6. září 2009 • 11:57

Experti: Plašilův faul? Nesmyslný, klukovský zákrok

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Herní posun proti předchozím zápasům viděli fotbaloví experti po české kvalifikační remíze na Slovensku. Zaujal je entuziasmus fotbalistů, nečekaný Plašilův zkrat a šokovalo pozápasové prohlášení Jan Kollera o ukončení reprezentační kariéry.



Odborníci věří, že je stále možné bojovat o druhé místo a účast v baráži.
Značný posun ve hře českého celku viděl jablonecký kouč František Komňacký. "V každém případě to bylo vidět v přístupu všech hráčů: hráli poctivě a bojovně," vyzdvihl soudržnost týmu.

Souhrn: Češi bojovali, ale remíza 2:2 je málo »

S tím souhlasil i internacionál Antonín Panenka. "Bylo vidět, že kluci hráli s elánem, ale k dokonalosti tam ještě něco chybí. Herní projev byl sympatický a já osobně zklamaný nebyl, zatímco v předchozích zápasech to vypadalo, že hráči přišli zápasy odehrát. Ve většině zápasu jsme byli útočnější a měli větší snahu po výhře," poznamenal činovník Bohemians 1905.

Podle dalšího internacionála Václava Němečka bylo ze hry zřejmé, že je v týmu jiné klima. "Kluci jezdili nadoraz, nic nevypustili. V první půli jsme sice po výborných deseti minutách povolili, ale druhý poločas byl z naší strany velmi dobrý, bez ohledu na konečný výsledek," uvedl bývalý reprezentační kapitán.

Hodnocení po Slovensku: Nejhorší byli Grygera, Jankulovski a Koller »

Podle Němečka byl zápas velmi dobře zvládnutý i takticky. "Každý se podivoval střídání Kollera, ale ukázalo se to jako dobrý tah. Baroš odehrál zbytek zápasu skvěle a najednou se začalo hrát více při zemi, což slovenským stoperům nesvědčilo," nepřímo pochválil svého bývalého spoluhráče Ivana Haška za změnu taktiky.

Nepochopitelné podle odborníků bylo naopak Plašilovo selhání před penaltou. "To, co udělal Plašil, to prostě nejde. Na této úrovni by hráč takovou věc udělat neměl. A o prvním gólu platí totéž - ten jsme totiž nedostali po systémové chybě, ale po chybách jednotlivců," řekl Komňacký. Je přesvědčen, že když tyto nedostatky mužstvo odstraní, půjdou jeho výkony ještě nahoru.

Analýza: Co se na Slovensku (ne)povedlo »

I Němečka Plašilův faul zaskočil. "Zápas přitom odehrál velmi dobře, ale takový zákrok byl nesmyslný, naprosto klukovský," litoval vicemistr Evropy okamžiku, který podle něj rozhodl utkání. "V té době jsme měli totiž Slováky na lopatě," prohlásil.

Šance na postup do Jihoafrické republiky podle všech ještě existují, i když třeba Němeček je spíše skeptický. "Ale nemáme to ve vlastních rukách a musíme spoléhat na to, že soupeři se budou o body obírat. Nevidím však důvod, proč bychom doma nemohli vyhrát tři zápasy a 18 bodů by mohlo stačit. Rozhodně je naší povinností bojovat až do konce," podotkl Komňacký.

Také Panenka ještě vidí šanci. "Pokud postupová naděje existuje, tak zaplaťpánbůh za to. Irové nejsou venku tak silní a Poláci určitě také ne. Nepočítám ale s tím, že bychom mohli skončit ještě první, ale o šanci o baráž se musíme poprat," řekl Panenka.

Němeček má trochu obavy, že se začíná šturmovat pozdě. "Samozřejmě všechno se ještě může zamotat, variant je celá řada. Ale výhra Severních Irů nad Slovenskem nám hodně ublíží," domnívá se fotbalista, který má za sebou bohatou kariéru v národním týmu.

Kvalifikační matematika: Naděje na postup žije, dokonce i na první místo »

I proto možná nedokáže pochopit reakci Jan Kollera po utkání, když překotně napodruhé ukončil svoje působení v reprezentaci. "Tahle unáhlená rozhodnutí začínají být u nás módní. U takové osobnosti české fotbalové historie, jako Honza je, je to zvlášť ohromná škoda. Mohl se přece rozloučit až poté, co dá San Marinu ve středu tři góly! Takhle je to jen trapné a uražené gesto, které možná souvisí nejen s jeho vlastní hrou, ale i brzkým střídáním," domníval se Němeček.

Podle něj si hráči někdy neuvědomují, že nehrají fotbal jen kvůli sobě. "Lidi je mají rádi, ale oni na to zapomínají. Fanoušci by se s nimi určitě chtěli rozloučit jinak než tímto způsobem," dodal Němeček.

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud