26. června 2015 • 19:12

Nová generace Lvíčat? Strašidelné výsledky, obává se Dovalil

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud bude Jakub Dovalil u české fotbalové jednadvacítky pokračovat, moc dobře si uvědomuje, že ho čeká pořádná fuška. S koncem domácího evropského šampionátu v týmu končí i silná generace ročníku 1992 a 1993, za Kadeřábkem, Krejčím, Kalasem a spol. zeje výkonnostní propast. „Výsledky proti silnějším soupeřům u mladších ročníků byly strašidelné,“ upozornil kouč, o jehož budoucnosti v nejbližších týdnech rozhodne vedení Fotbalové asociace.



Už před domácím mistrovstvím Evropy do jednadvaceti let se v zákulisí špitalo o tom, že Jakub Dovalil u českých Lvíčat skončí, ať turnaj dopadne jakkoliv. „Já tohle nijak neřešil, bral jsem jako klíčová slova předsedy, který řekl, že trenérem zůstanu, že práce se bude hodnotit po EURO,“ sdělil trenér v rozhovoru pro iSport.cz.

Dovalilovi 30. června u národního týmu vyprší smlouva a zatím není jasné, zda bude u „Lvíčat“ pokračovat, nebo ho vystřídá jiný kouč. „Mě ta práce baví, ale teď jsem ještě plný dojmů z EURO. S předsedou Peltou jsem ještě nemluvil,“ řekl trenér ke své budoucnosti. 

Čeká ho vypracování písemné analýzy šampionátu. Pak bude čekat, jaký ortel vyřkne výkonný výbor. Ten rozhodne o tom, kdo povede jednadvacítku do dalšího kvalifikačního cyklu. „Pokud by ale došlo na to, že pokračovat nebudu, tak na sobě cítím, že je možná i čas se posunout,“ dodal s tím, že je připravený vzít i nabídku z klubové scény.

Nové generaci chybí kvalita

Dovalil působí u české jednadvacítky od roku 2008, u mládeže na svazu pracuje dlouhých 13 let. V posledních dvou cyklech měl pod rukama velmi silné generace. Nejdřív partu kolem Váchy, Necida, Pekharta, Dočkala, Čelůstky, která suverénně ovládla evropskou kvalifikaci, ale poté vyhořela na závěrečném turnaji v Dánsku v roce 2011.

Nyní Dovalil pracoval především s ročníky 1992 a 1993. Tedy s těmi, co pod trenérem Jaroslavem Hřebíkem zazářili před čtyřmi lety na evropském šampionátu devatenáctek. Za nimi ale zeje propast, v mladší generaci chybí Česku hráči, kteří by se předchozím generacím vyrovnali.  

„Moc hráčů z těchto ročníků ligu nehraje, to je první věc, aby měli zkušenosti a statistiky v seniorském fotbale,“ upozornil Dovalil. „Z nové generace ligu hraje Lüftner, Trávník, Hrubý, brankář není, protože liberecký Kolář se zranil,“ vypočetl kouč.

„Druhá věc je, že ročníky pod námi měli strašidelné výsledky se silnějšími soupeři. Sedmnáctka prohrála 0:4 s Německem, s Belgií, devatenáctka 0:6 s Němci, neuspělo se s Dánskem, Portugalskem,“ připomněl nelichotivou bilanci.

To pro budoucí jednadvacítku nevěstí nic dobrého. „V mládeži se může stát, že prohrajete hodně, protože hráči nejsou vyspělí. Ale tohle se opakuje, pokud se dostanete pod tlak a vzejde z toho takový výsledek, tak se musíme ptát, jestli jsou připravení na dospělý fotbal,“ zamyslel se Dovalil.

Velký rozhovor s Jakubem Dovalilem najdete v sobotním deníku Sport

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud