19. října 2012 • 04:00

Kdo by mohl nahradit kouče Bílka: Vrba, Zeman, zahraniční trenér?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANKETA | Deník Sport sestavil seznam možných kandidátů, kteří by mohli nahradit Michala Bílka na lavičce fotbalové reprezentace. Nejvhodnější řešením by byl nástup Pavla Vrby. Ale jsou tu i jiná jména. Na koho byste ukázali vy?



PAVEL VRBA (48 let), trenér Viktorie Plzeň
+ Plzeňský kouč dokázal Viktorii vyhrát titul, zaujal i v Evropě. Fotbal, který jeho tým předvádí, diváky baví, a v reprezentaci je navíc několik hráčů, kteří mu prošli pod rukama.
Pavel VrbaFoto Pavel Mazáč (Sport)
Už když po něm toužila slovenská reprezentace, Plzeň ho nepustila. Podle informací Sportu by v případě lana ze Strahova byl Tomáš Paclík přístupnější, ovšem zadarmo by to nebylo...
Jak by se hodil podle Sportu: 80 %
ZDENĚK ZEMAN (65 let), trenér AS Řím
+ Miluje útočný fotbal, produkoval ho i s průměrnými hráči. Už během angažmá v Pescaře tvrdil: „Jde mi hlavně o to, aby se fotbal líbil fanouškům a chodili na stadion.“ Kvalifikačního soupeře Itálii zná skrz naskrz.
Zdeněk ZemanFoto EPA
 S českým fotbalem nemá zkušenosti a reprezentaci nikdy netrénoval. Momentálně je zaměstnaný v římském AS. Stěží by kvůli národnímu týmu podal výpověď a odstěhoval se Česka. 
Jak by se hodil podle Sportu: 60 %
IVAN HAŠEK (49 let), bez angažmá
+ Byl úspěšný ve Spartě, je zkušený jako hráč, trenér i co se týče manažerské práce. Je to osobnost s přirozenou autoritou, kterou by hráči bezvýhradně respektovali.
Ivan HašekFoto Michal Beránek SPORT
 Právě on dosadil do funkce Michala Bílka, veřejnost by ho těžko přijímala jako změnu. Navíc nadělal hodně zlé krve způsobem, jakým loni v červnu opustil post předsedy svazu.
Jak by se hodil podle Sportu: 30 %
JAROSLAV HŘEBÍK (63 let), sportovní ředitel Sparty
+ Co se týče teoretických znalostí, může mu v Česku konkurovat málokdo. Má filozofii, kterou prosazuje nekompromisně, navíc už ukázal, že může fungovat i na mezinárodní scéně.
Jaroslav HřebíkFoto Michal Beránek SPORT
 Je pracovně uvázaný ve Spartě. Navíc byste těžko hledali kouče, který by u fanoušků vyvolával tak rozporuplné reakce. V minulosti měl problémy i ve vztahu s hráči. 
Jak by se hodil podle Sportu: 60 %
JAKUB DOVALIL (38 let), trenér reprezentace U-21
+ Byl by zárukou kontinuity, během několika málo let od nástupu by si do A-týmu přivedl hráče, které roky vedl v mládežnických reprezentacích. S nimi je relativně úspěšný.
Jakub DovalilFoto Reuters
 Od jedenadvacítky kdysi povýšil i Karel Brückner – jenže Jakub Dovalil na rozdíl od něj nikdy nevedl seniorský tým. Nemá zkušenosti a otázkou by byl respekt u starších hráčů.
Jak by se hodil podle Sportu: 40 %
FRANTIŠEK KOMŇACKÝ (60 let), trenér Jihlavy
+ Má zkušenosti, v posledních letech navíc získává respekt za angažmá v Jablonci a Jihlavě. Jeho týmy mají jasný, atraktivní styl, je vidět, že z hráčů dokáže dostat slušné výkony. 
František KomňackýFoto Barbora Reichová SPORT
 Uškodila mu práce asistenta u reprezentačního A týmu – během ní nebyl výrazný ani u něj a trpěl i Jablonec. Navíc nemá na svém kontě žádný úspěch na mezinárodním poli.
Jak by se hodil podle Sportu: 60 %
JOSEF CSAPLÁR (49 let), trenér reprezentace U-19
+ Patří mezi uznávané teoretiky, je zásadovým průkopníkem moderních trendů. S Libercem nepropadl na mezinárodní scéně, navíc je zaměstnancem svazu – jen by změnil kancelář.
Josef CsaplárFoto Pavel Mazáč SPORT
 Kromě zmíněného Liberce, kde vyhrál titul v dvojici s Ladislavem Škorpilem, a postupu se sedmnáctkou na mistrovství světa, se nemůže opřít o žádný velký úspěch v jiných klubech.
Jak by se hodil podle Sportu: 50 %
ZAHRANIČNÍ TRENÉR
+ Někteří fanoušci po něm volají už dlouho. Zahraniční kouč by do českého fotbalu uměl přinést svěží vzduch a nominaci neskládal jen podle jmen. Takový Guus Hiddink dokázal i s Jižní Koreou velké věci.
Ilustrační fotoFoto spo
 Zahraniční top trenér by musel přistoupit na platové podmínky FAČR, např. průměrný plat s velkým bonusem za postup. Také je otázkou, jestli by se renomovanému odborníkovi do Česka chtělo. A oslovit průměrného kouče? To nemá význam.
Jak by se hodil podle Sportu: 30 %

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud