9. října 2008 • 04:59

Grygera: Musíme navázat na Wembley

Autor: Robert Neumann
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po výtečném vstupu do sezony zažívá obránce Zdeněk Grygera s Juventusem útlum, poslední zápasy „Staré dámě“ nevyšly. Nečekala se jak remíza s Borisovem v Lize mistrů, tak domácí porážka s Palermem v Serii A.



„Bylo to nepříjemné, atmosféra není úplně nejlepší. Navíc nám teď chybějí někteří důležití hráči, tlak z médií je veliký,“ pověděl po včerejším tréninku národního týmu.

Menším šokem bylo klopýtnutí na půdě neznámého Borisova. Běloruský tým je v prestižní soutěži naprostým „zelenáčem“, Juventusu přesto pořádně zavařil.

„Nikdo nečekal, že nás takhle potrápí. Předvedli takový ruský styl, fyzicky náročný, napadali nás a využili našich zaváhání. Nám se navíc ve druhé minutě zranil stoper, a než stačil vystřídat, dostali jsme přes něj první gól. Ale mohli jsme si nakonec odvézt tři body.“

Jak na výsledek 2:2 reagovalo vedení klubu? „Neřekl bych, že bylo zle. Všichni viděli, že soupeř nehrál vůbec špatně, my jsme bojovali, dřeli, nakonec z toho byla plichta. Spíš až na konci skupin se uvidí, jestli remíza byla ztrátou, nebo s ní můžeme být spokojeni,“ podotkl Grygera.

Další zklamání přišlo o víkendu, kdy „Stará dáma“ nezvládla utkání s Palermem. Téměř celé ho proseděl na lavičce Pavel Nedvěd. „Byl v pořádku.

Odehrál však sérii náročných zápasů, trenér to musel točit, nejde hrát všechny zápasy,“ vysvětloval Grygera, jenž je vytížený podobně jako Nedvěd. Až na duel s Cagliari, kdy jej kouč Ranieri šetřil, odehrál všechny ostatní zápasy.

Navazuje tak na úspěšné jaro a pomalu se stává se jedním z klíčových mužů Juventusu. „Neříkám, že mám velkou formu, ale s výkony jsem spokojený. Je důležité, že se mi vyhýbají zranění, od toho se všechno odvíjí.“

Na italská vystoupení chce navázat v sobotní kvalifikaci v Polsku. To řeší obrovské problémy na svazu, ve vzduchu visela hrozba kontumace nadcházejícího duelu. Připouštěl si Grygera tuto variantu? „Nevěřil jsem, že by to došlo až tak daleko, že by se nehrálo, že by došlo ke kontumaci. S tím jsem vůbec nepočítal.“

Soupeř ale není v ideální situaci. Kvalifikaci odstartoval nečekanou domácí ztrátou se Slovinskem (1:1), pak přivezl povinné vítězství ze San Marina (2:0). Poté se v polských médiích začalo spekulovat o odvoláni nizozemského trenéra Beenhakkera.

„Nemyslím, že by to mělo hrát roli. I kdyby dopadl první zápas pro Poláky dobře, připravili by se na nás úplně stejně. Ani spekulacím o odvolání jejich trenéra nechci přisuzovat přehnaný význam,“ mávl rukou Grygera.

Poláky považuje za jednoho z favoritů skupiny, na místě je prý zdravý respekt. Přestože v jejich výběru – oproti českému – scházejí hráči, kteří působí v top klubech.

„Neřekl bych, že jsou bez hvězd, mají silný tým. Vrací se brankář Boruc, výborný je útočník Smolarek, kvalitu musejí mít i hráči z bundesligy. Samozřejmě, zkušenosti z velkých kubů se můžou hodit, důležité ale bude, jestli mužstvo šlape, jestli si počíná týmově,“ uvedl Grygera.

Jaký je podle něj recept na úspěšnou polskou misi? „Musíme hrát tak, jak jsme to rozjeli ve Wembley proti Anglii a chtěli v tom pokračovat v Severním Irsku, kde se nám to příliš nezdařilo. Tedy útočně a nebojácně,“ burcoval.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud