25. června 2012 • 09:02

Pirlo předvedl Panenku. Chtěl jsem Anglii dostat pod tlak, říká

Autor: mim
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Vzpomínky na rok 1976 musel vyvolat ve fotbalových fanoušcích penaltový rozstřel čtvrtfinálového utkání EURO 2012 mezi Anglií a Itálií. Památnou penaltu československého reprezentanta Antonína Panenky totiž zopakoval zkušený italský špílmachr Andrea Pirlo. "Chtěl jsem dostat Anglii pod tlak," řekl o své variaci na legendární padající list záložník Juventusu.



Itálie zápas zcela ovládala, Anglie si vytvořila jen hrstku šancí. Přesto squadra azzurra nedokázala vstřelit sveřepě bránícímu soupeři gól. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení.

Možností měla více než dost, ale kombinace smůly a nepřesného zakončení nechala světelnou tabuli po sto dvaceti minutách hry zářit dvěma nulami.

Muselo tak dojít na penalty a italští fanoušci se již ve druhé dvojici rozstřelu mohli obávat veliké fotbalové nespravedlnosti.

Montolivo totiž minul, zatímco Rooney mířil přesně. Anglie vedla 2:1 a míč si na značku pokutového kopu postavil Andrea Pirlo.

Zvolil krátký rozběh, brankář se natáhl doprava... jenže Pirlo po "Panenkovsku" proměnil!

"Joe Hart se na čáře nějak divně hýbal, takže jakmile jsem viděl, že skočil na stranu, kopnul jsem to takhle a vyšlo to," řekl po utkání zkušený třiatřicetiletý záložník pro italskou televizní stanici Rai Sport.

"Dostal jsem tak hráče soupeře pod tlak. Vždyť hned po mně minul Ashley Young," připomněl Pirlo nepovedený pokus anglického forvarda, který svou penaltu napálil s obrovskou razancí jen do břevna.

Po úvodním zaváhání si Itálie nenechala penaltový náskok vzít, penalta á la Panenka rozhodila soupeře a nabudila Pirlovy spoluhráče. Po přesném pokusu Nocerina neproměnil za Anglii také Cole a konečný penaltový výsledek 4:2 vyšperkoval Diamanti.

"Anglie si během zápasu nevytvořila žádné šance. Hráli na penalty, zatímco my hráli pro vítězství," okomentoval průběh hry Pirlo.

Nebylo v tom žádné vychloubání ani pýcha z parádní penalty, jen střízlivé zhodnocení zápasu, ve kterém Itálie dominovala.

Ostrovní soupeř vystřelil za celý zápas osmkrát – z toho jen jednou na branku – tedy tolikrát, kolikrát střelu na bránu vyslali vedle dalších sedmnácti pokusů mimo muži v modrém. I držení míče favorizovalo Itálii, měla jej na kopačkách 63 procent času oproti 37 procentům Angličanů.

"Věděli jsme, že máme na to zápas mít zcela pod kontrolou. Anglie sice jen bránila a stálo nás to hodně sil, ale nakonec jsme to dokázali," shrnul Pirlo poslední ze čtvrtfinálových duelů EURO 2012.

Nyní veterána a jeho spoluhráče čeká zkouška ještě těžší. Ve čtvrtečním semifinále narazí na favority celého mistrovství z Německa.

Tedy soupeře, proti kterému svou nezapomenutelnou penaltu proměnil i Antonín Panenka. Nechá se Pirlo inspirovat podruhé?

Autor rozhodující penalty Alessandro Diamanti skáče do náruče italského brankáře Gianluigi Buffona
Autor rozhodující penalty Alessandro Diamanti skáče do náruče italského brankáře Gianluigi Buffona

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud