3. července 2012 • 09:59

Češi na šampionátu - od úvodní beznaděje k Jiráčkovu sprintu

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglie před šestnácti lety? Senzační jízda až do londýnského finále. O čtyři roky později minela Petra Gabriela, jenž namazal na gól Francouzům, v Portugalsku 2004 zase slavná útočná smršť pod taktovkou Karla Brücknera, naposledy neuvěřitelný kolaps v závěrečném utkání základní skupiny proti Turecku... Deník Sport přináší šest okamžiků letošního EURO, kterými se do paměti fanoušků zapsala česká reprezentace.



1. Postup
Český tým postoupil do čtvrtfi nále, čímž vlastně splnil povinnost. Už od losu měli fanoušci i odborná veřejnost jasno: nepostoupit ze skupiny s Ruskem, Řeckem a Polskem rovná se národní ostudě. Trenér Michal Bílek si tedy může odškrtnout, mise splněna.

Vstupenku mezi nejlepších osm týmů Evropy si jeho mančaft zajistil až v posledním duelu o všechno s domácím Polskem. Nezapomenutelný je především rozhodující gól Petra Jiráčka, kterému předcházel dlouhý sprint prakticky přes celé hřiště.

2. Výprask od Rusů a Šíp
Čtyři inkasované góly, defenziva připomínající průchoďák a další spousta zahozených šancí z kopaček Aršavina a spol. Tak vypadala premiéra českého týmu ve Wroclawi. Totální kolaps pořádně vytočil i populárního moderátora a baviče Karla Šípa, jenž se v přímém přenosu ČT nebál, nevolil uhlazené fráze, ale tvrdě kritizoval.

„Prostě to, co náš nároďák hraje, je naprosto bezpohlavní, impotentní fotbal,“ prohlásil například. Vedle sedícímu asistentovi Jakubu Dovalilovi dokonce nadiktoval změny, které by prospěly. Ve studiu se od té doby neobjevil. Možná škoda...

3. Hvězdy ze druhé řady
Rosický? Čech? Baroš? Ne. Největšími českými esy, která na turnaji v Polsku a na Ukrajině zaujala, jsou mladé pušky Petr Jiráček, Václav Pilař a Theodor Gebre Selassie. Právě tahle trojka na sebe upozornila i v zahraničí a třeba posledně jmenovaný si vykopal angažmá ve Werderu Brémy, se kterým těsně po vypadnutí podepsal lukrativní kontrakt.

Ve velmi solidním světle se předvedl i defenzivní štít Tomáš Hübschman, jenž dostal důvěru poprvé v zápasu s Řeckem a v základní sestavě už zůstal. Odváděl perfektní práci.

4. Čechova hrubka
Češi vedli o dvě branky po poločase, nemohoucní Řekové ve druhém duelu skupiny prakticky nekladli odpor. V 53. minutě ale lehký Samarasův centr do vápna vypadl Petru Čechovi po nedorozumění s Tomášem Sivokem z rukou a překvapený Theofanis Gekas jej poslal do prázdné branky. Šok!

Fanouškům prolétl hlavou čtyři roky starý duel s Tureckem a bylo po jediné chybě zaděláno na pořádné drama. Až do posledního hvizdu francouzského sudího Stéphana Lannoye to byly nervy jako hrom.

Spoluhráči z Arsenalu, Aršavin a Rosický
Spoluhráči z Arsenalu, Aršavin a Rosický


5. Rosického trable
Byla to bitva s časem. Jednou z ní vyšel kapitán Tomáš Rosický jako vítěz, podruhé musel skousnout porážku. V prvním případě jej trápil natržený sval v lýtku, kvůli kterému zmeškal například generálku s Maďarskem a musel být povolán náhradník Vladimír Darida.

Úvodní duel s Ruskem však stihl, v půli toho druhého s Řeckem musel ale střídat. Mohla za to bolavá achilovka, která „Rosu“ nakonec vyřadila pro zbytek EURO. Nepomohla ani rychlá návštěva Prahy v doprovodu „zlatých rukou“ fyzioterapeuta Pavla Koláře.

6. Baroš proti všem
S nepřízní fanoušků, médií a dalších nepřátel bojuje Milan Baroš už delší dobu. Naplno se tenhle vztah ukázal před zápasem s Řeckem, kdy na něj velká česká část publika během zápasu často pískala. K částečnému napravení vztahu došlo po vítězném zápase s Polskem, ve kterém útočník Galatasaraye Istanbul nahrál na vítězný gól.

Sám se však střelecky prosadit nedokázal. Bohužel po návratu domů na sebe upozornil konfliktem s novinářem a opět na sebe vrhl nepříjemný stín. V reprezentaci už ho neuvidíme.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud