14. března 2017 • 04:30

Jarolím a nominace. Dočkal s otazníkem, mladí stopeři i Jankto

Vstoupit do diskuse
0
  • Trenér české reprezentace Karel Jarolím dumá nad nominacíTrenér české reprezentace Karel Jarolím dumá nad nominacíFOTO: Koláž iSport.cz

    Už dnes před polednem oznámí český reprezentační trenér Karel Jarolím základ nominace na přípravné utkání s Litvou (středa 22. března Ústí nad Labem) a důležitou kvalifikaci v San Marinu (neděle 26. března). Určitě nemá jednoduché vybírání, zejména v záloze chybí dostatečný počet kvalitních hráčů, co nastupují v klubech a jsou ve formě. Jak vypadá stav českého kádru těsně před oznámením vybraných hráčů?

  • Brankáři

    Tomáš VaclíkFoto Profimedia.cz

    Dvě pozice vypadají jasně – na prvního gólmana se po Petru Čechovi vyšvihl Tomáš Vaclík, který si drží výsostné postavení v Basileji. Se švýcarským celkem suverénně vede ligu, odchytal všechny zápasy.

    Záda mu bude krýt Tomáš Koubek, aktuálně asi nejlepší hráč rozklížené Sparty. Pozici trojky by mohl dostat Jiří Pavlenka, kterému se daří ve Slavii. Případně trenér ukáže na zkušeného Jaroslava Drobného, který ale na jaře ve Werderu Brémy nechytá.

  • Obránci

    Obránce Genku Jakub BrabecFoto Profimedia.cz

    Otazník visí nad Pavlem Kadeřábkem, který vynechal poslední tři ligové zápasy. Reprezentační oporu trápí zranění lýtkového svalu. Hodně napoví víkendový zápas s Leverkusenem – pokud ho stihne, bude šestadvacetiletý bek nejspíš připravený i pro národní tým. Na pozici pravého beka je jinak nachystaný Theo Gebre Selassie mající pravidelné vytížení ve Werderu Brémy.

    Jak na tom jsou stopeři? V klubech hrají Tomáš Kalas (Fulham) i Jakub Brabec (Genk), Marek Suchý patří k oporám Basileje. V Turecku má místo v sestavě Václav Procházka (Osmanlispor), stejně jako další zkušený obránce Tomáš Sivok.

    Na levém kraji obrany trenér Jarolím spoléhal na Filipa Nováka z dánského Midtjyllandu, případně Daniela Pudila. Ten ale za Sheffield v druhé nejvyšší anglické soutěži posledních pět zápasů nehrál.

  • Záložníci

    Cizinecká legie v čínském Henanu Jianye už i s Bořkem DočkalemFoto Instagram.com/sport_invest/

    Povolat Bořka Dočkala, který se zabydluje v čínské lize? Nad tím jistě trenér Karel Jarolím hodně dumá. Tvořivý záložník je v českém týmu unikátním typem, nikdo jiný neumí tak dobře režírovat hru a rozdávat přesné balony.

    Dočkalovi se navíc v Číně daří, první dvě utkání po přestupu ze Sparty zvládl velmi dobře, nový tým na něj evidentně spoléhá. Jenže bude se mu chtít podstupovat náročné cestování zpátky do Evropy?

    Trenér Jarolím v záloze nemá pořádně kde brát. Uprostřed to vypadá na dvojici Vladimír Darida, David Pavelka, k nim na kraje Ladislav Krejčí, Jiří Skalák. Kdo dál?

    Český kouč by mohl využít aktuální formy Slavie – odsud se nabízí Jan Sýkora, případně Josef Hušbauer nebo Antonín Barák. Do áčka by se také mohl posunout Jakub Jankto, který válí za italské Udine.

    Naopak ve Spartě není krom brankáře nikdo v reprezentační formě a v plzeňském dresu to také není žádná sláva. V úvahu připadá snad jen někdo z dvojice Jan Kopic, Tomáš Hořava.

  • Útočníci

    Český útočník Sampdorie Janov Patrik Schick slaví gólFoto Profimedia.cz

    Ani v útoku nemá reprezentační kouč mnoho variant na výběr. Ve skvělém světle se jeví Patrik Schick, který v Sampdorii Janov odvádí výborné výkony. V roce 2017 si připsal zatím tři trefy, ale na hřišti oplývá velkým sebevědomím a z Itálie na něho prší samá chvála.

    Ve slušné formě se na jaře udržuje i slávistický kanonýr Milan Škoda, který ve čtyřech zápasech vstřelil čtyři branky. Třetím forvardem do party by měl být krajánek z Ostrovů Matěj Vydra. Po hlušším období, kdy nepatřil do základní jedenáctky Derby County, se znovu chytil a začal hrát. V posledních třech zápasech nastoupil od prvních minut, vstřelil jeden gól a na jeden přihrál.

  • Opory z jednadvacítky

    Český záložník patří v Udinese k nejlepším hráčůmFoto profimedia.cz

    Jakub Jankto

    V Serii A mu to v dresu Udinese šlape. Naposledy o sobě dal vědět v neděli, kdy gólem a dvěma parádními asistencemi přispěl k vítězství 3:1 nad Pescarou. Zda se dostane do nominace reprezentačního A týmu, však neřeší. „Přednominaci mám do áčka i jednadvacítky. Ale já to ani neřeším. Jestli budu v jednadvacítce, nebo v áčku, pro mě se nic nezmění. Chci hlavně pokračovat ve svých výkonech v Udinese,“ řekl Jankto.

    Václav Černý

    Nominace křídelníka Ajaxu rovnou do seniorského výběru vypadá v současnosti nereálně. Devatenáctiletý fotbalista se teprve nedávno zotavil ze zranění zad a nastupuje ve druhé nizozemské lize za B tým. Šanci dostane nejspíš v týmu do 21 let.

    Aleš Čermák

    Kapitánovi „lvíčat“ se momentálně nedaří. Dvaadvacetiletý špílmachr doplatil i na slabé výkony Sparty, která se v jarní části sezony trápí. Na jeho pozici je navíc v „áčku“ přetlak. Ve formě je Vladimír Darida a ve středu pole je schopný nastoupit i Bořek Dočkal.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud