19. května 2009 • 17:16

Devatenáctka přišla o největší opory

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oslabena o největší ofenzivní hvězdy Václava Kadlece ze Sparty a mladoboleslavského Jana Chramostu vyrazí ve středu fotbalová reprezentace do 19 let ke kvalifikačnímu turnaji do Estonska.



V konkurenci domácího týmu, Španělska a Německa bude bojovat o jediné postupové místo na červencový turnaj mistrovství Evropy na Ukrajině.

Sparta a Mladá Boleslav své mladé opory neuvolnily, což se reprezentačnímu úseku svazu nelíbí a zvažuje, že záležitost předá disciplinární komisi.V krajním případě se může stát, že pokud by Kadlec s Chramostou za kluby nastoupili v sobotu, kdy devatenáctka hraje s Německem, hrozila by Spartě a Boleslavi kontumace jejich utkání.

Svaz totiž může uplatňovat dodržení nařízení, že hráč omluvený z reprezentačních povinností během akce národního týmu či pět dní po jeho skončení nesmí nastoupit za klub.

Nominace ČR "19"
Brankáři: Valeš (Slavia), Hladký (Brno),

obránci: Mišůn (Celtic Glasgow), Nový (Plzeň), Sus (Sparta), Nitrianský (Č. Budějovice), Čmovš (Slavia),

záložníci: Folprecht, Hejda (oba Sparta), Hušbauer (Žižkov), Navrátil (Olomouc), Balcar (Slavia), Novák (Zlín), Hofmann (Most)

útočníci: Tecl (Jihlava), Šural (Brno), Doležal, Petr (oba Olomouc).


"Nemůžu ze sebe nechat dělat hlupáka. Jak by se na to tvářily jiné kluby, které své hráče devatenáctce uvolnily a taky je v sobotu čeká ligový zápas? Takhle by se mohly vzbouřit třeba Olomouc s Brnem. Všem se přece musí měřit stejným metrem," řekl dnes ČTK ředitel oddělení reprezentačního úseku ČMFS Jiří Nevrlý.

Sparta s Boleslaví nechtějí v závěru ligy, v němž budou bojovat o druhé místo zaručující start v předkole Ligy mistrů, přijít o své talentované hráče, kteří se během jara stali jejich tahouny.

Osmnáctiletý Chramosta v sedmi duelech nastřílel pět branek, Kadlec svými dvěma trefami rozhodl o těsných výhrách nad Ostravou a v neděli s Bohemians Praha.

Oba kluby tvrdí, že žádné regule neporušily. Boleslav poukazuje na to, že Chramosta se výbornými jarními výkony dostal o patro výše do kádru jednadvacítky, a proto by v týmu devatenáctiletých už neměl figurovat.

"Dostalo se nám ubezpečení, že Chramosta bude v nominaci jednadvacítky, proto se na něj už povolání do devatenáctky nevztahuje," uvedl sekretář Mladé Boleslavi Zdeněk Kudela.

Kouč reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil mu dal za pravdu. "Minulý týden po zápase v Ostravě, v němž dal dvě branky, jsem informoval Mladou Boleslav, že na základě výkonnosti bude Chramosta povolán k nám. Teď by se měl uplatňovat princip 'vyšší bere', podle kterého Chramosta patří už do jednadvacítky a ne do nižší kategorie. Je to naprosto legální postup. Na svazu existuje dlouholetá praxe, že hráči se do nižších reprezentací už nevracejí," řekl ČTK Dovalil.
Program v Tallinnu
21. května:
16:00 ČR - Španělsko
18:30 Estonsko - Německo

23. května:
16:00 ČR - Německo
18:30 Estonsko - Španělsko

26. května:
18:30 ČR - Estonsko
18:30 Španělsko - Německo.


Sparta zase požádala vedení reprezentace do 19 let, aby Kadlece na kvalifikaci nebrala kvůli jeho momentálním velkému vytížení. Hráč, který ve středu oslaví teprve sedmnácté narozeniny, navíc prý v neděli utrpěl svalové zranění a momentálně ani netrénuje.

"Vašek během jara hrál už za reprezentační sedmnáctku a osmnáctku, není možné aby se během tří měsíců posunul do třetí reprezentační kategorie. Taková je i dohoda mezi kluby a reprezentačním oddělením svazu. Jeho zátěž je nyní enormní, navíc má po nedělním zápase problémy se svalem, což bylo doloženo i na pondělním srazu devatenáctky," uvedl personální ředitel Sparty Jakub Otava.

"Kadlec byl během posledních osmi měsíců povolán sedmkrát do různých repre výběrů. A za poslední dva měsíce se má posunout ze sedmnáctky přes osmnáctku do devatenáctky? On je sice výjimečný hráč, ale právě proto ho musíme před nadměrnou zátěží i chránit," podotkl Otava.

Český fotbal už podobný spor mezi kluby a reprezentací zažil. Před dvěma lety nechtěl Liberec uvolnit útočníka Jana Blažka také na kvalifikaci devatenáctek a celá kauza vyvrcholila tím, že se hráč zranil a v závěru ligy chyběl Liberci a nepomohl ani reprezentaci.

Kouč devatenáctky Aleš Křeček se už smířil s tím, že v Estonsku na největší dvě ofenzivní esa spoléhat nemůže. A netají své rozladění. "Už nechci plýtvat energií nad tím, co stejně nemůžu ovlivnit. Dlouho jsem si myslel, že se reprezentace staví nejvýš, ale u nás tomu tak zjevně není," prohlásil Křeček.

"Jsem zklamaný, protože by nám Kadlec i Chramosta hodně pomohli, ale teď už upínáme síly jen k tomu, jak se připravit i bez nich. Nehledáme si žádné alibi, ostatní kluci se aspoň semknou a budou chtít dokázat, že na to také mají," dodal Křeček v rozhovoru s ČTK.

Devatenáctka bude mít v Tallinnu bude mít těžkou pozici. Aby na mistrovství, které uspořádá Ukrajina, postoupila, musí za sebou nechat Německo, loňského vítěze turnaje devatenáctiletých a semifinálového přemožitele právě českého výběru, a Španělsko. To vyhrálo čtyři z posledních sedmi šampionátů. Domácí Estonsko je outsiderem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud