Pavel Kalouš
14. června 2011 • 11:09

Hvězdami nabitá lavička. Dovalil dá na intuici

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kairinenova ruka? Penalta v pořádku. Olomoucký gól nepadl z ofsajdu, říká KR
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DÁNSKA - Kozák, Morávek nebo Hloušek. V české lize by byli hvězdami, v reprezentační jednadvacítce na ně zbyla jen role náhradníků. Nebývale silná lavička je na EURO jednou ze zbraní „lvíčat“, pro kouče Jakuba Dovalila však znamená velké dilema.



Svým pohybem rozvířil nervózní hru českého týmu, a navíc rozjel obě akce, které srazily Ukrajinu do kolen. Záložník Jan Morávek přitom první poločas protrpěl na lavičce a na hřiště se dostal až po přestávce.

Hráč, který na jaře pravidelně nastupoval v bundeslize za Kaiserslautern, se v úvodním utkání evropského šampionátu do 21 let musel smířit s rolí žolíka. „Je v pořádku, ale na celý zápas by to asi nebylo, přece jen měl tréninkové manko,“ vysvětloval kouč Jakub Dovalil.

Morávek si do Dánska přivezl vleklé svalové problémy, kvůli kterým se v posledních dnech šetřil. Nastoupit by sice zřejmě mohl, přesto si ho Dovalil dovolil proti Ukrajině šetřit. Umožnil mu to nebývalý přetlak v základní sestavě.

Dočkal uniká skluzu Putivtseva
Dočkal uniká skluzu Putivtseva


„Znám to ze Schalke, takže to pro mě neznámý pocit nebyl,“ smál se Morávek. „Je pravda, že jsme se nad tím s Adamem Hlouškem pozastavili, ale vzal jsem to v pohodě. Ať nastoupí kdokoliv, může toho druhého zastoupit. I v tom je naše síla.“

Stejný osud přitom potkal i další velká jména. Na lavičce zůstali proti Ukrajině i Libor Kozák, Adam Hloušek nebo Václav Kadlec – co hráč, to hvězda. Podobně vyrovnaný a nabitý tým český fotbal už dlouho neměl.

„Je to výhoda i nevýhoda. Na jednu stranu máme hodně kvalitních hráčů, na druhou stranu by si ti kluci všichni zasloužili hrát. Jenže to nejde,“ připouští kouč Jakub Dovalil. „Je to pro mě trochu dilema,“ netají trenér.

Jak tedy sestavu vybírá? Český kouč přiznává, že dá hodně na intuici. „Rodí se to relativně dlouho dopředu. Dám totiž hodně na první myšlenku už v době, kdy si nastuduju hru soupeře. Už tehdy mám představu, kdo by asi tak proti němu mohl nastoupit. A to bývá třeba tak tři týdny dopředu,“ vysvětluje Dovalil. Už v té době má v hlavě dané rozestavení a zhruba sedm jmen hráčů, kteří by měli nastoupit. Zbylé čtyři posty pak dolaďuje až těsně před zápasem.

„Snažím se toho držet. Kolikrát se mi totiž stalo, že jsem sestavu vyměnil na předzápasovém tréninku podle toho, že nějaký hráč vypadal zrovna líp. A v zápase to pak nedopadlo dobře,“ uvažoval český kouč.

Ačkoliv to nepřizná, Dovalil hodně dá i na prověřený okruh hráčů, na které sází dlouhodobě. Na lavičce totiž navzdory jménům zůstali právě hráči, kteří se k Dovalilově partě připojili až postupně, a v jednadvacítce tak mají odehráno nejméně zápasů…

„Kádr je tady hodně silný, trenér to určitě nemá jednoduché. Ale zatím mu to vychází,“ pochválil Dovalila záložník Lukáš Vácha. Zopakuje stejná slova i po zítřejším utkání se Španělskem?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud