Jan Malý
3. září 2015 • 17:23

Býval německou hvězdičkou. Teď Merkel doufá v debut za Kazachstán

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl potenciál být hráčem, na nějž si budou malí kluci hrát. V osmnácti letech Alexander Merkel debutoval za AC Milán v Lize mistrů, prošel mládežnickými reprezentacemi Německa a při tom snil, že jednou oblékne dres jeho seniorského výběru.



Jenže třpytivou kariéru momentálně nemá, místo cesty vzhůru se jeho vývoj zasekl, a než aby vyhlížel pozvánky od Joachima Löwa, těší se hráč Udine, že bude brzy debutovat za reprezentaci Kazachstánu. Možná už dnes v Plzni proti Česku, ovšem vše záleží na tom, jestli přijde povolení od FIFA, na které čekal.

Právě v Kazachstánu se Merkel narodil, ale v šesti letech se s rodinou přestěhoval do Německa, kde si ho po prvních krůčcích v JSG Westerwald v jedenácti vybral VfB Stuttgart. Z něj pak v šestnácti vyrazil do AC Milán.

I ve slavném italském klubu jeho slibný růst dobře pokračoval, deník Corriere dello Sport ho nazval „baby géniem“, v osmnácti naskočil do zápasu Ligy mistrů proti Ajaxu, brzy nato debutoval v základní sestavě v italské lize.

Alexander Merkel

Narozen: 22. února 1992 (23 let)
Pozice: Záložník
Klub: Udine
Kariéra: Stuttgart (2003–2008)
AC Milán (2008–2011)
FC Janov (2011–12)
AC Milán (2012, hostování)
FC Janov (2012–2013)
Udine (2013–2014)
Watford (2014, hostování)
Grasshopper Curych (2014–2015, hostování)

To mu přinášelo i neobvyklé zkušenosti, třeba když právě před Merkelovým prvním mačem v Serii A proti Cagliari před tým předstoupil šéf „rossoneri“ a tehdejší italský premiér Silvio Berlusconi a promlouval k hráčům ve smyslu, že když AC Milán vyhrává, je to dobře pro Itálii a její vládu, tak ať na to myslí.

Jenže záhy začal stagnovat. „Samozřejmě, že jsem si to vysnil jinak,“ povídal Merkel pro deník Bild před rokem a čtvrt, když působil v anglickém druholigovém Watfordu.

„Ale je potřeba vidět, že jsem měl i pech. Byl jsem hodně zraněný. K tomu navíc mnoho Němců neví, jak přestupy v Itálii někdy dopadají. V tom jsem měl také hodně smůly. Měl jsem možnost odejít, už jsem byl dohodnutý s klubem, ale nakonec řekl prezident „ne“. Někdy jste bezmocný,“ líčil dál záložník, který byl po AC Milán v Janově a Udine. Po loňské nepříliš vydařené sezoně v Grasshopper Curych se vrátil do Udine.

Postupem času se tak rozplynula i jeho vidina, že si zahraje za dospělou německou reprezentaci, a tak se v březnu letošního roku rozhodl, že bude hrát za Kazachstán, zemi, kde se narodil.

„Znamená to hodně pro mě i pro celou moji rodinu,“ radoval se Merkel. „Konečně budu moci hrát na mezinárodní scéně,“ doplnil důvod, proč mu nevadí podstupovat dlouhé cestování do Kazachstánu.

Na premiéru za svou rodnou zemi ještě čeká, zatím jej brzdí to, že FIFA mu nedodala potřebné povolení. Proto není jasné, zda bude moci dnes nastoupit proti českému týmu v kvalifikaci o EURO 2016.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud