6. července 2010 • 16:53

Za Forlánovou slávou stojí Maradona i ochrnutá sestra

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sen Diega Maradony o titulu mistra světa skončil už ve čtvrtfinále, ale argentinská legenda má v Jihoafrické republice ještě jedno želízko v ohni. Je to totiž právě božský Diego, kdo má prsty v pohádkovém příběhu jiného Diega - uruguayského střelce Forlána.



Jihoameričané už díky jeho třem brankám prošli až do semifinále šampionátu a dnes večer budou bojovat o postup do finále s Nizozemskem.

Velkolepé tažení Jihoameričanů šampionátem by ale dost pravděpodobně skončilo ještě dřív, než začalo - kdyby před lety Diego Maradona nezištně nepomohl Forlánově rodině a pak i jeho kariéře, útočník se dnes mohl plácat jako průměrný fotbalista někde v uruguayské lize.

Vše začalo v roce 1991, kdy rodinu malého Diega zasáhla tragédie - jeho sestra havarovala v autě a skončila na vozíku, její přítel při nehodě zemřel. Forlánovi se ocitli v krizi: účty za léčení se vyšplhaly až na 250 tisíc dolarů, a to bylo pro průměrně vydělávající rodiče smrtící.

A v tu chvíli poprvé zasahuje Maradona, kamarád Diegova otce, bývalého uruguayského reprezentanta Pabla Forlána. Argentinská hvězda podpořila nadaci na pomoc ochrnuté Alejandry nezveřejněným obnosem a také jí poskytla cennou publicitu.

Pro dvanáctiletého Diega byla sestřina nehoda zlomovým okamžikem. Definitivně dal přednost fotbalu před tenisem a rozhodl se, že vydělá dost peněz, aby Alejandra mohla žít v co největším komfortu.

Obrovská radost z vyrovnávací branky.
Obrovská radost z vyrovnávací branky.

"První věc, kterou mi v nemocnici, kde jsem ležela po nehodě, řekl, byla, že se stane slavným fotbalistou a vydělá pro mě peníze na ty nejlepší doktory na světě," vypráví podle serveru yahoo.com Forlánova sestra. Ta je dnes hlavou charitativní organizace, kterou Diego Forlán zřídil na její počest.

Jenže cesta ke slávě (a možná i světovému titulu) mohla zůstat jen dětským snem, kdyby podruhé nezasáhl Diego Maradona. Využil své kontakty a o jihoamerickou vycházející hvězdu (Forlan svých devatenácti střílel góly za argentinský Independiente) se začaly zajímat evropské velkokluby.

V Manchesteru United, kam přestoupil v roce 2002, sice ještě velkou díru do světa neudělal, ale zkušenosti, které tam získal, dokázal stoprocentně zúročit.

Přesunul se do Španělska a nejdříve ve Villarealu a teď v dresu Atlétika Madrid se stal jedním z nejnebezpečnějších útočníků na světě.

Diego Forlán rozhodl o triumfu AtletikaFoto ČTK/AP

Za šest let nasázel ve 108 zápasech 120 gólů a další přidal v uruguayské reprezentaci. S tou teď bude bojovat o fantastický postup do finále světového šampionátu a jeho motivace je stále stejná: než dnes vstoupí na trávník před duelem proti Nizozemcům, před očima bude mít svoji sestru.

"Po tom, co se jí stalo, pro mě byla ohromnou inspirací a je jí do dneška. Je to neuvěřitelný člověk s neuvěřitelným duchem. To ona mě táhne dál a já ji reprezentuji na hřišti," prohlašuje střelec tří branek na šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud