Michal Koštuřík
10. září 2012 • 11:55

Vlastní fandové vypískali Neymara. Nejsem stroj, brání se hvězda

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Brazílie se postavila zády ke své chloubě, národnímu týmu připravujícímu se na domácí světový šampionát v roce 2014. Fanoušci v Sao Paulu vypískali „selecao“ v přípravě proti JAR (1:0), jejich hněv odnesl i útočník Neymar. „Je to náš nejlepší hráč, takto se k němu nesmíme chovat,“ pokáral diváky kouč Mano Menezes. Zaražení byli i samotní hráči.



Brazilským fandům nestačí ke spokojenosti vítězství, od týmu očekávají i vysoce kvalitní výkon. A toho se tentokrát v přípravě s Jihoafrickou republikou nedočkali. Svou nelibost dávali najevo od první minuty, vlastně hráčům ani nedali šanci, aby se chytli. Předem je odsoudili.

„Kdyby za námi stáli od začátku, dáme víc než jeden gól,“ tvrdil střídající útočník Hulk z Petrohradu, autor jediné trefy ze 74. minuty.


Rozhozený tým se trápil, defenzivně naladěného protivníka dlouho nedokázal zlomit. Borci to přičítali také nervozitě z nepřátelského chování davu. „Jsme hodně zklamaní, že nás lidé vypískali,“ pronesl hvězdný mladík Neymar, který byl terčem negativních projevů z tribun.

Nejvíce si vyslechl při střídání. „Neříkám fanouškům, že mě musejí mít rádi. Ale měli by povzbuzovat mužstvo. Neznám přesný důvod, proč se tohle dělo. Možná to bylo tím, že bylo v hledišti hodně příznivců Corinthians, Sao Paula a Palmeirasu,“ narážel na rivalitu mezi jeho Santosem a dalšími předními ligovými celky. „Čekal bych, že budou přát všem a ne pískat na hráče z konkurenčních klubů,“ nechápal zlobu.

Kouč Menezes byl smutný, že diváci reagovali ve zlém zrovna na Neymara, největší eso současné Brazílie. „Měli bychom se přes tyto věci v klidu přenést,“ poznamenal ke klubové rivalitě, která prostřednictvím fanoušků otravuje život i reprezentaci.

Stavitel týmu, který má za dva roky získat na domácí půdě světové zlato, svůj klenot bránil. Pro Neymarovo trápení na hřišti měl pochopení. „Byl unavený, v poslední době odehrál spoustu utkání. Hráč není stroj, potřebuje čas na regeneraci. Já bohužel chování fanoušků nedokážu změnit,“ pokrčil bezradně rameny.

Smutný z reakcí fanoušků byl i samotný Neymar. "Nejsem mašina. Po pátečním zápase jsem byl totálně vyčerpaný, psychicky i fyzicky," sdělil brazilským novinářům.

Brazilci postavili proti Jihoafrické republice silný soubor v čele s Neymarem, Danim Alvesem, Davidem Luizem, Ramiresem, Marcelem či Oscarem. Proto asi čekali diváci v Sao Paulu „zázraky“. „Jenže sebevědomí nepřijde přes noc, musíme jít krok za krokem. Soupeř se zaměřil na obranu, bylo těžké se prosadit,“ poznamenal zadák Daniel Alves z Barcelony.

Hvězdný Neymar během přípravného utkání Brazílie s Jihoafrickou republikou, ve kterém domácí zvítězili 1:0 Hvězdný Neymar během přípravného utkání Brazílie s Jihoafrickou republikou, ve kterém domácí zvítězili 1:0Foto ČTK/AP

Spásu nakonec přinesl střídající Hulk, čerstvá posila ruského Zenitu Petrohrad. Ani jemu ale nebylo po zápase do smíchu. „Měli by nás podporovat, čekali jsme větší uznání,“ prohodil otráveně směrem k fanouškům.

„Ti z nás, kdo hrají za velké kluby, jsou na tlak z hlediště zvyklí. Tohle je normální. Jsou zkrátka dny, kdy to nejde podle vašich představ,“ dodal útočník, který poprvé nastoupil v dresu národního týmu na brazilském území. A hned skóroval. „Výhra a gól, dobrý debut. Celý tým mi gratuloval,“ shrnul svalnatý střelec.

Hned zítra čeká Brazílii v Recife další příprava s Čínou. Budou mít za sebou fanoušky nebo nepřátelský dav?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud