22. června 2012 • 17:50

Čtvrtfinále EURO: Němci, připravte se! Ostře po vás jdou řečtí dlužníci!

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

„Politiku nám sem netahejte, my chceme hrát fotbal.“ Takový společný vzkaz mají fotbalisté Německa a Řecka před dnešní čtvrtfinálovou bitvou mistrovství Evropy. Otázky k napjatému vztahu v době finanční krize odmítají komentovat. Řečtí fanoušci však chtějí vidět Schweinsteigera a spol. na kolenou...



Ještě před startem šampionátu se na internetu objevil vtip. Možná jste ten kreslený obrázek také viděli. Jsou na něm fotbalisté Řecka, kteří mají na dresech nápis „Germany“ a tvrdí, že je to jen jejich sponzor.

V době ekonomické krize je čtvrtfinálový souboj těchto zemí prostě hodně pikantní. „Prosím, žádné politické otázky,“ přikázal jasně tiskový mluvčí řeckých fotbalistů Panos Korkodeilos během jejich setkání s novináři před dnešním čtvrtfinále s Německem.

Právě skončené parlamentní volby, zadlužení země či možné vystoupení z eurozóny, to všechno bylo prostě tabu.

Gomez přijímá gratulace po své úvodní trefěFoto Reuters
„Máme novou vládu, která zodpovídá za ekonomické otázky. My jsme tady od toho, abychom hráli fotbal,“ pravil trochu podrážděně Konstantinos Katsuranis, jenž zažil mistrovské tažení týmu před osmi lety v Portugalsku. Zamítnuta bylo i žádost, aby se obránce Sokratis Papastathopulos vyfotil před vlajkou Evropské unie...

Proč takové napětí? „Je to jenom fotbalový zápas, nic víc. Vždyť je to tak jednoduché,“ klidnil situaci útočník Georgios Samaras.

Hráči obou týmů včetně funkcionářů jednají naprosto bez emocí, ekonomické otázky se snaží nijak nekomentovat. „Politika pro nás není tématem číslo jedna,“ potvrzuje ofenzivní záložník Thomas Müller i z druhého tábora.

Trochu jinak ale vidí dnešní bitvu v Řecku. „Naše národní hrdost nás dotáhne k vítězství. Německo nás svými úspornými opatřeními připravilo o tolik, že je náš národní tým motivovaný jako nikdy před tím,“ řekl například deníku Bild jeden z fanoušků Illias Petru.

Řekové to dokázali! V posledním utkání základní skupiny porazili favorizované Rusko a spolu s Českem postoupili do čtvrtfinále mistrovství EvropyFoto ČTK/AP


„Pro Řecko je tohle víc než jen fotbalový zápas,“ přidal se Dimitris Tzikas, povoláním poštovní úředník.

Ano. Řekové jsou na Němce řádně nabroušení a na vlastní kůži by to měla poznat i kancléřka Angela Merkelová, která dnes poprvé během šampionátu usedne osobně do hlediště.

Na zápasy hrané na Ukrajině nedorazila (z politických důvodů, ač to oficiálně nepřiznala), v Gdaňsku chybět nebude. Její přítomnost berou němečtí fotbalisté jako velkou podporu. „Máme z toho dobrý pocit, hodně nás to povzbuzuje,“ přiznal se záložník Samir Khedira.

Do Merkelové se v tomto týdnu pořádně opřely i řecké noviny. Jakmile bylo potvrzeno, že právě Německo se jejich týmu postaví ve čtvrtfi nále EURO, ihned téma řádně rozpálily.
Němci jsou proti Řecku jasnými favority zápasuFoto Reuters

„Takhle se do čtvrtfi nále dostali vaši dlužníci. Angelo, připrav se,“ napsal například deník Sport Day. „Evropa je zase jednou úplně mimo z bankrotujících Řeků,“ přidal se Goal News.

Protistrana však s žádnou štiplavou reakcí nepřišla. „Občas ale proběhne nějaký ten vtípek na Řecko, ale rozhodně nám je nikdo nezakazuje,“ říká s úsměvem Müller.

Se svým dnešním soupeřem očividně žádný problém nemá. „Já jsem poznal Řeky jako velmi přátelské lidi,“ potvrzuje. Nikde ani náznak averze. Všichni doufají, že v podobné atmosféře se odehraje i dnešní duel v Gdaňsku. Politika do sportu prostě nepatří.

Bender střílí rozdílovou branku a Německo vítězí 2:1
Bender střílí rozdílovou branku a Německo vítězí 2:1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud