Jan Podroužek
30. května 2016 • 11:50

Spolužáci ze Sparty opět spolu! Jet na EURO byl náš velký sen, říkají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Asi nic na světě je neroztrhne. Devadesátdvojky. Tohle slovo zazní, a každý od fotbalu ví, o čem se mluví. O klucích – Ladislavu Krejčímu, Pavlu Kadeřábkovi a Jiřímu Skalákovi, kteří spolu vyrůstali ve Spartě. Kteří spolu udělali dorostenecký titul, reprezentační stříbro na EURO devatenáctiletých. Někteří z nich už sice hrají v zahraničí, ale stejně bez sebe nejsou. Teď, zase spolu, trénují v Rakousku na svůj první velký turnaj. „Zase jsme se sešli,“ může si říct tahle parta.



Člověk na ně kouká, a občas z nich má pocit, že v sobě pořád mají děcko. Ty chlapce, kterými kdysi byli, když spolu chodili na Marjánku, na základku v Praze 6. Hraví, samá sranda. Ale už za sebou mají spoustu zkušeností a někteří z nich zakládají rodiny.

Teď v Rakousku na soustředění se zase dali dohromady. Právě o těch třech je tu hlavně řeč. Ale v áčku národního týmu už se ze své party potkali i s Jakubem Brabcem, kterého z toho skoro nejde vynechat.

„Já byl s Brábou na pokoji, když jsme se v březnu potkali na srazu. Říkali jsme si: Tak jsme se tady zase sešli," vzpomíná Skalák na kamaráda, se kterým třeba loni chodil na hokej, když se v Praze hrálo mistrovství světa.

A se kterým je teď v kontaktu tak, že spolu mastí karty přes internet. Skalák z anglického Brightonu, Brabec z Prahy.

„Brábova manželka měla narozeniny, tak jsem jí volal, ať se na mě moc nezlobí, když manžel leží večer v posteli a hraje se mnou karty, že jsem tady zatím sám a musí to pochopit,“ vypráví Skalák, jak byl pro něj kamarád důležitý, když se v Brightonu zabydloval. „Mne se tohle netýká,“ vyhrkne Kadeřábek , když přijde řeč na karban. „Hraje se o peníze, a já takový gambler nejsem. Jsem spíš šetřivej,“ směje se.

Jak ukázat číslo 92? Silný ročník Sparty má zastoupení i na EURO

V mládežnických kategoriích válcovali soupeře rozdílem několika tříd. Teď bude mít sparťanský silný ročník 92 zastoupení i na EURO ve Francii. Podívejte se, jak Pavel Kadeřábek, Ladislav Krejčí a Jiří Skalák pózovali pro fotografii do deníku Sport. Jak jinak - byla to zábava. Podívejte se na video.

Jak ukázat číslo 92? Silný ročník Sparty má zastoupení i na EURO
Video se připravuje ...

Když je řeč o Brabcovi, Kadeřábkovi a Skalákovi, ti už dokonce zakládají rodiny. Brabec je táta od minulého roku, Skalák vychovává děti své přítelkyně, Kadeřábek má s Terezou Chlebovskou za pár měsíců termín. I Krejčí, když se kolem sebe rozhlíží, začíná o tomhle životním kroku přemýšlet.

Taky mají k dětem blízko. Pár jich totiž je i tady v Kranzachu. Fotbalisté dostali povolenku vzít si s sebou rodiny, aby bez nich nebyli dlouho. Když si člověk připočítá ještě EURO ve Francii, hodí to skoro měsíc v luftu.

A to je něco pro 24leté výrostky. Respektive, 23leté, Krejčí dožene věkově své parťáky až za měsíc a kousek. Malý Toník od Davida Lafaty střílí po vzoru táty na bránu, v ní stojí Kadeřábek. A tu mu něco chytne, aby to klučina neměl úplně zadarmo, tu něco pustí, aby byla taky nějaká radost. „A teď to mám, a teď to nemám,“ je slyšet skoro na celý tréninkový areál mladého obránce, když sebou hází o trávu jako gólman.

Ladislav Krejčí si hraje s dětmi svých spoluhráčů z reprezentace na soustředění v rakouském Kranzachu
Ladislav Krejčí si hraje s dětmi svých spoluhráčů z reprezentace na soustředění v rakouském Kranzachu

V tu chvíli si jde velmi snadno uvědomit, co mezi sebou tihle kamarádi mají. Začínali spolu už na základní škole na Marjánce. Byli ve sportovní třídě, takže místo klasických tělocviků měli jako fotbalisté tréninky na Strahově. A to bylo kyselých obličejů, když jeden porazil v zápase druhého. Na zpáteční cestě autobusem klidně seděli každý na druhém konci a neexistovalo, že by spolu promluvili. „Žili jsme tím, kdo vyhraje ve fotbale, i na tréninku,“ přiznávají.

Když se to vezme šmahem, přes výběry žákovské a dorostenecké, kdy udělali suverénní titul, pak přes reprezentaci devatenáctiletých – památné stříbro z EURO 2011 – až poteď. Po dobu, kdy jsou spolu zase, ale teď už na opravdovém vrcholu. V áčku národního týmu. Kadeřábek, Krejčí, Skalák, trojice, která jede bojovat na svůj úplně první velký turnaj.

„Vždycky byl tohle náš společný sen. Najednou jedete na sraz, a víte, že tam budou třeba další dva tři čtyři kluci, které znáte úplně odmalička,“ zasní se Kadeřábek. „Asi se potvrdilo to, co se vždycky říkalo. Že ročník 92 je silný,“ doplňuje ho Skalák.

Jo, to se potvrdilo. Teď se tahle parta může ukázat společně celému světu ve Francii.

Mazáci dopředu, rozestavení 9-10-9. Focení fotbalistů je celá věda
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud