14. října 2009 • 14:00

Když trpaslík obral obra. Jak zaskočit Slovince

Autor: Robert Neumann, ar
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to utopie. Téměř nikdo tomu nevěří. Jenže stále platí, že ve fotbale se může stát cokoliv. Tak proč by nemohl „David" ze San Marina sebrat body slovinskému „Goliáši"?



Zápas San Marino - Slovinsko sledujte od 20:30 ONLINE ZDE »

Deník Sport přináší pět fiktivních scénářů, jak by k tomu mohlo dojít. Jsou seřazeny od relativně nejreálnějšího k nejméně pravděpodobnému.

1. SELVŮV RYCHLÝ GÓL

Běží 3. minuta klání, slovinský zadák Jokič zahrává ledabyle malou domů na brankáře Handanoviče. V tu chvíli se ve vápně zjevuje historicky nejlepší sanmarinský střelec Andy Selva, přebírá míč a z druhého dotyku pálí.

Čtěte více:
Petr Čech: Po San Marinu pátrat nebudu »
Kouč San Marina: Budeme se snažit. Jako vždycky »
Blesk motivuje San Marino? Vyhrajte, dáme vám milion »

Rychlý gól je pro Slovince šokem. Nečekali, že jim soupeř, který se v kvalifikaci trefil jen jednou do sítě Slovenska (1:3), zasadí tento úder. Když těsně po pauze přidá Selva z přísné penalty druhý gól, hosté už se neproberou. Stihnou jen vyrovnat na 2:2.

2. TYČE, BŘEVNA, SMŮLA

Slovinci přijedou na půdu outsidera sebevědomí. Až příliš. První půli až na šanci Novakoviče hosté prospí. Probudí se až v té druhé, jenže mají nehoráznou smůlu. Z množství vyložených šancí trefí třikrát tyč a jednou břevno, ke všemu zazdí Dedič penaltu, Radosavljevič přestřelí z metru branku. Tlak je obrovský, ale domácí cítí šanci na první kvalifikační bod a brání ve vápně v deseti lidech. Slovinci dál spalují šance, míč přes hradbu těl nepropasírují a ukopou jen bezbrankovou remízu.

3. MÍSTO HŘIŠTĚ ORANIŠTĚ

V noci z úterý na středu se San Marinem prožene průtrž mračen. Slejvák zaplaví hrací plochu, déšť ji skrápí i ve středu. Hřiště je silně podmáčené, rozhodčí jej však uzná jako regulérní. Po pár minutách je ovšem z hrací plochy oraniště. Slovinská kombinace se rozráží o nerovnosti a kaluže vody. Bojovnému soupeři to naopak vyhovuje. Když začne ve druhé půli znovu hustě pršet, je pro Slovince vše ztraceno.

4. STŘEVNÍ POTÍŽE HOSTŮ

Utkání ovlivní nečekaný hráč. Celé slovinské mužstvo zkosí střevní virus. Zvýšená teplota, únava a průjem. Základní sestava je ze hry, nastoupí jen její torzo. Po třiceti minutách je však jasné, že zdravotně zdecimované mužstvo nestačí fyzicky ani na outsidera. Slovinci mají stále opticky navrch, je to však málo. Úroveň zápasu se podobá sanmarinské lize, v nabídce je jen pár náznaků šancí. Zoufalá plichta 0:0, po níž přichází slovinský pláč.

5. PŘÍZEŇ ROZHODČÍHO

Duel rozhoduje trojice maďarských sudích. Česku budou chtít na dálku vyjádřit vděk za to, že na mistrovství světa do 20 let přešel v osmifi nále maďarský výběr přes český. Na bodové ztrátě Slovinců by kromě Haškova týmu vydělali i Severní Irové a Slováci. Na hlavního rozhodčího bude v zákulisí velký tlak a on mu v klíčových okamžicích podvědomě podlehne...

Když trpaslík obral obra...

Že trpaslík někdy opravdu obra porazí, nedokazuje jen pověst o Davidu a Goliášovi. Šokující selhání si prožila už řada favoritů - deník Sport vybral nejvýraznější z nich.

Lucembursko - Česko 1:0
Fotbal: kvalifikace o EURO 1996

Dočista stejná česká jedenáctka měsíc předtím srazila doma Nizozemce 3:1, ale v Lucembursku, tehdy 105. zemi žebříčku FIFA, trapně padá. Co víc, nejde o zápas, v němž je lepší a má pouze smůlu. Pavel Kuka potom národu do kamer slibuje postup. Ten přichází a s ním i stříbrná medaile.

Které hvězdy padly: Skuhravý, Kuka, Kadlec, Němec, Němeček
Hrdina zápasu: Guy Hellers, autor jediného gólu utkání z 89. minuty

USA - Anglie 1:0
Fotbal: základní skupina MS 1950

Poprvé se hrdí Angličané účastní světového šampionátu a z daleké Brazílie hodlají přivést mistrovský titul. Nic jiného je nezajímá. Mužstvo prošpikované dobře placenými profesionály však podléhá outsiderovi z USA. Sen se mění ve fiasko.

Které hvězdy padly: Wright, Finney, Mortensen, Ramsay, Mullen
Hrdina zápasu: Frank Borghi, nepřekonatelný brankář, mj. chytil Mortensenovi penaltu

Francie - Izrael 2:3
Fotbal: kvalifikace o MS 1994

Francii čekají dva domácí zápasy proti Izraeli a Bulharsku, stačí jí bod. Na stadionu v Parku princů však podléhá nejprve Izraelcům, kteří končí ve skupině poslední s jedinou výhrou. A to v poločase vede 2:1, smrtící zásah dostává v 93. minutě. Následně prohrává s Bulharskem a do USA nejede.

Které hvězdy padly: Papin, Blanc, Deschamps, Cantona, Desailly
Hrdina zápasu: Reuven Atar, autor vítězného gólu v nastaveném čase

Líšeň - Slavia 4:3
Fotbal: 3. kolo Poháru ČMFS 2007

Divizní Líšeň si vyšlápne na čerstvého účastníka Ligy mistrů, kterému chybí několik zraněných hráčů a reprezentantů. Ousider vede už 4:1, červenobílý finiš přichází příliš pozdě.

Foto 

Které hvězdy padly: Necid, Černý, Šenkeřík
Hrdina zápasu: Pavel Outrata, autor dvou gólů

 

Manchester United - Exeter 0:0
Fotbal: 3. kolo FA Cupu 2005

Obhájce trofeje proti amatérům z regionální soutěže. Jasný zápas? Kdeže! Jen velké trápení. Trpaslík si díky sedmdesátitisícové návštěvě na Old Traffordu přilepší o 653 511 liber, což tehdy znamená v přepočtu přes 28 milionů korun. Opakovaný zápas už favorit vyhrává 2:0.

Které hvězdy neuspěly: Cristiano Ronaldo, Paul Scholes
Hrdina zápasu: Alex Inglethorpe, trenér hostů, vymyslel taktiku na favorita

Švédsko - Rakousko 1:2
Hokej: MS 1947 v Praze

Švédům stačí k potvrzení titulu mistrů světa remíza, král Adolf V. už předem posílá gratulaci. Rakouští outsideři však jsou proti, po gólech Wurmbrandta a Wingera vedou už 2:0. Cesta ke zlatým medailím se otevírá Československu, které potom smete USA 6:1.

Které hvězdy padly: A. Johansson, R. Johansson, Landelius, Nurmela
Hrdina zápasu: Gólman Josef Wurm povolil skórovat pouze Erikssonovi-Hemlinovi

SSSR - Polsko 4:6
Hokej: MS 1976 v Katovicích

Sebevědomí obhájci titulu naráží na nadšení domácí družiny, na začátku druhé třetiny prohrávají už 0:3. Vývoj šampionátu ale tahle senzace příliš neovlivňuje, suverénně kraluje Československo, sbornou by ani vítězství nad Polskem z druhého místa výš neposunulo.

Které hvězdy padly: Treťjak, Vasiljev, Michajlov, Petrov, Charlamov
Hrdina zápasu: Útočník Wieslaw Jobczyk pomohl skolit sbornou hattrickem

USA - Portoriko 73:92
Basketbal: OH 2004

Devatenáctibodový krach Dream Teamu proti Portoriku dodnes zůstává nejtěžší porážkou amerických profesionálů. Ti trefují v utkání jen tři ze 24 trojkových pokusů, přitom v NBA je trojková čára o metr dále než na mezinárodní scéně. Získávají pouze bronz, Portoriko končí šesté.

Které hvězdy padly: Iverson, Duncan, LeBron James
Hrdina zápasu: Carlos Arroyo, nejlepší střelec utkání se 24 body

Izrael - Rusko 4:1
Tenis: semifinále Davis Cupu 2009

Rusové, jeden z nejúspěšnějších týmů posledních let, propadají v divoké atmosféře v Tel Avivu i přesto, že ve svém středu mají Safi na, Južného či Andrejeva. Zato běžnému sportovnímu fanouškovi jména jako Dudi Sela či Harel Levy mnoho neříkají.

Které hvězdy padly: Marat Safin, Michail Južnyj
Hrdina zápasu: Dudi Sela otočil druhé utkání s Južným a poslal Izrael do vedení 2:0

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud