19. června 2012 • 10:02

Rooney před premiérou na EURO: Něco Anglii dlužím

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na velkém turnaji se naposledy trefil před osmi lety v Portugalsku. Od té doby Wayne Rooney na šampionátech jen paběrkuje. Dnes dostane šanci tuhle mizernou bilanci utnout. Šestadvacetiletý útočník si odpykal dvouzápasový distanc a míří do základní sestavy Anglie. Vystřílí jí postup mezi nejlepších osm?



Je to hodně překvapivá statistika. Možná až zarážející. Wayne Rooney se na velkém turnaji trefil naposledy před osmi lety v Portugalsku.

Od té doby ani ťuk! Nevěříte?

Na následujícím světovém šampionátu v Německu byl vyloučený, o dva roky později se Anglie pro změnu vůbec nekvalifikovala a v Jihoafrické republice byl kanonýr Manchesteru United neviditelný jako celý tým Albionu.

A nechybělo mnoho, aby se série bez gólu na závěrečném turnaji protáhla minimálně o další dva roky. Rooney totiž vyfasoval distanc za úlet v kvalifikaci v Černé Hoře.

„Hned mi došlo, že je zle. Byl to zkrat, nešel jsem do souboje s tím, že hráče kopnu. Musel jsem přijmout trest, na nic si nestěžuju,“ vrátil se k incidentu. Mohl ale dopadnout daleko hůř. Původně totiž verdikt zněl: stop na tři zápasy.

UEFA však nakonec přimhouřila obě oči a jeden duel umazala, což otevřelo útočníkovi dveře do konečné nominace pro Polsko a Ukrajinu.

„Hodně za mě bojoval trenér Fabio Capello, který mi říkal, že to musíme zkusit, i kdyby byla šance jen dvouprocentní,“ poděkoval na dálku dnes již bývalému trenérovi.

Rooney si moc dobře uvědomuje, že má Anglii co vracet. „Něco jí dlužím. Snažil jsem se sice hrát vždy naplno, ale na velkých turnajích jsem prostě nebyl dost dobrý,“ kaje se.

„Takže je to teď pro mě velká chvíle a já se budu snažit, abych potvrdil, že bude opravdu velká,“ slibuje zvědavým fanouškům, kteří se těší na jeho návrat do základní sestavy.

Tenhle tah už kouč Roy Hodgson dopředu avizoval. Ze základní jedenáctky vyhodí jednoho z dvojice Caroll-Welbeck a ukáže právě na Rooneyho, z něhož před duelem s Ukrajinou stříká sebevědomí.

„Anglie je obrovský fotbalový národ, který potřebuje vyhrávat velké trofeje, což se nám v poslední době moc nedaří,“ uvědomuje si nutnost úspěchu. I proto si vůbec nepřipouští kolaps v dnešním souboji s domácími Ukrajinci. Naopak přemýšlí o krok dál. „S touhle partou mladých hráčů máme velkou šanci.“

Jestli bude na hřišti střílet stejně ostře, jak slibuje, budou to s ním mít obránci pořádně těžké. Ovšem svěřenci trenéra Olega Blochina nemohou dnes v Doněcku myslet jen na bránění.

Pokud totiž chtějí postoupit, musí bezpodmínečně zvítězit. Jenže jim u toho možná nepomůže Andrej Ševčenko, kterého trápí zraněné koleno.

Všichni Ukrajinci se teď modlí za jeho zázračné a rychlé uzdravení. Bylo by zajímavé sledovat, který z kanonýrů by měl na hřišti navrch – polepšený hříšník, nebo „ukrajinský tygr“?

Wayne Rooney si chvíli před koncem zápasu s Evertonem otírá pot z tváře
Wayne Rooney si chvíli před koncem zápasu s Evertonem otírá pot z tváře

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud