16. června 2010 • 10:27

Pragmatičtí Brazilci: Ohňostroj se nekonal

Autor: fej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to klišé, nudné, příšerné, leč výstižné: Účel světí prostředky. Ano, například Italové ho vždycky ctili jako hlavní přikázání. Ale proč, proboha, už i Brazilci, dříve nepřekonatelní fotbaloví baviči? Severní Koreu, asi největšího outsidera šampionátu, sice porazili 2:1, jenže to je jediné, čím se mohou utěšovat.



„Byl to pragmatický a dobrý výkon,“ řekl v televizním studiu trenér Josef Csaplár.

„Důležité je, že máme první vítězství. To je to, oč tu běželo,“ řekl útočník Robinho. „Pravda, nebyl to náš nejlepší zápas,“ uznal.



„Žádný ohňostroj se nekonal,“ připustil také Csaplár.

Snad jen Robinho občas připomněl, že jsou na trávníku Brazilci. Předvedl pár triků s míčem, přešlapovačky, stahovačky, jesle... „Ty ale k ničemu nevedly,“ všiml si Csaplár.

Robinho však precizně nahrál Elanovi na druhý gól vítězů. I kolmá, rychlá a chytrá přihrávka se dá považovat za magickou chvilku. K tomu přidejme ještě první gól – a Maiconovu málo vídanou střelu z úhlu.



Toť vlastně vše!

„Všichni čekali, že to bude Brazílie, kdo předvede útočný fotbal. Zatím se ale takhle ukázali jen Němci,“ upozornil bývalý brazilský reprezentant a skvělý střelec Giovane Elber. „Přesto jsem ani chvíli nepochyboval, že vyhrajeme.“



Co vlastně stojí za brazilskou proměnou z plážových eskamotérů ve vypočítavý celek? Možná je to věk kádru. Brazílie má nejstarší mužstvo na turnaji, jeho průměr je 29 roků a 3 měsíce.

Robinho se prodírá obranou soupeře.
Robinho se prodírá obranou soupeře.

Dozajista je to také taktika, kterou vytváří stratég na lavičce Carlos Dunga. Sám býval urputný defenzivní záložník – a dnes vyžaduje od týmu především dobrou obranu. „Proti KLDR jsme hlavně nechtěli dostat branku,“ přiznal.

Samozřejmě počítal, že se jeho svěřenci aspoň jednou prosadí. Nakonec historie ho k tomu opravňovala – vždyť za Brazílii už na šampionátu (včetně Elana a Maicona) skórovala sedmdesát střelců.

A ještě jedna statistika. Žlutomodří odehráli v Jihoafrické republice už osm zápasů, dva přátelské, pět na loňském Poháru konfederace a jeden nyní na mistrovství. A všech osm ovládli. Vydrží jim to až do 11. července, kdy se koná v Johannesburgu finále?

„To se musíme zlepšit,“ přiznal kouč Dunga.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud