14. srpna 2013 • 20:00

Jednadvacítka si v přípravě vyšlápla na Nizozemce, vyhrála 1:0

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová reprezentace do 21 let porazila v přípravném utkání na Žižkově Nizozemsko 1:0. O výhře českých mladíků rozhodl v 71. minutě hlavičkou střídající Ondřej Petrák. Svěřenci Jakuba Dovalila si v sedmém přípravném duelu před evropských šampionátem na domácí půdě v roce 2015 připsali třetí vítězství.



Čeští hráči toužili proti Nizozemcům především zlepšit střeleckou produkci. Ani v jednom z předešlých šesti přípravných duelů nedali více než jeden gól a před dnešním zápasem dokonce žádný hráč z nominace ještě za jednadvacítku neskóroval.

Zpočátku se ale domácí jen těžko prosazovali. Třetí tým z nedávného evropského šampionátu dobře kombinoval, byl silný na míči a působil fotbalovějším dojmem.

MATCH OVERVIEW LEGACY
14. 8. • 18:00
Česká republika
Česká republika
1:0
ONLINE
14. srpna
18:00
Nizozemsko
Nizozemsko
Góly

Domácí: 71. Petrák

Hosté:

Sestavy

Domácí: Koubek – Kadeřábek, Polom, Lüftner, Hanousek, Masopust (77. Krátký), Krejčí (70. Zmrhal), Jánoš (70. Petrák), Přikryl (90. Jugas), Skalák (85. Haša), Houska (77. Jirásek).

Hosté: Hahn (46. Vanderlei) – Brenet (46. Ligeon), Vandehoorn (66. Letschert), Denswil (46. Kongolo), Willems (46. Dijks), Jansen (66. Sporuslede), Hupperts (46. Slagveert), Vilmena (46. De Kamps), Locadia (46. Castaignos), Maher (46. Promes), Depay (46. Ziyech).

Karty

Domácí: Skalák

Hosté: Brenet

Rozhodčí

Vinčič – Žunič, Ul (všichni SLO)

Stadion

Viktoria Žižkov

Návštěva

2050 diváků

Nepříliš rušná první půle přinesla jedinou vyloženou šanci. Po narážečce dvou hráčů PSV Eindhoven Locadii s Maherem se protlačil druhý jmenovaný až před brankáře Koubka, ale ten dobře vyběhl a ofenzivního záložníka vychytal.

Domácí se osmělili až v druhé části první půle. Skalák ale hlavičkoval nad a pak rozhodčí neuznal jeho gól kvůli předešlému údajnému faulu Masopusta. Na druhé straně protáhl Koubka Depay.

Nizozemci po pauze pokračovali v převaze, byť jejich kouč hned na devíti postech prostřídal sestavu. Češi se po deseti minutách vymanili z tlaku a mohli otevřít skóre. Jenže Skalák po Houškově kolmici z několika metrů pouze napálil střídajícího gólmana.

Domácí se radovali až dvacet minut před koncem. Střídající Petrák byl na hřišti jen pár chvil, než si naběhl na Přikrylův centr z přímého kopu a v obtížné pozici poslal hlavou míč o zem do sítě. Nizozemce inkasovaná branka hodně zaskočila a nápor střídajících hráčů byl pryč. Češi tak vedení s přehledem udrželi.

"Myslím, že utkání bylo zajímavé na obě strany. Mělo přípravný charakter, ale byla dobrá kulisa. Hrálo se nahoru dolů. Nizozemci byli individuálně vyspělejší, silnější na míči. Kdyby potrestali některou z našich chyb v první půli, mohlo to vypadat jinak. Ale musím kluky pochválit za bojovnost, za nasazení a týmový výkon," konstatoval Jakub Dovalil, kouč vítězů.

"Nakonec přišla i třešnička na dortu v podobě gólu. Měl jsem radost, že padl, ale radši bych gól ze hry než ze standarky. Nizozemsko patří k evropským fotbalovým velmocím. Výhra nad ním je pro nás povzbuzením, ale nepřeceňujeme ji. Vyzkoušeli jsme i nějaké nové hráče, Kadeřábka, Lüftnera. Jsme spokojeni, příprava splnila účel," dodal Dovalil.

"Dal jsem gól asi po dvou minutách na hřišti. Můj druhý dotyk s balonem, takže určitě můj nejrychlejší gól. Bylo to krásně kopnuté, jen jsem se odmotal od toho hráče a stačilo trefit bránu. Pozice byla trošku krkolomná. Nebyla to jednoduchá hlavička. Jsem strašně rád, že to tam spalo a že jsme vyhráli. Nizozemci byli výborní, je to cenná výhra," těšil se pro změnu z výhry střelec Petrák.

Přípravné utkání fotbalistů do 21 let v Praze na Žižkově:
Česká republika - Nizozemsko 1:0 (0:0)
Branka: 71. Petrák. Rozhodčí: Vinčič - Žunič, Ul (všichni Slovin.). ŽK: Skalák - Brenet. Diváci: 2050.

Sestavy:
ČR: Koubek - Kadeřábek, Lüftner, Polom, Hanousek - Přikryl (90. Jugas), Jánoš (69. Petrák), Houska (77. Jirásek), Krejčí (69. Zmrhal) - Masopust (77. Krátký), Skalák (84. Haša). Trenér: Dovalil.
Nizozemsko: Hahn (46. Vanderlei) - Brenet (46. Ligeon), Vandehoorn (66. Letschert), Denswil (46. Kongolo), Willems (46. Dijks) - Hupperts (46. Promes), Jansen (66. Sporuslede), Vilmena (46. De Kamps), Depay (46. Ziyech) - Locadia (46. Slagveer), Maher (46. Castaignos). Trenér: Stuivenberg.

Český reprezentant Lukáš Masopust a nizozemský brankář Warner Hahn v přípravném zápase, který Češi vyhráli 1:0
Český reprezentant Lukáš Masopust a nizozemský brankář Warner Hahn v přípravném zápase, který Češi vyhráli 1:0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud