15. června 2016 • 16:51

Slovensko - Rusko 2:1. Strach o historickou výhru, ale postup je blíž

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovenští fotbalisté slaví první výhru na EURO v historii. Ve druhém zápase ve skupině B zaskočil tým Jána Kozáka Rusko, když se parádně trefili Vladimír Weiss a Marek Hamšík, soupeř v závěru dokázal jen snížit gólem Denise Glušakova a z obřího tlaku už vyrovnat nestihl. Slováci po úvodním nezdaru s Walesem získali první tři body a vrátili se do hry o postup do osmifinále.



MATCH OVERVIEW LEGACY
15. 6. • 15:00
Rusko
Rusko
1:2
ONLINE
15. června
15:00
Slovensko
Slovensko
Góly

Domácí: 80. Glušakov

Hosté: 32. Weiss, 45. Hamšík

Sestavy

Domácí: Akinfejev – Smolnikov, V. Berezuckij (C), Ignaševič, Ščennikov – Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) – Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov – Dzjuba.

Hosté: Kozáčik – Pekarík, Škrtel (C), Ďurica, Hubočan – Kucka, Pečovský, Hamšík – Mak (79. Ďuriš), Weiss (72. Švento) – Duda (67. Nemec).

Náhradníci

Domácí: Šiškin, Berezuckij, Jusupov, Glušakov, Mamajev, Lodygin, Širokov, Guilherme, Ivanov, Samedov, Torbinskij, Kombarov

Hosté: Mucha, Gyömbér, Greguš, Šesták, Stoch, Nemec, Novota, Hrošovský, Škriniar, Saláta, Švento, Ďuriš

Karty

Hosté: Ďurica

Rozhodčí

Skomina – Praprotnik, Vukan (všichni Slovinsko)

Stadion

Stade Pierre Mauroy, Lille Métropole

V tabulce patří slovenské reprezentaci druhé místo, druhý duel mezi Anglií a vedoucím Walesem se odehraje ve čtvrtek.

Slovenský trenér Ján Kozák udělal oproti úvodnímu zápasu s Walesem (1:2) tři změny v základní sestavě. Šanci tentokrát nedostali tři hráči z české ligy: obránce pražské Slavie Dušan Švento a plzeňští Patrik Hrošovský a Michal Ďuriš .

Jejich místa zaujali Tomáš Hubočan, Viktor Pečovský a střelec jediné slovenské branky z prvního duelu Ondrej Duda. Leonid Sluckij na druhé straně vsadil na stejnou jedenáctku jako v zápase s Anglií (1:1).

Slovenská euforie po výhře nad Ruskem, která byla prvním triumfem na EURO v historii
Slovenská euforie po výhře nad Ruskem, která byla prvním triumfem na EURO v historii

Úvodní půlhodina utkání, hraného pod zataženou střechou, příliš šancí nepřinesla, většina pokusů skončila mimo branku. Nejnebezpečněji vypadala Smolovova střela z 28. minuty, záložník Krasnodaru ale zpoza vápna mířil těsně vedle tyče.

K první střele na branku se Slovensko dostalo až v 32. minutě a hned z toho byl gól. Hamšík poslal z vlastní poloviny přihrávku za obranu Weissovi, který si míč zpracoval, obehrál nedůsledné obránce a pravou nohou překonal Akinfejeva. Oslavil tak první reprezentační trefu od loňského března, kdy v kvalifikaci ME skóroval do sítě Lucemburska.

Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

V poslední minutě prvního dějství si Weiss a Hamšík vyměnili role. První jmenovaný rozehrál nakrátko rohový kop a záložník Neapole se prezentoval krásnou střelou, na niž Akinfejev nemohl dosáhnout. Podobná rošáda střelce a asistenta se na Euru povedla naposledy anglické dvojici Rooney - Scholes před dvanácti lety.

Slovensko se stalo prvním týmem na francouzském šampionátu, který vstřelil dvě branky v prvních 45 minutách. Na nepovedený poločas zareagoval Sluckij střídáním záložníků Golovina a Neustädtera, za které se na hřiště dostali Mamajev a Glušakov. První větší příležitost po přestávce měli ale znovu Slováci, Makova rána nadělala Akinfejevovi problémy.

Na další nebezpečný moment si museli fanoušci v Lille počkat do 80. minuty, kdy Rusko snížilo na 1:2. Šatovův centr umístil hlavou za Kozáčikova záda nehlídaný Glušakov. I přes následný drtivý tlak ruské reprezentace ale Slováci udrželi tři body.

Poslední duely skupiny B čekají oba týmy v pondělí 20. června od 21:00. Rusko se utká s Walesem a Slovensko s Anglií.

Rusko - Slovensko 1:2 (0:2)
Branky:
80. Glušakov - 32. Weiss, 45. Hamšík. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Ďurica (Slovensko). Diváci: 38 989.
Rusko: Akinfejev - Smolnikov, V. Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Golovin (46. Mamajev), Neustädter (46. Glušakov) - Kokorin (75. Širokov), Šatov, Smolov - Dzjuba. Trenér: Sluckij.
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Škrtel , Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský, Hamšík - Mak (80. Ďuriš), Weiss (72. Švento) - Duda (67. Nemec). Trenér: Kozák.

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Wales 3 2 0 1 6:3 6
2. Anglie 3 1 2 0 3:2 5
3. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
4. Rusko 3 0 1 2 2:6 1

Více o EURO 2016 čtěte ZDE >>>

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud