Jonáš Bartoš
10. září 2014 • 09:28

Plno signálů, dva góly. Čím Češi dokonale zaskočili Nizozemce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden se pilně chystali. Dokola cvičili herní automatismy, připravovali se na všechny varianty nizozemské hry. Poctivé tréninky se českým fotbalistům na startu kvalifikace dokonale vyplatily. Vrbův soubor předvedl precizní výkon vycházející z plánu, který trenérský štáb vymyslel. Do něj patřila i pestrá paleta signálů, jimiž domácí zlobili obranu zaskočeného favorita. „Vítězný gól pro nás byl odměnou za předvedený výkon,“ culil se po výhře 2:1 Pavel Vrba.



MATCH OVERVIEW LEGACY
9. 9. • 20:45
Česká republika
Česká republika
2:1
ONLINE
9. září
20:45
Nizozemsko
Nizozemsko
Góly

Domácí: 22. Dočkal, 90+1. Pilař

Hosté: 55. de Vrij

Sestavy

Domácí: Čech – Kadeřábek, Procházka, Kadlec, Limberský – Vácha (81. Kolář), Darida – Dočkal, Rosický (C), Krejčí (65. Pilař) – Lafata (72. Vydra).

Hosté: Cillessen – Janmaat, Veltman (39. Narsingh), Martins Indi, Blind – de Vrij, de Jong – Wijnaldum, Sneijder (C), Depay – van Persie.

Náhradníci

Domácí: Vaclík, Bičík, Suchý, Mazuch, Řezník, Pilař, Pudil, Petržela, Kolář, Hořava, Jiráček, Vydra

Hosté: Zoet, Krul, van Dijk, Pieters, Verhaegh, van der Wiel, Afellay, Klaassen, Fer, Lens, Narsingh, Kuijt

Karty

Domácí: Procházka, Limberský

Hosté: Martins Indi

Rozhodčí

Rocchi – Di Liberatore, Cariolato (vš. Itálie)

Stadion

Generali Arena, Praha

Návštěva

17 946 diváků

Už dlouho neodcházeli čeští fanoušci ze zápasu takhle spokojení. Výhru nad silným TOP týmem český nároďák pamatuje naposledy v roce 2007, kdy senzačně zametl venku s Německem 3:0. Vyprodaná Letná po výsledku 2:1 bouřila, ještě dlouho se tleskalo překvapivým vítězům.

„Je to úžasný pocit, řadím ho k zápasům s Plzní v Lize mistrů nebo její kvalifikaci. Nebudu teď říkat, že jsme nahoře, jeden zápas neznamená postup na mistrovství Evropy. Ale mělo by nás to povzbudit do dalších bojů,“ vychutnával si euforické pocity první výhry na reprezentační lavičce Pavel Vrba.

Hrdina Pilař po Nizozemsku: Kdybych tam nebyl, gól nedáme
Video se připravuje ...

Výhře nad Nizozemskem vydatně pomohla i precizní taktická příprava. Hráči tentokrát nastoupili v hlubším bloku, nechali Nizozemce kombinovat a vyráželi k rychlým brejkům. K nim přidávali nadstavbu v podobě signálů při standardních situacích.

K většině rohů se stavila dvojice Rosický, Darida. Čeští střední záložníci předvedli několik variant rozehrávek. Jednou ťukes a přihrávka na sbíhajícího Limberského, podruhé centr, … Nizozemci jen nešťastně sledovali, co čeští hráči provedou. Několikrát měli velké štěstí, že z nadějných situací nepadl gól. Stejně jako po rozehraném přímém kopu, ke kterému se původně stavěl David Limberský.

„Rozebírali jsme spousty věcí u videa, řeknu, že se na tom podílel celý realizační tým,“ usmíval se Pavel Vrba. „Signály při standardních situacích jsou prací i Pavla Vrby,“ dodal útočník David Lafata.

Není tajemstvím, že v nácviku standardních situací se vždycky vyžíval trenér Brückner, současný Vrbův poradce. Ten používal různé signály i během svého působení v Plzni, hráče nabádal, aby například rohy nechodili jen jednoduše rozehrát.

„Po neúspěších, co nás provázely v minulých zápasech, jsme museli hrát trošku hlouběji. Snažili jsme se trošku zalézt a čekat na jejich chybu. Museli jsme být strašně kompaktní, v obranné fázi nebýt daleko od sebe. Jsou to pro nás skvělé tři body,“ radoval se v rozhovoru pro Českou televizi kapitán týmu Tomáš Rosický.

Kapitán Rosický: Minutu před koncem bych remízu bral
Video se připravuje ...

Češi se navíc dokázali prosadit i v koncovce. Bořek Dočkal otevřel skóre utkání jednou z životních tref, navíc slabší levačkou. V samotném nastavení pak o překvapivém výsledku 2:1 rozhodl střídající Pilař.

„Krásný gól Dočkala nám strašně pomohl, ve druhé půli jsme vyčkávali, honit takového soupeře na jeho půlce by byla sebevražda. Čekali jsme na standardní situace, sázeli na brejky, což se nám dařilo. V přechodové fázi jsme se i po příchodu čerstvých hráčů snažili být rychlí a úspěšní, jako odměna přišel ten vítězný gól,“ ohlédl se za utkáním Vrba.

Sílu domácího týmu ocenil i nizozemský trenér Guus Hiddink. Hostům nepomohl ani přechod na rozestavení 4-3-3, které nástupce Van Gaala preferuje. „Po změně systému jsme šance měli, ale Češi nám nedovolili skórovat. Je to těžké, když obránci dělají chyby a dobře nebráníte, nepomůže vám žádný systém. Porážka je moc čerstvá, musíme se na to podívat a pořádně to probrat, v čem jsme dělali chyby,“ uvedl hostující kouč.

Vrba po výhře: Proč nasadil Dočkala? Budou změny v nominaci?
Video se připravuje ...

Dočkal: Byl to můj nejdůležitější gól v kariéře
Video se připravuje ...

Čech tlumí euforii: Se třemi body ještě nikdy nikdo nepostoupil
Video se připravuje ...

Ladislav Krejčí, Michal Kadlec a Matěj Vydra se radují po výhře nad Nizozemci
Ladislav Krejčí, Michal Kadlec a Matěj Vydra se radují po výhře nad Nizozemci

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud