2. července 2010 • 04:00

Kanárci vyzvou tulipány: Brazílie není Brazílie

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zapomeňte na kličky, parádičky a lehkost. Teď je tady taktická disciplína a účelnost. Brazílie se na šampionátu prezentuje odlišným stylem, než jak ji všichni známe. Dnes ve čtvrtfinále s Nizozemskem (od 16.00) bude chtít přesvědčit, že nově nastoupená cesta trenéra Carlose Dungy je ta pravá.



Schválně: co se vám vybaví, když se řekne Brazílie? Většině patrně totéž. Hravost, fotbal plný technických fines, neustálá ofenziva, lehkost. Zkrátka krása fotbalu. Pod koučem Dungou se však „selecao“ ukazuje odlišně. Fotbal v jeho podaní tolik nebaví. Ale je účelný.



„Hra Brazílie? To je hanba pro turnaj i pro fanoušky,“ prohlásil Johan Cruijff, legenda nizozemské kopané.

Ostrá slova před vzájemným soubojem „oranjes“ a „kanárků“. Možná až příliš. Jenže třiašedesátiletý trojnásobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího hráče Evropy není jediným, komu se hra Brazilců nelíbí.

Robinho, Fabiano a Kaká mají důvod slavit.Foto ČTK


Do vlastních řad pálí třeba i Pelé. „Já osobně jsem byl útočník a vždy jsem chtěl střílet góly. To byla nejdůležitější věc, protože to bavilo fanoušky. Současný tým naopak hraje na rychlé protiútoky a není schopen dobře držet míč. Touha dominovat nad soupeřem a kontrolovat míč už u brazilského týmu není,“ svěřil se fenomenální Brazilec.

Tato slova mají váhu. A něco na nich bude. Ovšem za současným Dungovým výběrem stojí výsledky. Kromě bezbrankové remízy s Portugalskem je suverénní, lepší skóre než 8:2 mají ze čtvrtfinalistů pouze Německo a Argentina. Ve střelecké aktivitě, počtu přihrávek i jejich úspěšnosti patří „selecao“ na druhou příčku.




Vyznavači moderního fotbalu Dungu chválí. Šestačtyřicetiletý kouč dbá na herní disciplínu, týmový výkon a na to, aby se schopnosti jednotlivce podřídily kolektivu. Prioritou je výborná defenziva. Například stoperskou dvojici Juan-Lúcio zatím můžeme právem označit za nejpevnější na šampionátu.

„Dungova Brazílie“ má zkrátka jiné priority. Líbivost za každou cenu mezi nimi není.

Vítězové slavili originálním způsobem. Postup do čtvrtfinále je pro Nizozemce obrovský úspěch.Foto ČTK/AP


„Brazílie disponuje talentovanými fotbalisty, ale prezentuje se defenzivním a nezajímavým stylem. Za normálních okolností platí za tým, na který se lidé rádi chodí dívat. Já ale nemám peníze nazbyt, abych si za ně kupoval lístky na zápas Brazilců,“ rýpl si znovu Cruyff. „Je to smutné,“ přidal se Pelé.

I Dunga sám ví, že jeho tým ještě na turnaji neukázal maximum. „Musíme se zlepšit ve všech herních činnostech,“ prohlásil po osmifinále s Chile (3:0). Ze své cesty, kdy nad krásu povyšuje účel, však neustoupí.

Ani dnes proti Nizozemsku.

Obrovská radost brazilských fotbalistů.
Obrovská radost brazilských fotbalistů.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud