16. června 2018 • 22:55

Chorvatsko – Nigérie 2:0. Pomohl vlastňák a Modričova penalta

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chorvatska vstoupili do mistrovství světa v Rusku výhrou 2:0 nad Nigérií a po třech předchozích porážkách prolomili prokletí úvodních zápasů na světových šampionátech. Mladému nigerijskému celku se příliš nedaří, už pět utkání čeká na vítězství. Svěřenci trenéra Zlatka Daliče vedli od 32. minuty po vlastní brance Oghenekara Eteba, v 71. minutě zvýšil z pokutového kopu záložník Realu Madrid Luka Modrič.



Chorvaté po prvním bloku zápasů vedou skupinu D, v dalším utkání se ve čtvrtek střetnou s Argentinou. Nigérii, jež na MS vyhrála jediný z posledních 13 duelů, čeká o den později zápas s Islandem.

První šanci viděli diváci v Kaliningradu ve 14. minutě, kdy Mario Mandžukič předložil míč Ivanu Perišičovi a útočník či záložník Interu Milán vystřelil nad branku. O chvíli později minul z dálky Andrej Kramarič. V 32. minutě pak znovu Mandžukič zkoušel najít před vápnem spoluhráče, Rebičovu střelu ale zblokovala nigerijská obrana na roh.

Z toho už Chorvaté s výrazným přispěním soupeře udeřili. Prodloužený centr hlavou nasměroval Mandžukič a nigerijský středopolař Etebo si míč srazil do vlastní branky. Poslední dva góly si "Superorli" na světových šampionátech dali sami: tím předchozím Joseph Yobo definitivně rozhodl o postupu Francie do čtvrtfinále v červnu 2014 v Brazílii.

Po tomto zákroku rozhodčí písknul v utkání Chorvatů s Nigérií pokutový kop.
Po tomto zákroku rozhodčí písknul v utkání Chorvatů s Nigérií pokutový kop.

Krátce poté mohl po Rakitičově centru zvýšit Kramarič, hlavou však těsně přestřelil. Nigérie se do první větší příležitosti dostala až v závěru poločasu, Alexi Iwobimu do střely ale skočil stoper Dejan Lovren. Chorvatsko tak po úvodním dějství vedlo 1:0, přestože ani jeden z týmů přímo neohrozil brankáře.

Druhý poločas odstartovala série nigerijských rohových kopů, z nichž však africký celek nic nevytěžil. V 59. minutě první střelu na branku zaznamenal Odion Ighalo, Danijela Subašiče však hlavičkou příliš neprověřil a nedopřál si povedenou oslavu 29. narozenin.

Větší rozruch přinesla situace ze 70. minuty, kdy William Troost-Ekong stáhl v pokutovém území na zem Mandžukiče a nařízenou penaltu s přehledem k tyči umístil Modrič. Sobotní program v Rusku nabídl pět pokutových kopů. Více (6) jich bylo na MS nařízeno v jeden den pouze 24. června 1998.

V nastavení mohl na 3:0 zvýšit střídající Mateo Kovačič, devatenáctiletý gólman Francis Uzoho byl ale na zemi včas.

Góly

Domácí: 32. Etebo (vl.), 71. Modrić

Hosté:

Sestavy

Domácí: Subašić – Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinić – Rakitić, Modrić (C) – Rebić (78. Kovačić), Kramarić (60. Brozović), Perišić – Mandžukić (86. Pjaca).

Hosté: Uzoho – S. Abdullahi, Troost-Ekong, Balogun, Idowu – Ndidi, Etebo – Moses, Obi Mikel (C) (88. Nwankwo), Iwobi (62. Musa) – Ighalo (72. Iheanacho).

Náhradníci

Domácí: Livaković, Ćorluka, Kovačić, Brozović, Kalinić, Jedvaj, Bradarić, Ćaleta-Car, Kalinić, Badelj, Pjaca, Pivarić

Hosté: Ezenwa, Echiejile, Musa, Nwankwo, Iheanacho, Obi, Akpeyi, Onazi, Ogu, Awaziem, Ebuehi, Omeruo

Karty

Domácí: Rakitić, Brozović

Hosté: Troost-Ekong

Rozhodčí

Sandro Ricci – Emerson De Carvalho, Marcelo Van Gasse (vš. BRA)

Stadion

Kaliningrad stadion (Kaliningrad)

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Chorvatsko 3 3 0 0 7:1 9
2. Argentina 3 1 1 1 3:5 4
3. Nigérie 3 1 0 2 3:4 3
4. Island 3 0 1 2 2:5 1

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud