Jonáš Bartoš
22. září 2009 • 04:00

Zpátky mi pomohl i léčitel, prozrazuje uzdravený Pekhart

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř tři měsíce nehrál ostrý soutěžní zápas. Kvůli únavové zlomenině zánártní kůstky má za sebou nejdelší pauzu od fotbalu v kariéře. Útočník Slavie Praha Tomáš Pekhart se po letním martyriu dal do pořádku a chystá se s českou reprezentací na šampionát dvacítek.



Ačkoli v letošní sezoně neodehrál Pekhart  jediné soutěžní utkání, reprezentační trenér Jakub Dovalil ho zařadil do nominace českého výběru. Vytáhlý útočník se stihl dát dohromady a je připraven pomoct v cestě za obhajobou stříbrných medailí z předloňského turnaje v Kanadě.

Dvacítka se sešla před MS, všichni jsou v pořádku »

Dvacetiletý forvard končil loňskou sezonu ve velkém stylu. V kvalifikačním utkání na mistrovství Evropy reprezentačních jednadvacítek přispěl hattrickem k vysoké výhře českého mužstva nad San Marinem (8:0).

Zlomenina zánártní kůstky, kterou na konci letní přípravy vyvrcholily Pekhartovy zdravotní patálie, však znamenala pro rodáka ze Sušice vynucenou herní pauzu. Doktoři v létě předpovídali, že se k fotbalu vrátí nejdřív během října.

Tomáš Pekhart oslavuje vstřelenou branku. Tomáš Pekhart oslavuje vstřelenou branku.Foto Michal Beránek SPORT

Léčba útočníka, který ještě loni na podzim oblékal dres Tottenhamu, nakonec proběhla rychleji. „Rentgen vypadá dobře, do začátku mistrovství budu stoprocentně připraven,“ je si jistý Pekhart.

 

Vracíte se po dlouhé pauze zaviněné zraněním. S jakou formou na turnaj do Egypta jedete? Myslíte si, že se vejdete do základní sestavy?
Osobní cíle si raději nechám pro sebe. Pro mě je nejdůležitější pevné zdraví, od toho se bude vše odvíjet.

Zraněná noha už drží, nebo při zátěži stále cítíte bolest?
Nohu už vůbec nevnímám, dělám všechno bez omezení.  Do prvního utkání šampionátu (česká reprezentace vstupuje do turnaje 27. září proti Austrálii) bych měl být stoprocentně připravený.

Prý jste kvůli zranění navštívil i lidového léčitele. Jak moc vám pomohl?
Musím mu moc poděkovat. Především jemu vděčím za to, že můžu jet na mistrovství světa. Doktoři mně moc šancí nedávali, zkoušel jsem kvůli návratu všechno možné. Náhodou jsem narazil na tohohle pána, který mě dal obrovsky dohromady. Jeho metody jsou hodně specifické, konkrétně o tom mluvit nechci. Můžu jen říct, že léčí biotronikou (působení na organismus „duchovní, vitální silou“, zvláštní druh léčby využívající jiné než fyzikální metody, pozn. aut.)

Do Egypta míříte jako obhájci stříbrných medailí z posledního šampionátu v Kanadě. S jakým umístěním budete spokojeni letos?
Máme silný tým, hrajeme spolu pohromadě několik let. Samozřejmě bych si přál zopakovat úspěch z Kanady, ale bude to hodně těžké. Základní cíl je postoupit ze skupiny, ostatní bereme jako nadstavbu. Přesně to samé jsme si říkali i před dvěma lety (smích)

Trenér Dovalil do nominace pro mnohé překvapivě nevzal Necida s Kadlecem, kteří mohli reprezentaci hodně pomoct. Co říkáte na složení týmu?
Nominace je spíš otázka pro trenéra. Jedou takoví hráči, které vybral. Ale s Neckou bysme si určitě rozuměli. Když jsme spolu hrávali v dorostu, dávali jsme spoustu gólů.

Má váš letošní výběr stejný potenciál jako ten předloňský? Přeci jen v kádru už nejsou Fenin se Šimůnkem, kteří tým v Kanadě táhli…

To poznáme až přímo v Egyptě. O Feninovi se Šimůnkem před turnajem také nikdo nevěděl, a kde jsou teď. Máme silný ročník 89, vždyť jsme byli druzí na mistrovství Evropy do sedmnácti let a třetí na mistrovství Evropy devatenáctek. Věřím, že to dotáhneme hodně daleko.

Turnaj v Kanadě ovládli ve velkém stylu Argentinci. Kdo bude podle vás favoritem letos?
Favorita nedokážu přesně odhadnout, půlku týmů pořádně neznám. Podle papírových předpokladů to asi bude Brazílie.

Tomáš Pekhart Tomáš PekhartFoto Jaroslav Legner SPORT

Berete šampionát jako možnost upozornit na sebe agenty zahraničních týmů a zlepšit si pozici i ve Slavii?
Určitě. Mistrovství světa je obrovská šance, jak se ukázat. Přesvědčil jsem se o tom už před dvěma lety.

Na podzim jste si v lize ani pohárech kvůli zranění ještě nezahrál, naposledy jste nastoupil za jednadvacítku proti San Marinu. Byla to vaše nejdelší pauza od fotbalu?

Nikdy jsem zdravotní problémy neměl, bylo to pro mě hodně těžké. Zvlášť, když jsem chyběl na začátku sezony. Přišel jsem o spoustu důležitých zápasů. Liga mistrů, Evropská liga…, na to všechno jsem se moc těšil. Mrzelo mě, že jsem nemohl na hřiště. Na druhou stranu je to dobrá životní zkušenost.

Jak hodnotíte podzimní výkony Slavie? Vyřazení v předkole Ligy mistrů s Tiraspolem muselo s týmem asi pořádně zacloumat…
Vyřazení pro nás bylo obrovským zklamáním, navíc když jsme vypadli tak smolně. Teď už je nálada lepší, všichni se soustředíme na Evropskou ligu.    

Myslíte na postup ze skupiny?
Šance tady určitě je. Pokud budeme hrát jako proti Bělehradu, můžeme skupinu klidně vyhrát. Týmy jsou hodně vyrovnané, nejsilnější bude asi Valencie.

Ještě se vrátím k vám a Slavii. Útočníkům se poslední dobou docela daří, navíc kvůli šampionátu budete několik týdnů mimo klub… Věříte, že se po návratu z mistrovství prosadíte do sestavy?
Tohle momentálně neřeším. Chci se teď soustředit výhradně na reprezentaci, co bude dál, uvidíme po mistrovství. Ale snad si ještě na podzim za Slavii zahraju.

V lednu vám končí hostování z Tottenhamu. Už přemýšlíte o tom, kde budete hrát na jaře?
Tohle ještě nemá cenu řešit. Stát se může do té doby hodně věcí, spousta zápasů je přede mnou. V Praze se mi líbí, ve Slavii taky. Zatím mě ale nikdo z vedení nekontaktoval, opravdu to budeme řešit až později.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud