20. června 2012 • 20:25

Nebezpečnější než Ronaldo? Nani, to je gól a pak salto

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Ubránit Cristiana Ronalda? Fajn. Jenže čeští fotbalisté nesmějí v zítřejším čtvrtfinále zapomínat ani na další portugalské borce. Třeba na pětadvacetiletého ofenzivního hráče Naniho, jenž je prý v národním týmu dokonce lepší než hvězda madridského Realu.



Jedna drzá klička, druhá, třetí. Extrémně rychle rozkmitané nohy a u nich míč, který „lepí“. Prásk. Už se houpe v síti. Přesně takové akce zvedají fanoušky ze sedadel a pohovek před televizní obrazovkou. Nejsou jen made in Ronaldo, podobné kousky totiž předvádí i jeho spoluhráč Nani.

Narodil se na Kapverdských ostrovech, září ale v portugalském dresu. Experti dokonce tvrdí, že ve výběru „selecao“ předvádí daleko vyrovnanější výkony než hvězda Realu Madrid, s níž toho má spoustu společného.

Posuďte sami: oba se vydali do světa ze Sportingu Lisabon a upsali se Manchesteru United. Když se před pěti lety na Old Trafford objevil Nani, dokonce nějaký čas bydlel společně se svým krajanem, jenž mu pomáhal s orientací v novém prostředí.

Fanoušci „rudých ďáblů“ v něm dokonce viděli nového Ronalda. Právě jeho měl totiž po přestupu do Realu Madrid nahradit. Jenže Nanimu to zpočátku příliš nešlo. Trápila jej zranění, postěžoval si na malou důvěru Alexe Fergusona a dokonce se spekulovalo o jeho odchodu.

Vítězných salt, kterými slaví své góly, se nakonec fanoušci Manchesteru ale přece jen dočkali. „Vyzrál,“ komentoval jeho zlepšené výkony přísný manažer z Old Traffordu.

„Myslím, že jsem blízko k tomu, abych se stal komplexním hráčem,“ pochválil se sám fotbalista. „Patřím k top světovým hráčům. Hraju v nejlepším světovém klubu a dávám v něm důležité góly,“ chvástal se sebevědomě – další paralela s Ronaldem, že?

S navrácenou sebedůvěrou přišly i góly a s nimi spojené akrobatické kousky, které se naučil jako malý kluk při capoeiře (brazilský bojový tanec). Tady ale narazil. Sir Alex se údajně obával o hráčovo zdraví, a tak mu je zakázal.

„To je hloupost, nic takového mi trenér nikdy nezakázal,“ odmítal spekulace Nani, jenž na čas opravdu salta vynechal. Po krátké odmlce se k nim ale zase vrátil, na hřišti se totiž řídí mottem „hlavně se bavit“.

Možná ale měl svého šéfa přeci jen poslechnout. Před dvěma lety se chtěl na tréninku předvést před spoluhráči a při akrobatickém pokusu o střelu si poranil záda tak nešťastně, že musel své místo v nominaci na světový šampionát do Jihoafrické republiky přenechat někomu jinému...

Nani slaví svůj gól v kvalifikaci na EURO 2012 proti Dánsku
Nani slaví svůj gól v kvalifikaci na EURO 2012 proti Dánsku

Na EURO v Polsku a na Ukrajině ale nechybí. Trenér Paulo Bento na něj hodně spoléhá. Znají se spolu velmi dobře ze Sportingu Lisabon. Nani byl velkým tahounem Portugalců už v kvalifikaci, ve které odehrál větší počet minut než Cristiano Ronaldo.

Ten sice vstřelil o dvě branky víc (trefil se sedmkrát), jenže Nani zase o jeden gól víc připravil (4). „V některých zápasech za národní tým, které jsem viděl, se mi dokonce líbil ještě víc. Je to opravdu vynikající hráč,“ chválil jej před šampionátem český trenér Vlastimil Petržela.

Bento prostě má v téhle dvojici poklad. „Chceme do finále,“ vyhlásil pětadvacetiletý borec už během základní části. Že je i navzdory poměrně nízkému věku pro tým nepostradatelný, potvrzuje fakt, že jej Bento před turnajem zvolil jedním za čtyř zástupců kapitána Ronalda.

„Svou šanci teď dostala spousta mladých hráčů, kteří se pod vedením zkušenějších a trenéra vyvíjejí. Jsme na správné cestě a v budoucnu budeme ještě silnější,“ pochvaluje si poměry v týmu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud