9. června 2010 • 18:50

Šampionát v JAR? Bude to zimní turnaj

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Chci koupit Hradec. Dluhy jsou nesmysl, říká Ulich
Vecheta proti Spartě dvakrát na hraně, ČK pro Tanka správně. Liberec měl mít penaltu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bude to jiné mistrovství. Na stadionech neuvidíte hopsat houfy polonahých fandů ani fanynky v podprsenkách. Nebyl by to totiž moc dobrý nápad. V JAR totiž nastává zimní období. Ale nebojte, rozhodně tam nebude mrznout!



Tento světový šampionát má svá specifika. Mezi jedno z nich patří počasí. Mistrovství má každý spjaté s létem, se spoustou slunce a horkými dny. V Jižní Africe to bude poněkud jiné. Teploty budou nižší, což se možná nebude líbit fandům, výkonům fotbalistů to však spíš prospěje.

„Myslím si, že teploty, které jsou nyní v Jižní Africe, mohou fotbalu obecně pomoct. Je tam totiž počasí, které vyhovuje všem,“ myslí si trenér Miroslav Soukup, který má s tímto kontinentem bohaté zkušenosti. Působil totiž rok a půl u reprezentace Egypta do 20 let a procestoval s ní pořádný kus Afriky.

Podívejme se na klima v Jihoafrické republice blíže. Situace v Johannesburgu včera, okolo 20.30, tedy v místě i čase, kdy zazní úvodní hvizd celého mistrovství světa: jasno a třináct stupňů Celsia.

Teplota nic moc, ovšem pro fotbal výtečná. Zvěsti, že v JAR se v tomto období večerní a noční teploty dostávají až k nule, nejsou až tak pravdivé. Není to sice vyloučeno, ovšem jednalo by se o teplotní rekordy, tedy anomálie.

„Ne, mrznout nebude, ale šampionát se tady uskuteční uprostřed zimního období. Takže to rozhodně žádný komfort nebude, večer a v noci bude tak okolo deseti stupňů,“ potvrzuje Radek Rubeš, zástupce českého velvyslance v JAR.

Přes den však budou teploty příjemnější. Zápasy od 13.30 a 16.00 se odehrají při teplotě přibližně okolo dvaceti stupňů. Včera bylo v tuto dobu v Johannesburgu dokonce o jeden stupeň více.

„Teplota mezi osmnácti až dvaceti je během dne obvyklá. Přesto by měli návštěvníci šampionátu počítat s tím, že při zápasech bude zima. Nedá se tu moc chodit jen v tričku s krátkým rukávem,“ dodává Rubeš.

Vlhkost vzduchu není v JAR zase tolik neobvyklá. Dost často také kolísá. Klimatické rozdíly má na svědomí také značná rozlehlost země. „Jižní Afrika je veliká země. Mezi Pretórií a Kapským Městem jsou to dvě hodiny letu a zatímco v Pretorii, která je více na severu, skoro vůbec neprší a bude sucho, v Kapském Městě může lít hodně a bude tam třeba pořádně sychravo,“ líčí Rubeš, který v JAR už několik let žije.

A skutečně. V Kapském Městě bylo včera odpoledne jen 14 °C, zataženo s mírným deštěm...

Dalším rysem zimního období jsou kratší dny. Slunce momentálně v JAR vychází okolo tři čtvrtě na osm a zapadá už patnáct minut před šestou večerní. V podstatě to znamená, že jen duely od 13.30 se obejdou bez umělého osvětlení, ty od 16.00 už se budou dohrávat za šera.

Fotbal však ničím z toho neutrpí. Teploty mu přímo svědčí. Navíc nebudou nikterak nahrávat africkým týmům. „Podmínky jsou pro všechny stejné. I evropské týmy jsou na takové počasí zvyklé.

Nikdo nebude v nevýhodě, bude tam ideální fotbalové počasí,“ uzavírá Soukup, který během svého afrického angažmá zavítal třeba do Zimbabwe, která s JAR sousedí a má tak skoro přímou zkušenost.

POČASÍ
(včera v 16.00)
Nelspruit
27oC
jasno

Polokwane
25oC
jasno

Rustenburg
21oC
jasno

Johannesburg
21oC
jasno

Pretoria
19oC
jasno

Bloemfontein
17oC
jasno

Port Elizabeth
17oC
oblačno

Durban
17oC
oblačno

Kapské město
14oC
zataženo




Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud