26. června 2010 • 22:53

USA na kolenou. Ghana je ve čtvrtfinále

Autor:
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jízda fotbalistů USA končí, jediný africký zástupce ve vyřazovacích bojích Ghana jde do čtvrtfinále. Napínavou bitvu rozhodl pro Ghanu až v prodloužení Asamoah Gyan. Ghana v boji o postup mezi nejlepší čtyři týmy narazí na Uruguay.



Ghanští fotbalisté se k velké radosti "černého kontinentu" stali na mistrovství světa v Jihoafrické republice teprve třetím africkým týmem v historii, který postoupil do čtvrtfinále. O výhře 2:1 nad USA dnes rozhodli až v prodloužení, vítězný gól vstřelil v 93. minutě Asamoah Gyan. Příštím soupeřem Ghany bude Uruguay.

Američané slibovali ofenzivní hru, ale asi nečekali, že na otevřený způsob boje tak brzy doplatí. Už v páté minutě se opřel poprvé do míče Dempsey a ghanský gólman měl plné ruce práce, aby míč zkrotil. Jenže následoval rychlý brejk do rozhozené obrany, chybná rozehrávka Clarka a vyvedená střela Prince Kevina Boatenga. Ten po průniku do šestnáctky tvrdou ranou k tyči prostřelil pozdě reagujícího Howarda.

Asamoah Gyan se raduje ze své trefy v prodloužení proti USAFoto Reuters

Reprezentanty USA inkasovaný gól hodně zaskočil, nedokázali se prosadit ve finální přihrávce a spíše se obávali, aby jim poslední africký zástupce na šampionátu nepřidal další ránu. Od toho je chránil především Howard, který vyrazil trestný kop Gyana a ještě více se vyznamenal těsně před poločasem, kdy se na něj řítil z levé strany Asamoah.

Ghaňané si počínali přes značné mládí řady hráčů vyspěle, v defenzivě hráli téměř bez chyb a trpělivě čekali na chybu v americké obraně. Jenže hned po pauze hrubku vyrobili sami a dokonce ve vlastním trestném území, a tak nakonec byli rádi, že střídajícího Feilhabera hned při jeho prvním setkání s míčem vychytal brankář Kingson.

V 62. minutě už na chybu doplatili. Nechali projít do šestnáctky přes tři hráče Dempseyho, kterého srazil Jonathan Mensah a sudí Kassai nařídil penaltu, kterou s pomocí tyče se štěstím proměnil kapitán Donovan.

Penaltu proti Ghaně proměnil Donovan přesně k tyčceFoto Reuters

Američané už potřetí během šampionátu dokázali dotáhnout soupeřův náskok a Bradley byl v 76. minutě blízko tomu, aby skóre otočil. Jeho ránu z otočky však dokázal Kingson zkrotit. Blízko rozhodnutí byl deset minut před koncem i Altidore, jehož rána v pádu těsně minula branku.

I proto se šlo do prodloužení dvakrát 15 minut, které začali Američané tak špatně jako úvod utkání. Po levé straně jim utekl Gyan a stejně jako Donovan vstřelil třetí gól na šampionátu.

Američané se znovu snažili vrátit do hry o čtvrtfinále, ale počtvrté na turnaji se jim už vyrovnat nepodařilo. K radosti celé Afriky, protože její jediný zástupce v soutěži dál zůstává ve hře o medaile.

MS ve fotbale, osmifinále: USA - Ghana 1:2 (1:1, 0:1) po prodloužení
Branky:
62. Donovan z pen. - 5. K. Boateng, 93. Gyan. Rozhodčí: Kassai - Eros, Vamos (všichni Maď.). ŽK: Cherundolo, Clark, Bocanegra - Jonathan Mensah, Ayew. Diváci: 28.646.
USA: Howard - Cherundolo, DeMerit, Bocanegra, Bornstein - Bradley, Clark (31. Edu) - Donovan, Findley (46. Feilhaber), Dempsey - Altidore (90. Gomez). Trenér: Bradley.
Ghana: Kingson - Inkoom (113. Muntari), Paintsil, Jonathan Mensah, John Mensah, Sarpei (73. Addy) - Annan, K. Boateng (78. Appiah) - Asamoah, A. Ayew - Gyan. Trenér: Rajevac.

Asamoah Gyan pálí a Ghana jde v prodloužení do vedení 3:0
Asamoah Gyan pálí a Ghana jde v prodloužení do vedení 3:0

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud