Jiří Fejgl
9. června 2022 • 22:36

Portugalsko - Česko 2:0. Údery během chvíle, Ronaldo a spol. vedou skupinu

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
41
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Snový start je zastaven. Česko ve fotbalové Lize národů po výhře nad Švýcarskem a remíze se Španělskem narazilo na domovském stadionu Cristiana Ronalda. V království Sportingu Lisabon padli s Portugalci 0:2, herní rozdíl byl však mnohem propastnější než gólový.



„Nečekal jsem, že budeme hrát s Portugalci o první místo,“ přiznal před utkáním Jaroslav Šilhavý. V zápase se vskutku ukázalo, že jde o dva světy. Bohužel.

Portugalský plán byl pro duel o výsadní postavení ve skupině zřejmý. Přes levou stranu domácí prakticky nepostupovali. Na pravé české lajně totiž kraluje Vladimír Coufal, o němž moc dobře vědí, že se zakousne a nepustí. Proto útoky směřovaly na opačný pól placu.

Byl to dobrý nápad - a především účinný.

Vlastně celá česká trojice, jež se v daném prostoru pohybovala, nebyla rozhodně v komfortním rozložení. Vezměme to odzadu: Aleš Matějů, Milan Havel, Adam Hložek. Proti nim navíc stál až nechutná kvalita zhmotněná především bekem Joaem Cancelem a jeho spoluhráčem z Manchesteru City Bernardem Silvou.

Ostatně český kapitán Tomáš Souček už před zápasem prohodil: „No, když jsem koukal na soupisku a začal jsem od pravého beka… Buď nastoupí hráč z Manchesteru United, nebo Manchesteru City. Kvalita je tam obrovská.“

Góly

Domácí: 33. Cancelo, 38. Guedes

Hosté:

Sestavy

Domácí: Costa – Cancelo, Pepe, Danilo Pereira, Guerreiro – Guedes (88. Palhinha), Carvalho (68. B. Fernandes), Neves (88. Moutinho) – Ronaldo (C), Jota (80. Leão), Be. Silva (68. Vitinha).

Hosté: Staněk – Zima, Brabec, Matějů (80. Král) – Coufal, Souček (C), Sadílek, Havel (46. Jemelka) – Lingr (46. Pešek), Kuchta (46. Jurečka), Hložek (73. Vlkanova).

Náhradníci

Domácí: Patrício, Silva, Dalot, Carmo, Palhinha, Moutinho, Silva, Fernandes, Leão, Otávio, Mendes, Vitinha

Hosté: Vaclík, Mandous, Jemelka, Kúdela, Kalvach, Pešek, Jurečka, Tecl, Černý, Zelený, Vlkanova, Král

Karty

Domácí: Carvalho, Ronaldo, Leão, Cancelo

Hosté: Souček, Matějů

Rozhodčí

Jug (SNV) – Žunič (SVN), Vidali (SVN)

Stadion

Estádio José Alvalade, Lisabon

Návštěva

44 100 diváků

Jeho slova se potvrdila, stejně jako druhá část výroku: „Oni jsou trochu odlišní než Španělé, jdou přímočařeji na bránu.“

Češi to poznali už v prvním poločase. Pokaždé, jak už bylo řečeno, přišly údery z pravé strany domácích. Hlavní postavou při nich byl Bernardo Silva, technik se symbolickou desítkou na triku.

Nejprve prostrčil míč na Cancela, jenž ze strany propálil Jindřicha Staňka. Při akci ve 33. minutě osudově zaváhal Hložek, střelce vůbec nezachytil a potvrdil slova někdejšího kouče Sparty Václava Kotala, že je občas bohorovný v defenzivě. O pět minut později skórovali domácí po kolmé akci, asistent byl stejný, střelcem tentokrát Goncalo Guedes.

Michal Sadílek proti Portugalsku, měl i první velkou českou šanci
Michal Sadílek proti Portugalsku, měl i první velkou českou šanci

Prostor na levé straně tak byl pro mančaft kouče Šilhavého prokletý. Ze stejného místa dostal obě branky se Španělskem, tentokrát se to opakovalo. U všech inkasovaných gólů byl na place Matějů, u třech Havel. I proto poslal trenérský štáb do druhé půle olomouckého Václava Jemelku na pozici levého stopera, Matějů se posunul do středové formace a Havel na lavičku.

Prohru však nelze hodit jen na zmiňované muže. Neúspěch je vyústění jednoznačného průběhu. Ještě za stavu 0:0 sice poměrně nebezpečně pálil Jan Kuchta, ve druhé půli pak zahodil dva úniky střídající Václav Jurečka a velkou šanci střídající Adam Vlkanova, šlo však jen o výstřely do tmy.

Portugalci dokazovali, že jsou jiná soutěž. Technika, rychlost, schopnost kombinace, to vše hrálo pro ně. Česko držel Staněk, zaskvěl se proti ranám Dioga Joty i samotného Ronalda. Portugalský král nakonec neskóroval, přesto to Čechům nepomohlo.

V Lisabonu dostali lekci.

Šály, vlajky i čeští fans v Lisabonu! Bitva s Ronaldem přilákala davy
Video se připravuje ...

Skupina 2

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 6 3 2 1 8:5 11
2. Portugalsko 6 3 1 2 11:3 10
3. Švýcarsko 6 3 0 3 6:9 9
4. Česko 6 1 1 4 5:13 4

Vstoupit do diskuse
41

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud