16. října 2013 • 12:03

VIDEO: O tohle Češi přišli. Bosna postoupila, komentátor šílel

Autor: ČTK, pj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští fotbalisté a jejich fanoušci tu radost neměli. Boj o vstupenky na mistrovství světa nevyšel. V jiných zemích se ale slavilo. Přímý postup uhrála Bosna a Hercegovina, do baráže se dostali například Islanďané. Euforie byla obrovská.



Edin Džeko a další fotbalisté Bosny a Hercegoviny slavili ve sprše. Fanoušci na stadionu nebo v ulicích. Z televize řval bláznivý komentátor: "Bosnaaa je u Brazilu!"

"Tohle je nejlepší chvíle v mém životě a jednoznačně největší trenérský úspěch! Jsem šťastný, stejně jako hráči a celý národ," hlásil po zápase bosenský trenér Safet Sušič.

Jeho svěřenci postoupili ze skupiny G z prvního místa s 25 body a úctyhodným skóre 30:6, které odsoudilo Řecko do baráže. Následovalo Slovensko, Litva...

VIDEO: Bosenský komentátor a postup Bosny

"Děkujeme všem, kteří nyní slaví v Bosně i po celém světě. Ukázali jsme, jak silná je Bosna," prohlásil kanonýr Manchesteru City Edin Džeko, kterého nasměrovalo k velkému fotbalu angažmá v Teplicích.

Bosna po vyhlášení nezávislosti v roce 1992 dlouho čekala v kvalifikacích na pronikavější výsledky, až v posledních letech začal balkánský tým porážet i silnější celky. V předchozích dvou kvalifikačních cyklech ještě Bosňané dvakrát ztroskotali v baráži na Portugalsku, do třetice se už ale letenek na velký turnaj dočkali.

Edin Džeko a další fotbalisté Bosny a Hercegoviny slaví postup na MS.Foto instagram.com

Obrovská radost vypukla i na Islandu, přestože nepostupuje přímo, ale "jen" do baráže. Jde ovšem o velký úspěch, neboť maličká země přeskočila Slovinsko i Norsko, se kterým včera remizovala 1:1.

Hráči dlouho po zápase postávali na hřišti a společně s islandskými fanoušky na tribuně čekali na konečný výsledek Slovinců, kteří je jako jediní mohli bodově přeskočit. Jenže na půdě Švýcarů prohráli 0:1 a bylo jasno: do baráže jde Island!

"Je to jako sen. Nedokážu popsat, co právě prožíváme. Jsme hrdí na to, co jsme dokázali," líčil kapitán Aron Gunnarsson.

VIDEO: Islanďané dlouho nevěděli, jestli jsou v baráži

Island nikdy předtím nebyl tak blízko světovému či evropskému šampionátu jako teď. Seveřané za velký vzestup vděčí silné generaci hráčů. Mnozí se etablovaly v prestižních soutěžích.

Útočník Kolbeinn Sigthórsson, který v 18 reprezentačních zápasech nasázel 12 branek, válí v Ajaxu Amesterodam, kapitán Gunnarson hraje Premier League v Cardiffu a stejná soutěž ošlehala i dalšího středopolaře Gylfiho Sigurdssona, jehož si pochvalují v Tottenhamu. Birkir Bjarnason zase hájí barvy Sampdorie Janov v Serii A a Emil Halfredsson je akvizicí Verony. Další hráči jsou rozeseti v Belgii, Nizozemsku, Švédsku, Dánsku či Norsku.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud