Jonáš Bartoš
12. června 2016 • 05:00

Motanice se sestavou. Ani hráči netuší, koho Vrba postaví na Španěly

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Už jediný den zbývá do ostrého startu. Čeští fotbalisté se chystají na vstup do mistrovství Evropy se Španělskem (pondělí 15:00 ONLINE). Trenér Pavel Vrba řeší v základní sestavě podle svých slov dva rébusy. Vedle jmenného listu jde ale i o to, jakou na mistry světa a Evropy použít taktiku. „Jak přesně budeme hrát, to nikdo nedokáže odhadnout“ krčí rameny Theo Gebre Selassie, jeden z hráčů, který je na hraně základní sestavy.



Pozice útočníka a krajního obránce. To jsou nejspíš dva posty, kde český trenér váhá. Odvíjí se to i od taktiky, s jakou do těžkého duelu Pavel Vrba nakonec půjde. Tým nacvičoval i variantu bez klasického útočníka, kdy by nejvýš v sestavě figuroval kapitán Tomáš Rosický, případně jeden z křídelních hráčů.

„Ať hrajete takovou, nebo jinou variantu, budeme chytřejší až po zápase. Pak řekneme, jestli to byla dobrá, nebo špatná varianta. Jestli hrát z hlubokého bloku, jestli napadat, jestli nastoupit s útočníkem, nebo bez něj… Jde o to, abychom byli úspěšní a variantu, kterou zvolíme, se snažili hrát co nejlépe, jak to půjde a pokusili se uspět,“ předeslal stoper Michal Kadlec.

Český kouč se před veřejností i soupeřem snaží své plány co nejvíc skrýt. Když nechá otevřít trénink, tak pouze první patnáctiminutovku. Z ní prakticky nic nepoznáte. Hráči se ve vymezené době většinou jen rozcvičují a pak už nežádoucí pozorovatelé v Tours musí opustit tribuny druholigového stadionu.

Za zavřenými dveřmi trenéři s hráči nacvičují nejrůznější varianty způsobů, jak na nebezpečné Španěly vyrukovat. Co se nakonec v pondělí použije, o tom zatím nemají páru ani členové Vrbovy eskadry.

„Netušíme, mě osobně nikdo nic neříkal. Já to nevím, ani se to nedalo poznat. Něco málo jo, ale jak znám trenéra, on to může na poslední chvíli změnit. Uvidíme, necháme se překvapit v pondělí,“ reagoval Kadlec na dotaz, zda právě on bude v základní sestavě.

Pavel Vrba a Ondřej Lípa v dobrém rozpoložení
Pavel Vrba a Ondřej Lípa v dobrém rozpoložení

Vrba zřejmě s hráči nacvičuje celou řadu taktických variant i složení sestavy. Že hráče udržuje v nejistotě, utvrzují i výroky Thea Gebre Selassieho.

„Jak přesně budeme hrát, to ještě nikdo nedokáže odhadnout. Asi jen trenér,“ culil se při dotazu na základní jedenáctku. „V přípravě jsme toho moc ve stejném složení neodehráli. Pořád jsme to točili, takže je možné, že zase bude nějaké překvapení. Těžko říct,“ krčil rameny.

Muž v nejistotě Gebre Selassie: Není mi dvacet, jsem připravený na cokoli
Video se připravuje ...

Právě devětadvacetiletého reprezentanta z Werderu Brémy trenér v přípravě zkoušel na pozici levého i pravého obránce, je možné jeho využití i na kraji zálohy. „Záleží, co se mnou trenér zamýšlí a na jaký post se mnou počítá. Cítím se dobře, ale zatím nevím, co má trenér v plánu,“ nedokázal odpovědět.

Podobná reakce přišla i na to, zda Gebre Selassie nastupoval na pravém okraji zálohy alespoň v tréninku. „Zkoušeli jsme spoustu věcí, proto jsou tréninky zavřené. To vám nemůžu říct,“ zůstal tajemný.

Takřka stejně odpovídají i další hráči, když se je na složení sestavy či skladby tréninků zeptáte. „Základní sestava se trošku rýsuje, už jsme něco nacvičovali. Ale pořád je to otevřené. Mou pozici uvidíte v pondělí,“ prohlásil obránce David Limberský. „To se musíte zeptat trenéra, jestli se mu to rýsuje,“ odpálil dotaz útočník David Lafata. „Sestavu nevíme, fakt ne. Budeme to vědět až v pondělí,“ reagoval jeho konkurent na hrotu Tomáš Necid.

Vše o EURO 2016 ve Francii najdete ZDE >>>

Zčásti jsou mlživé opovědi záměrné, aby z české kuchyně před důležitým mačem nic neuniklo. Podle informací zjištěných mimo diktafon ale zatím opravdu není jasné, pro co a pro koho se Vrba na bitvu se Španělskem rozhodne.

Vše bude definitivně jasné až v pondělí odpoledne, výkop duelu se Španělskem je na plánu v 15:00.

Bránit Španěly? To je práce na hlavu, vědí čeští beci
Video se připravuje ...

Nejvíc gólů na EURO? Müller se u toho umí přimotat, tipují Češi
Video se připravuje ...

Kdo vyhraje EURO? Sen o našem triumfu i skrytý favorit Anglie, tvrdí Češi
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud