16. června 2010 • 18:41

Tajemství úspěchu? Vuvuzely na tréninku

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsou z nich hrdinové, které oslavuje celý národ. Švýcaři senzačně zničili Španělsko, jednoho z největších favoritů šampionátu. A co podceňovanému týmu pomohlo? Možná i předzápasový trénink za zvuku nenáviděných vuvuzel.



Snad všichni na ně nadávají, chtějí od nich mít klid. Ne tak Ottmar Hitzfield, německý stratég na lavičce Švýcarska. Aby své hráče na ohlušující hukot vuvuzel připravil, pustil na předzápasový trénink domácí fanoušky i s prokletými trubkami.




Ti hráčům alespoň trochu přiblížili atmosféru, která panuje na tribunách jihoafrických stadionů. Švýcaři si ještě před úvodním zápasem se Španěly vyzkoušeli, jak se hraje pod "bzukotem včelího úlu".

"Chtěl jsem, aby si hráči hlavně zvykli na komunikaci při hlasitém troubení," vysvětlil Hitzfield překvapivý model tréninku. Důkladná příprava se vyplatila. Jeho ovečky porazily hvězdný výběr Španělska a postaraly se o největší senzaci dosavadního průběhu šampionátu.

Radující se hráči ŠvýcarskaFoto Reuters


Švýcaři by na jihoafrických stadionech mohli mít oproti jiným týmům ještě jednu výhodu. Většina hráčů vyrůstala s hlasitým troubením alpských rohů, které jsou v zemi čokolády hodně oblíbené.

"Nemyslím si, že ty dva zvuky jdou srovnat. Je ale pravda, že alpský roh je velmi hlasitý nástroj. Museli jsme se s tím naučit žít a zvyknout si," prohlásil švýcarský stoper Phillipe Senderos. 

Někdejší obránce Arsenalu musel už v prvním poločase kvůli zranění střídat. I tak může mít radost. Kdo by před začátkem zápasu řekl, že Švýcaři seberou "neporazitelnému" Španělsku všechny body?

Švýcarský gól, který padl po zmatku ve vápně Španělska
Švýcarský gól, který padl po zmatku ve vápně Španělska

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud