21. června 2016 • 11:30

Kolaps a konec Brücknerovy éry. Selhání s Tureckem zažili tři Češi

Autor: kah, jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | Pro tureckou stranu je to památné vítězství, které si připomíná pokaždé, když se utká s Českem. Naopak pro český tým jde o velké trauma, protože ztráta dvougólového vedení a následná porážka nejen poslala reprezentaci z EURO 2008 domů, ale také rozdělila hráče a vedení. V aktuálním českém kádru jsou tři hráči, co obrovské zklamání zažili na hřišti plus Tomáš Sivok, který do utkání nezasáhl.



Ten příběh je dobře známý. Češi v rozhodujícím utkání vedli po brankách Jana Kollera a Jaroslava Plašila v 62. minutě 2:0 a díky výhře z úvodního utkání nad Švýcarskem jim to bezpečně stačilo na postup.

Jenže v 75. minutě snížil Arda Turan a dvě minuty před vypršením normální hrací doby zaútočili Turci po pravé straně. Následný centr vypadl v deštivém ženevském večeru Petru Čechovi z rukou. Přímo k nohám přibíhajícího Nihata Kahvecího. Ten vyrovnal do prázdné branky a o necelé dvě minuty později dokonal obrat. 

VŠE O FOTBALOVÉM EURO 2016 ČTĚTE ZDE >>>

To znamenalo jediné - konec ve skupině, konec éry trenéra Karla Brücknera .

Tři hráči ze současného kádru jej zažili přímo na hřišti – střelec gólu Jaroslav Plašil, už tehdy elitní brankář Chelsea Petr Čech a mladíček Michal Kadlec , ještě působící v pražské Spartě. Do kádru patřil i Tomáš Sivok , dnešní opora defenzivy, do hry ale nezasáhl.

Pro Kadlece, který v létě po turnaji přestoupil do bundesligového Leverkusenu, šlo v pořadí o sedmý reprezentační start. A můžete si být jisti, že na ten zápas dodnes nezapomenul.

VIDEO: podívejte se na branky z utkání Turecko - Česko na EURO 2008

Levonohý obránce tehdy v 80. minutě vystřídal Jaroslava Plašila. „Já tam tenkrát přišel jako mladý kluk, hned letěl centr do vápna a bylo to 2:2. Pak jsme ještě dostali na 2:3. Pro mě to byl první start na velkém turnaji, ale bohužel jsme jeli domů,“ vrátil se o osm let zpátky.

Hořká porážka a konec měly ještě dohru po šampionátu. Vlastimil Košťál, který v té době působil jako manažer reprezentace, se v rozhovoru pro deník Sport pustil do brankáře Čecha. „Mně ten balón na lajně z ruky nevypadl... Došlo k zásadní individuální chybě gólmana a je nutno jednoznačně říci, že porážka s Tureckem jde na jeho vrub,“ prohlásil tehdy.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Vždycky jsem si myslel, že fotbal je týmová hra, při které spolu drží nejen hráči a realizační tým, ale i všichni ostatní, kteří se o tým starají či mají menší nebo větší odpovědnost za jeho organizaci. Všichni jsou přece v ten okamžik na stejné lodi, která vyráží vstříc bojům o vítězství,“ napsal Petr Čech ve svém prohlášení a na závěr si do Košťála za jeho slova rýpnul a dodal, že alibistické chování manažera může být jedním z důvodů, proč se následně hledali velmi složitě nástupci Karla Brücknera.

Petr Čech už dnes bere vzpomínku na nešťastný závěr utkání s nadhledem. „Vyhrál jsem večeři, v autě (cestou na tiskovou konferenci, pozn., aut.) jsem nahlásil, že tahle otázka padne,“ usmíval se na pondělním setkání s médii.

Postupový klíč na EURO: Co rozhoduje o pořadí ve skupině? Čtěte ZDE »

Dnes večer se oba týmy utkají znovu. Po osmi letech půjde opět o postup ze skupiny evropského šampionátu. „Určitě to jako odvetu neberu. Je to osm let. Odveta je to spíš za zápas v Praze, kde jsme s nimi prohráli 0:2 naposledy v kvalifikaci. Z kádru před osmi lety hraje dnes za Turecko možná pět hráčů, kteří působili v tehdejším nároďáku. K tomu se zítřejší zápas nevztahuje,“ zdůraznil Čech.

Zápas s Tureckem sledujte od 21:00 na iSport.cz ONLINE, v živé diskuzi budou utkání hodnotit v redakci Sportu Martin  Hašek  a  Ladislav Vízek .

Česko - Turecko 2:3

Stade de Genève, Ženeva - Švýcarsko. 29016 diváků, rozhodčí: Fröjdfeldt , Wittberg Stefan, Andren.
Branky: 34. Koller, 62. Plašil – 88. a 89. Nihat, 75. Arda. 
Česko: Čech – Grygera, Ujfaluši , Rozehnal, Jankulovski – Polák, Galásek – Sionko (85. Vlček), Matějovský (39. Jarolím), Plašil (80. Kadlec) – Koller.

TABULKA TŘETÍCH TÝMŮ
POŘADÍ TÝM ZÁPASY VÝHRY REMÍZY PROHRY SKÓRE BODY
1. Slovensko 3 1 1 1 3:3 4
2. Severní Irsko 2 1 0 1 2:1 3
3. Albánie 3 1 0 2 1:3 3
4. Portugalsko 2 0 2 0 1:1 2
5. Česko 2 0 1 1 2:3 1
6. Švédsko 2 0 1 1 1:2 1
* do osmifinále postupují první čtyři týmy

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud