16. června 2010 • 17:11

Šok na MS: Španělé rupli se Švýcarskem

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na světě je první senzace světového šampionátu. Mistři Evropy ze Španělska padli 0:1 se Švýcarskem, jasným outsiderem utkání. Zápas rozhodl šťastný gól Fernandese, který odnesl krvavým šrámem španělský obránce Pique.



Jeden z největších favoritů turnaje nezvládl hned první utkání na mistrovství. Xavi, Iniesta, Villa a spol. se sklání týmu, se kterým se před šampionátem příliš nepočítalo.

Španělské ofenzivní tanečky tentokrát nezafungovaly. Úřadující mistři Evropy  sice Švýcary přehrávali, jejich akcím chybělo přesné zakončení. Španěly nespasil ani Fernando Torres, který do utkání zasáhl až v druhé půli.





Vincent del Bosque zvolil překvapivě defenzivní sestavu. V útoku běhal osamocený Villa, jen na lavičče seděli Torres, Pedro či Fabregas. Kapitán Arsenalu dokonce do utkání vůbec nezasáhl.

Švýcarským hrdinou je Gelson Fernandes. Gól, který vstřelil, se opravdu jen tak nevidí. A záběry švýcarské trefy jistě obletí celý svět.

VIDEO: Rozhodující gól Švýcarska



V 52. minutě se Derdyok neohroženě vrhnul do souboje s Casillasem. Po srážce se španělským gólmanem trefil nechtěně do hlavy Piqueho, kterému z tváře tekla krev. K míči se prodral Fernandes a nezadržitelně skóroval - 1:0 pro Švýcarsko!

Španělské hvězdy už se na obrat nezmohly. S příchodem Torrese sice výrazně vzrostla jejich útočná aktivita, gól však nedali. A podceňovaní Švýcaři mohou slavit senzační výhru... 

MS ve fotbale - základní skupina H:

Španělsko - Švýcarsko 0:1 (0:0)

Branka: 52. Fernandes. Rozhodčí: Webb - Cann, Mullarkey (všichni Angl.). ŽK: Grichting, Ziegler, Yakin, Benaglio (všichni Švýc.). Diváci: 61.000. 

Španělsko: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevila - Silva (62. Navas), Xabi Alonso, Xavi, Busquets (61. Torres), Iniesta (77. Pedro) - Villa. Trenér: Del Bosque.
Švýcarsko: Benaglio - Grichting, Lichtsteiner, Senderos (36. Von Bergen), Ziegler - Barnetta (90. Eggimann), Gökhan Inler, Huggel, Fernandes - Eren Derdiyok (79. Yakin), Nkufo. Trenér: Hitzfeld.


Xavi prohrává hlavičkový souboj s Inlerem
Xavi prohrává hlavičkový souboj s Inlerem

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud