22. července 2008 • 12:46

Mladíci zbrojí na Německo

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenáctce stojí v cestě do finále evropského šampionátu Německo. Pokud mladí reprezentanti ve středu večer v Mladé Boleslavi zvítězí, budou bojovat o premiérové zlato.



V opačném případě pro ně turnaj skončí ziskem bronzových medailí. Favoritem semifinále jsou Němci, kteří na šampionátu neztratili ani bod a vstřelili nejvíc branek.

Česká devatenáctka do souboje o nejcennější kov zatím nikdy nepostoupila. Mladíci sice vybojovali v letech 1982, 1983 a 2001 stříbrné medaile, ale tehdy mohli nastoupit maximálně osmnáctiletí hráči. Od roku 2002, kdy se systém soutěže změnil, dosáhla devatenáctka na dvě bronzové medaile.

Rozhovor s Petrem Koubou čtěte zde >>>

Teď mohou mladí reprezentanti své maximum vylepšit. "Nálada je dobrá a bojovná. Z kluků mohl spadnout balvan v podobě postupu ze skupiny a postupu na MS dvacítek v příštím roce. Finále před domácím publikem by bylo pro trenéry a hráče odměna za odvedenou práci," řekl kouč Jakub Dovalil, který přitahuje mládežnické úspěchy jako magnet.

Se sedmnáctkou skončil předloni v Lucembursku druhý, ve stejném roce přispěl jako asistent Miroslava Soukupa ke třetímu místu na ME do 19 let a vloni byl u stříbrného úspěchu dvacítky na MS v Kanadě.

Nyní má jistou další medaili, o jejíž hodnotě napoví středeční zápas s Němci. Češi musejí zlepšit především defenzivu, v posledním utkání skupiny proti Itálii inkasovali hned čtyřikrát.

"Je potřeba důsledněji dostupovat k soupeřovým hráčům, naše obranná fáze musí jít rapidně nahoru. Chyby jsme si rozebrali, věřím, že to nebude taková přestřelka. Musíme se zaměřit hlavně na obrannou fázi," uvedl Dovalil.

Očekává se opatrný fotbal. Oba celky se dobře znají z evropského šampionátu do 17 let před dvěma lety, kde skončil vzájemný zápas 0:0. Tentokrát jsou ovšem Němci poměrně jasným favoritem.

Stoprocentní bilance ze základní skupiny a nečekaná výhra nad Španělskem budí velký respekt. "Hrají fotbal, který se blíží dospělému. Vynikají klasickými německými vlastnostmi, jako je disciplína a dobrá fyzická kondice, a to vše je vyšperkované naturalizovanými hráči. Snaží se hrát na minimum doteků. Úspěch bude záviset na tom, zda s nimi vydržíme běhat," uvedl Dovalil.

Němci nešetří sebevědomím. "Chceme vyhrát i čtvrtý zápas na turnaji a postoupit do finále. Nic jiného můj tým nezajímá. Zápas se bude hrát před skvělou kulisou, na což se těšíme," prohlásil trenér Horst Hrubesch, někdejší slavný kanonýr.

Zatímco Češi spoléhají na nejlepšího střelce turnaje Necida, autora tří branek, a talentovaného Morávka s dvěma přesnými zásahy, Němci rozložili své góly rovnoměrně mezi sedm hráčů. Jeden z německých střelců Sukuta-Pasu má problémy s kotníkem, ovšem ve středu chce za každou cenu nastoupit.

V českém týmu vynechal kvůli potížím s kotníkem pondělní trénink, po němž se mladíci přesunuli ze severu Čech do Prahy, bek Řezník, ale lékaři ujišťují, že bude stejně jako Zeman fit. Mladý sparťan si lehce natáhl sval. I tak se dají čekat změny v sestavě. "Někteří kluci byli po Itálii pomlácení, nejde celý turnaj odehrát v jedné sestavě. Nějaké změny očekávám," naznačil Dovalil.

V případě nerozhodného výsledku by následovalo prodloužení na dvakrát 15 minut a poté penalty. "Osobně bych si přál, aby k tomu nedošlo. Bylo by to náročnější na fyzičku a případná prohra v prodloužení nebo na penalty je horší," dodal Dovalil.

Zápas v Mladé Boleslavi bude podle všeho znovu vyprodaný. Do hlediště usedne mnoho zahraničních agentů, a tak se některým hráčům už po šampionátu mohou otevřít dveře k zajímavému angažmá. Němce přijede podpořit svazový sportovní ředitel Matthias Sammer, který byl jedním z kandidátů na post českého reprezentačního trenéra.

Utkání v Mladé Boleslavi začíná ve středu ve 20:15, řídit jej bude francouzský sudí Olivier Thual. Přímý přenos bude vysílat Eurosport a ČT4 Sport.

Předpokládaná sestava ČR: Vaclík - Řezník, Polák, Štěpánek, Heidenreich - Reinberk, Morávek, Mareček, Zeman - Necid, Vošahlík.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud