Pavel Kalouš
11. října 2013 • 14:19

Češi, pozor! Hrozí pád z druhého koše pro kvalifikaci EURO 2016

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MALTY | ONLINE 19:30 | Nevěříte, že ještě existuje šance proklouznout do baráže o mistrovství světa? I tak je ale o co hrát. Národní tým nastoupí dnes na Maltě k utkání, které narýsuje budoucnost českého fotbalu. V sázce je totiž postavení při losu kvalifikace na EURO 2016. Český tým musí zastavit propad v žebříčku, který by ho znevýhodnil.



Nad českým týmem se smráká stejně, jako potemnělo nebe nad Maltou, když Pešice předstoupil před novináře. „Potřebujeme tady vyhrát i kvůli koeficientu,“ připomíná trenér Josef Pešice.

Takový zápas český tým už dlouho nezažil. Šance na postup se proměnila v utopii, pryč je po čtyřech letech Bílek a proti stojí soupeř, který patří v Evropě mezi jasné outsidery. Jenže náboj dává zdánlivě nezáživnému duelu právě boj o lepší koeficient.

PODÍVEJTE SE NA AKTUÁLNÍ ROZDĚLENÍ KOŠŮ:

Češi se totiž po porážkách s Arménií a Itálií propadli v národním žebříčku o tři místa, konkrétně ze čtrnáctého na sedmnácté. A to může být vzhledem k nasazení pro kvalifikaci EURO 2016 problém. Pokud by totiž klesli ještě o dvě příčky, vypadli by z výhodnějšího druhého koše do třetího.

Udržet se v těsném závěsu za nejlepšími je přitom klíčové. Na EURO ve Francii sice poprvé postoupí přímo dva týmy z každé skupiny, jenže ze druhého koše by hrozila třeba extrémně silná Belgie. A to by v kombinaci se soupeřem, jako je Španělsko, mohl být smrtící koktejl.

I proto se takovému scénáři musí český tým vyhnout. „Je to pro český fotbal velká šance. Víme, že postup na EURO je velmi důležitý,“ neskrývá Pešice. Momentálně má Česko 25 754 bodů, osmnácté Irsko 25 553 a devatenácté Norsko (první ve 3. koši) má 25 001.

Co tohle číslo znamená? Jde o složitý výpočet, ve kterém hrají roli výsledky z mistrovství světa 2010 a kvalifikace o něj, důležitější jsou však zápasy v dalších dvou kvalifikacích a na EURO 2012. Jednoduše řečeno, za výhru si země připíše zhruba 1200 bodů, za remízu pak třetinu.

Z této matematiky vychází, že by udržení současné pozice v žebříčku mohlo zajistit Česku vítězství na Maltě. „Nejvíc nás může ohrozit Turecko, které je za námi o čtyři místa, a na rozdíl od dalších konkurentů hraje dvakrát doma,“ odhaduje mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Český tým by se tak v únoru, kdy se kvalifikace losuje, s jistotou vyhnul kromě Belgie třeba i Švédsku, Švýcarsku nebo Ukrajině, které jsou také ve druhém losovacím koši.

„Na druhou stranu druhý koš nemusí být výhodou.
Záleží na losu. Může se stát, že z prvního koše dostanete Španěly a ze třetího také hodně silný tým,“ připomíná Pešice, že ve třetím osudí bude zase nevyzpytatelné Turecko nebo Černá Hora.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud