrový úsek mezi Piótrkowem Trybunalským a Varšavou doslova v katastrofálním.

V této části pojedete po nekonečném staveništi a věřte, že bude proklínat okamžik, kdy jste se pro cestu autem rozhodli. Pokud se bez svého vozu neobejdete, zvažte některou z objízdných tras. Přes Kielce, Radom nebo Lódž.

Raději si ale najděte vhodné vlakové spojení, nebo využijte jedné ze dvou speciálně vypravených souprav Českých drah, jež budou vyjíždět z Prahy a Brna.

Cesta do Varšavy bude delší než do Wroclawi, ale pravděpodobně bude pohodlnější než autem...
Cesta do Varšavy bude delší než do Wroclawi, ale pravděpodobně bude pohodlnější než autem...

Hotel si dopředu rezervujte

Varšavu netrápí vyložený nedostatek ubytovacích kapacit a v době chytrých telefonů a podobných vymožeností není problémem přijet do polské metropole, nechat si všechny dostupné hotely vyhledat a pak si zkrátka vybrat.

Několik z nich ale stojí v ideální vzdálenosti od Národního stadionu, kde se bude hrát, a jsou navíc cenově dostupné. Proto se vyplatí neváhat a takový hotel zarezervovat co nejrychleji.

Nespoléhejte ale na ceníky, jež varšavské hotely uvádějí na svých webových stránkách. Mnozí tamní hoteliéři totiž zavedli pro dobu konání šampionátu mimořádné ceny, pochopitelně vyšší. Ve svých webových prezentacích se o nich ale nezmiňují...

Připravte se na případné dusno

Varšavský stadion je vybaven zatahovací střechou a polští a řečtí příznivci i hráči si vyzkoušeli, jak se v něm dýchá, je-li střecha zatažena. Velice špatně.

UEFA sice po úvodním utkání šampionátu, jež se hrálo na uzavřeném stadionu, rozhodla, že střecha bude v dalším průběhu mistrovství vždy už jen otevřená, ovšem počasí je aktuálně velice proměnlivé.

Fotbalový stadion ve Varšavě disponuje zatahovací střechou a vevnitř může být pořádné dusno Fotbalový stadion ve Varšavě disponuje zatahovací střechou a vevnitř může být pořádné dusnoFoto Reuters

A případný vydatnější déšť, či dokonce bouřka, jaká byla příčinou přerušení zápasu Ukrajiny s Francií, by mohla mít za následek opětovné zatažení střešní konstrukce. Oblékněte se tak, aby vám nedělalo problém si v takovém případě odložit.

Užijte si zábavy

Varšavská fanzóna v centru města je velkolepá. Pokud se vydáte do dějiště utkání bez vstupenky a do začátku utkání ji neseženete, neváhejte a zamiřte do připraveného kotle na náměstí Plac Defilad.

Robert Lewandowski promlouvá k fanouškům ve varšavské fanzóně den po porážce s Českem Robert Lewandowski promlouvá k fanouškům ve varšavské fanzóně den po porážce s ČeskemFoto EPA

Užijete si skvělé zábavy a zápas můžete sledovat na obří obrazovce. Obavy z polských fanoušků, kteří podle některých informací reagují na šály či dresy jejich soupeřů, jsou místy poněkud hysterické a týkají se spíše výjimek.

Většina Poláků se zkrátka ráda dobře baví a nejedná-li se o nenáviděné Rusy, fanoušci soupeře jim v zábavě nevadí. Ovšem pozor. Do verbálních konfliktů se s nimi raději nepouštějte. Jsou přece jen poněkud prchlivější...

I po skončení utkání stojí za to přejít po mostě Swietokrzyski na druhý břeh řeky Wisly a v centru Varšavy si užít pozápasové atmosféry.

Na Náměstí přehlídek budou mít polští fanoušci fanzónu během fotbalového mistrovství Evropy
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud