Michal Koštuřík
18. června 2010 • 10:24

Černý kontinent trpí. Afriko, tak už se prober!

Autor: Michal Koštuřík, Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdy jindy, když ne teď, věřili zástupci černého kontinentu před startem světového šampionátu v pronikavý úspěch svých barev. Velká africká revoluce se však zatím nekoná. Nigérie a domácí JAR jsou po druhých zápasech na pokraji vyřazení, ani ostatní však nic nepředvedli. Slibně rozehraný turnaj má jen Ghana...



Měl to být šampionát, na němž africké týmy ukáží svou sílu. Místo toho pořadatelský kontinent trpí. Zlým signálem je zejména situace domácího týmu, Jihoafrická republika se totiž pravděpodobně stane historicky prvním hostitelem mistrovství světa, který skončí již v základní skupině.

Do kolen poslala „bafana bafana“ porážka 0:3 s Uruguayí. „Jsme ve velmi špatné situaci, musíme se nyní spoléhat na výsledky ostatních týmů. Tohle jsme nechtěli,“ hlesl Aaron Mokoena, kapitán jihoafrického mužstva.



Od domácího celku se už odvracejí také fandové. Ti už ztratili víru. A jsou navíc naštvaní. „Tento tým zlomil naše srdce,“ zlobil se číšník Brian Zikhale v jedné z restaurací v Pretorii, metropoli Jižní Afriky.

„Měli jsme vyhrát. Bafana bafana nemají bojovného ducha, lidé nyní trpí. Na náš příští zápas se bude rozhodně dívat méně lidí,“ přidal se i Zikhalův bratr Mzo. Nejsou samotní, kdo si něco podobného myslí. Atmosféra mezi obyvateli Jižní Afriky je zkrátka zlá.

FIFA to vycítila a prosí, aby fandové povzbuzovali domácí tým, nebo další africké celky dál. „Naléháme na všechny Jihoafričany, aby zůstali dál součástí tohoto turnaje. Věříme, že náš národ bude dál podporovat africké týmy,“ řekl Rich Mkhondo, tiskový mluvčí organizačního výboru mistrovství světa.



Na Afriku padá smutek. Ovšem třeba taková Ghana by ještě reputaci kontinentu mohla zachránit. A není to jen proto, že má na kontě po prvním zápase jako jediný z afrických celků tři body. „Ostatním už ale nevěřím,“ prohlásil trenér Miroslav Soukup, jenž vedl reprezentaci Egypta do 20 let a africký fotbal má v malíčku.

Šance Ghany, která před čtyřmi lety v Německu prošla na úkor Česka jako jediný africký celek do osmifi nále, však vidí slibně. „Ghana dokáže hrát nejvíce kolektivně, pracuje se tam systematicky. V prvním zápase se Srbskem (1:0) suverénní nebyli, ale zvládli ho a půjdou nahoru,“ tvrdil nynější kouč Slovácka.



Nigérii, Pobřeží Slonoviny, Kamerun a Alžírsko staví o výkonnostní stupínek níž. „Africkým problémem je, že ta mužstva nedokáží hrát skutečně týmově. A když se jim zraní opory, jak se to některým stalo, oslabí je to,“ podotkl v narážce na potíže Essiena (Ghana), Obiho Mikela (Nigérie) či Drogby (P. slonoviny).

Neúspěch afrických týmů a jejich brzké vyřazení může také oslabit atmosféru turnaje. Podle mluvčího organizačního výboru mají totiž obyvatelé JAR skoupit 75 procent vstupenek na celý turnaj. Na druhou stranu je možné, že pokud nebudou mít na place svého favorita, nebudou tak vášnivě troubit na vuvuzely.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud